Zdrowie

Jak żyć zdrowo?

Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.

Co to za warzywo i jakie ma właściwości?

Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.

Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.

Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.

Dla kogo jest niewskazany?

Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.

Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.

Jak smakuje i z czym go łączyć?

Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.

Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.

Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?

Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.

Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.

Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.

Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.

Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:

Składniki:

  • jarmuż,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.

Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
  • 1/2 banana,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml wody.

Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.

czytaj dalej

Od czego jest czkawka

Od czego jest czkawka?

Prawdopodobnie nikt z nas nie zna osoby, która nigdy nie miała czkawki. Jest to zjawisko, które wzbudza rozbawienie od najmłodszych lat i nie sprawia większego dyskomfortu, najczęściej też szybko mija. Jednak z naukowego punktu widzenia czkawka jest jeszcze ciekawsza, niż dla przeciętnego obserwatora – można wnikliwie zbadać jej przyczyny i przyjrzeć się skrajnym przypadkom, gdy osoba dotknięta […]

Domowe sposoby na afty

Domowe sposoby na afty

Afty to bolesne małe punkty lub zauważalne rany w jamie ustnej, atakują usta, dziąsła, podniebienie lub język. Ta bardzo nieprzyjemna choroba może nawet wywołać gorączkę. Afty to wrzody lub otwarte rany w ustach. Są one spowodowane problemami żołądkowymi lub wysoką temperaturą ciała.. Jak leczyć afty za pomocą domowych sposobów? Najczęstszą przyczyną aftowego zapalenia jamy ustnej […]

Domowe sposoby na zaparcia

Domowe sposoby na zaparcia

Wiele narządów jest zaangażowanych w proces trawienia, a jeśli jeden z nich zawiedzie, natychmiast wpłynie to na zdrowie i samopoczucie każdego człowieka. Zaparcia występują u ludzi w każdym wieku, wiele osób próbuje poradzić sobie z problemem samodzielnie. Obecnie istnieje wiele domowych sposobów na zaparcia, które pomagają skutecznie pozbyć się problemu. Soki, napary i wywary można […]

Domowe sposoby na wrzody

Domowe sposoby na wrzody

Wrzody nazywane są stanami zapalnym skóry wypełnionymi ropą.Te bolesne zmiany skórne mogą być wielkości grochu lub też mogą być tak duże jak orzech. Wrzody pojawiają się na każdej części ciała, najczęściej w miejscach, gdzie występuje tarcie i gdzie rosną włosy, na przykład: na szyi, pod pachami, w pachwinie, na twarzy, klatce piersiowej, pośladkach, plecach. Jeśli […]

Sposoby na odciski

Domowe sposoby na odciski

Odciski, czyli twarde zgrubienia pojawiające się na stopach, są niezwykle uciążliwą przypadłością dotykającą osoby w różnym wieku. Nie jest to jedynie defekt kosmetyczny. Nieleczone odciski sprawiają duży ból oraz dyskomfort podczas chodzenia. Jakie są przyczyny powstawania odcisków stóp? Jak pozbyć się tego problemu domowymi sposobami? Odciski stóp- objawy Odciski stóp, w początkowej fazie, objawiają się […]

Ochrona przed promieniami uv

Ochrona przed promieniami UV

Im bliżej lata, tym więcej promieni słonecznych dociera do skóry i całego organizmu. Chętnie i często spontanicznie podejmujemy decyzję o wyjściu na lokalną plażę, wycieczce nad morze lub podróży do miejsc, w których temperatury sięgają nawet 40 stopni Celsjusza. Każdy kij ma dwa końce, a w piękne, gorące popołudnia łatwo jest zapomnieć, że słońce to […]

Sposób na pryszcze

Szybki sposób na pryszcze

Trądzik nie jest jedynie problemem nastolatków, choć to ich dotyczy najczęściej. Pryszcze u dorosłych pojawiają się zwykle nagle i pojedynczo, co powoduje zwrócenie na nie jeszcze większej uwagi – i to nie tylko ze strony właściciela. Zjawisko powstawania pryszczy nazywa się komedogenozą i niestety potrafi ona  pokrzyżować plany. Kiedy budzimy się z nowym pryszczem w […]

Co jest dobre na rozwolnienie

Co jest dobre na rozwolnienie?

Rozwolnienie to inaczej biegunka dość powszechny problem, z którym prawie wszyscy zmagali się w ciągu swojego życia. W większości przypadków rozwolnieniu przypisuje się łagodne zatrucie pokarmowe i leczenie rozpoczyna się od obfitego nawadniania. Następnie można stosować ziołowe leki, środki ludowe oraz leki dostępne bez recepty, które można kupić w aptece. Przyczyny rozwolnienia Zaburzenie jelit jest […]

Odchudzanie dieta

Jak skutecznie schudnąć 5 kg

Jeżeli naszym celem jest zgubienie pięciu kilogramów to wcale nie trzeba sięgać po restrykcyjne diety. Krótkotrwała utrata wagi nie oznacza wcale, iż będzie to sposób skuteczny. Zdecydowanie lepiej podejść do osiągnięcia takiego celu z rozsądkiem i wprowadzić stałe zmiany w naszym trybie życia. Nie tylko stracimy wtedy zbędne kilogramy, ale też zachowamy potem pożądaną sylwetkę […]

Oczyszczenie organizmu z toksyn

Oczyszczanie organizmu z toksyn domowe sposoby

Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn Dzisiejszy świat stawia przed człowiekiem coraz więcej wyzwań, również w dziedzinie troski o własne zdrowie. Żyjemy w erze silnie przetworzonej żywności na czele z fast foodami i największego w dziejach Ziemi zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Co więcej, mimo zmieniających się czasów i zwiększonej ludzkiej świadomości w kwestii używek, upodobanie […]

Strona: 15 z 18
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies