Zdrowie

Jak żyć zdrowo?

Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.

Co to za warzywo i jakie ma właściwości?

Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.

Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.

Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.

Dla kogo jest niewskazany?

Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.

Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.

Jak smakuje i z czym go łączyć?

Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.

Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.

Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?

Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.

Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.

Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.

Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.

Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:

Składniki:

  • jarmuż,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.

Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
  • 1/2 banana,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml wody.

Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.

czytaj dalej

lekarz foniatra

Jakie są najczęstsze wskazania do konsultacji u lekarza foniatry? Kiedy warto skorzystać z porady specjalisty?

Foniatria jest dziedziną otolaryngologii zajmującą się w szczególności wydawaniem głosu, czyli dźwięcznością albo fonacją.  Specjalista foniatra zajmuje się diagnostyką i leczeniem zaburzeń mowy i głosu, przeprowadza badania, których celem jest ocena stanu narządów mowy, a w szczególności krtani i strun głosowych. Lekarz foniatra zajmuję się emisją dźwięków do otoczenia, sposobem ich wytwarzania przez narządy mowy oraz […]

zadbana skóra dermapen

Na czym polega technologia dermapen?

W dzisiejszych czasach, kiedy wielką wagę przykłada się do wyglądu zewnętrznego i zdrowej, nieskazitelnej skóry, techniki kosmetologiczne zyskują na znaczeniu. Wśród nowoczesnych procedur ujędrniania, regeneracji i poprawy kondycji skóry, coraz większą popularnością cieszy się metoda wykorzystująca technologię dermapen, która może okazać się pomocna w rozwiązaniu szeregu problemów dermatologicznych. Czym jest i na czym polega technologia […]

Duszący kaszel u dziecka

Duszący kaszel – poznaj przyczyny i leczenie

Duszący kaszel w nocy — domowe sposoby Duszący kaszel to uciążliwy objaw, który może utrudniać sen i prowadzić do dyskomfortu. Jeśli cierpisz na duszący kaszel w nocy, istnieją pewne domowe sposoby, które mogą Ci pomóc złagodzić ten problem. Oto kilka skutecznych metod: Nawilżacz powietrza – Włączenie nawilżacza powietrza w swojej sypialni może pomóc złagodzić podrażnienia […]

Jak korzystać z sauny?

Jak korzystać z sauny?

Co daje sauna? Sauna to miejsce, w którym możemy cieszyć się korzystnym wpływem ciepła na nasze ciało. Odpowiednie korzystanie z sauny przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Regularne odwiedzanie sauny może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm, poprawiając krążenie krwi, wspomagając proces detoksykacji organizmu, wzmacniając układ odpornościowy oraz przyspieszając regenerację mięśni. Dodatkowo, sauna […]

Zawroty głowy przy wstawaniu

Zawroty głowy przy wstawaniu

Istotne informacje o zawrotach głowy Głowę każdy z nas ma, ale czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego czasami mamy zawroty głowy przy wstawaniu? To dość powszechne zjawisko, które może wynikać z różnych przyczyn. Poniżej przedstawiam kilka informacji na temat zawrotów głowy przy wstawaniu, ich przyczyn, domowych sposobów na ich złagodzenie oraz jak wyglądają one przy nerwicy […]

Co to jest sen polifazowy?

Co to jest sen polifazowy?

Krótkie drzemki w ciągu dnia Sen polifazowy to sposób snu, który polega na podzieleniu nocnego okresu snu na kilka krótszych bloków. W odróżnieniu od tradycyjnego monofazowego snu, który polega na jednym długim okresie snu nocnego, sen polifazowy zakłada wykorzystanie krótszych drzemek w ciągu dnia. Ten rodzaj snu jest praktykowany przez niektóre kultury oraz niektóre osoby […]

szałwia lekarska zielona

Szałwia – czym jest i jakie ma zastosowania?

Zielona Szałwia lecznicza – krótka charakterystyka Szałwia jest jednym z najbardziej popularnych ziół, a jej nieprzeciętne właściwości zawsze budziły zainteresowanie. Wiemy, że szałwia jest zielona, ale co jest dokładnym składnikiem szałwiowej zieleni? Czy zawiera zwielokrotnione właściwości, o których słyszeliśmy, czy też jej skład jest skromniejszy? Sprawdźmy to! O szałwii Szałwia jest nieprzeciętnym i wyjątkowo popularnym […]

Jak przygotować się do gastroskopii

Jak przygotować się do gastroskopii?

Co to jest gastroskopia Gastroskopia jest badaniem endoskopowym górnego odcinka przewodu pokarmowego. Pozwala na jego dokładną ocenę. Gastroskopia wykonywana jest w celu diagnostycznym lub terapeutycznym. Może być wykonywana bez znieczulenia lub w znieczuleniu dożylnym. Wskazania do wykonania gastroskopii w celu diagnostycznym: bóle w nadbrzuszu, uciążliwe objawy dyspeptyczne, podejrzenie choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, trudności w […]

Badanie USG jamy brzusznej

Jak przygotować się do badania USG jamy brzusznej?

Badanie USG jamy brzusznej – wszystkie potrzebne informacje USG jamy brzusznej jest badaniem obrazowym. Wykonujemy je po to, by ocenić stan narządów w obrębie jamy brzusznej. Sprawdzić możemy m.in. drogi żółciowe, nerki, trzustkę i wątrobę. Dzięki temu badaniu jesteśmy w stanie wykryć rozmaite schorzenia takie jak: złogi w układzie moczowym, stany zapalne otrzewnej, guzy, torbiele, […]

Yerba mate jak przygotować

Yerba mate – jak przygotować?

Yerba mate – wszystko, co musisz wiedzieć! Yerba mate to południowoamerykańska mieszanka liści i patyków ostrokrzewu. Zawiera między innymi kofeinę, dlatego jest coraz częściej stosowana jako zdrowy zamiennik zwykłej kawy. Poza tym, że wpływa stymulująco na układ nerwowy, to jej stosowanie jest dobre dla krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Generalnie lista zalet jakie niesie za […]

Strona: 1 z 18
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies