Zdrowie

Jak żyć zdrowo?

Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.

Co to za warzywo i jakie ma właściwości?

Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.

Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.

Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.

Dla kogo jest niewskazany?

Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.

Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.

Jak smakuje i z czym go łączyć?

Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.

Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.

Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?

Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.

Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.

Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.

Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.

Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:

Składniki:

  • jarmuż,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.

Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
  • 1/2 banana,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml wody.

Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.

czytaj dalej

Jak pozbyć się kataru

Jak pozbyć się kataru?

Katar to popularny symptom asystujący chorobom dróg oddechowych, jest najpowszechniejszym objawem przeziębienia. Jest też podczas zapalenia zatok. Katar może mieć przeróżny rodzaj. U osób w czasie chorób wirusowych górnych dróg oddechowych, lub w trakcie nadwrażliwości – katar ma formę bezbarwną oraz niejednokrotnie rzadką. Wraz z ustępowaniem przeziębiania katar może zmieniać własną formę. Wtedy staje się […]

Wągry na nosie

Wągry na nosie

Zaskórniki, nazywane wągrami, oddziałują niekorzystnie na nasz wygląd oraz nastawienie. Czysta, zadbana oraz błyszcząca skóra jest wizytówką każdej osoby. Napełnione tłustą, ciemniejącą substancją pory skóry powodują poczucie zaniedbania oraz wyglądają brzydko. Wągry, długo nieusuwane, mogą wywołać tworzenie ogromnych, ropiejących krost. Pokrywane makijażem wągry okazują się coraz bardziej. Wągry są zwłaszcza na nosie, czasem pojawiają się […]

Pielęgnacja włosów

Co zrobić żeby włosy szybciej rosły

Długie, zdrowe i lśniące włosy to marzenie nie jednej kobiety. Takie włosy dodają kobiecości, a większość mężczyzn przyznaje, że u kobiet preferują właśnie dłuższe włosy. Choć długie włosy bywają ciężkie w codziennym utrzymaniu, możemy układać z nich wiele rozmaitych fryzur- od koków po loki. Jest wiele czynników, które wpływają negatywnie na nasze włosy. Może być to […]

Herbata z pokrzywy

Herbata z pokrzywy

Korzyści ze znanych roślin leczniczych od dawna są znane i wykorzystywane przez ludzi. Na ich podstawie przygotowuje się wiele leków oraz naparów  przygotowywanych w domu. Jednym z tych cudownych darów natury jest herbata z pokrzywy. Może być stosowana do łagodzenia objawów wielu chorób. Liście pokrzywy zawierają glikozyd mocznika, garbniki, karotenoidy, chlorofil, witaminy C, B2, B3, […]

Inhalacje z soli fizjologiczne

Inhalacje z soli fizjologicznej

Sól fizjologiczna jest 0,9% mieszaniną chlorku sodu z oczyszczoną wodą. Sól fizjologiczna do inhalacji jest stosowana, jako niezależny lek i do wspomagania innych leków. Podczas kaszlu u dziecka i osoby dorosłej pomocne są inhalacje z soli fizjologicznej, ponieważ wnika głęboko w płuca, eliminuje infekcję. Jest ona sprzedawana w każdej aptece, niedroga, pomaga nawilżać błony śluzowe […]

Ból gardła

Ból gardła przy przełykaniu

Większość ludzi zna powszechny objaw bólu gardła przy przełykaniu. Najczęściej objawy te towarzyszą podczas przeziębienia, ale mogą być związane z innymi chorobami. Rzadziej silny ból gardła podczas połykania może być objawem reakcji alergicznych, choroby tarczycy, raka krtani, gardła. Najczęściej dolegliwości bólowe są objawem infekcji wirusowej, bakteryjnej lub grzybiczej powodującej następujące choroby zapalne nosogardzieli, krtani: Zapalenie […]

Sposoby na łupież

Domowe sposoby na łupież

Jak pozbyć się łupieżu domowymi sposobami? Łupież jest często spotykaną choroba skóry głowy, która związana jest z zbyt intensywnym namnażaniem drożdżaków Malassezia na skórze głowy. Powoduje to zbyt szybki podział komórek naskórka, która w efekcie przed wcześnie się łuszczy. Statystycznie uznaje się, że cierpi na to ok. 50 % Polaków. Więc jeśli Ty jesteś w […]

Sposoby na zakwasy

Sposoby na zakwasy

Można powiedzieć, że chyba każda osoba uprawiająca sport miała do czynienia z zakwasami. Zakwasy zazwyczaj pojawiają się na większych obszarach ciała. Powodują one wielki dyskomfort, a nawet utrudniają poruszanie się i wykonywanie niektórych czynności. Takie uczucie może nam towarzyszyć nawet do 7 dni, co jest niemałym utrudnieniem przy wykonywaniu kolejnych treningów.Istnieją jednak przeróżne sposoby na […]

Kawa z olejem kokosowym

Kawa z olejem kokosowym

Kawa od zawsze cieszy się ogromną sympatią oraz popularnością, lecz jak się okazuje, nie jedynie w tradycyjnej postaci. Na rynku pojawiają się jej jeszcze nowocześniejsze wersje, jakie wyróżniają się wyjątkowym smakiem, natomiast ponadto ubogacają kawę o specjalne wartości. Jedną spośród takich nowości jest kawa z olejem kokosowym, znana pod zagadkową nazwą Bulletproof Coffee. Skąd się […]

Koktajle odchudzające przepisy

Koktajle odchudzające przepisy

Czym są koktajle? Koktajle odchudzające z warzyw do napoje zdrowe, odżywcze, i łatwe w przyrządzaniu. Nie potrzeba wysokich nakładów finansowych by przygotować je codziennie. Wystarczy nabyć dobry blender, a składniki potrzebne do wykonania koktajli dostępne są w sklepach, osiedlowych warzywniakach albo w przydomowych ogródkach. Koktajle mają różne odmiany dlatego możemy śmiało podawać je jako drugie […]

Strona: 16 z 17
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies