Jak zrobić leczo

Jak zrobić leczo? Najlepszy przepis na leczo

Leczo: czym jest i jak je przygotować? Leczo to cieszące się w Polsce dosyć sporą popularnością danie, które tak naprawdę wywodzi się z kuchni węgierskiej. W przeciągu ostatnich kilkunastu lat przepis na leczo uległ wielu modyfikacjom, ponieważ obecnie potrawa ta może być przygotowywana z różnych warzyw, jednak aby w dalszym ciągu można było nazywać ją […]

Jak zrobić naleśniki

Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis na naleśniki!

Jak dobrać proporcje w cieście? Najważniejsze w sztuce robienia idealnych naleśników jest znalezienie odpowiednich proporcji składników, jakie dodamy do ciasta.  Podstawowe to mąka, jajka, mleko, szczypta soli. W zależności od upodobań i przeznaczenia naleśników można do ciasta dodać cukier lub inny środek słodzący. Większość z nas robi naleśniki “na oko” tak, aby ciasto nie było […]

Jak zrobić sos czosnkowy

Jak zrobić sos czosnkowy?

Jak przyrządzić najlepszy sos czosnkowy ? Niezastąpiony do pizzy i uniwersalny w każdej kuchni. Niesamowicie prosty w przyrządzeniu, rewelacyjny w smaku. Któż z nas nigdy nie jadł sosu czosnkowego? Wiadomo jednak, że ten własnoręcznie przyrządzony, bez konserwantów, niepotrzebnych dodatków będzie nie tylko zdrowy, ale i pyszny. Czosnek ma wiele właściwości i nie traci ich przy obróbce, a […]

Smażenie bez tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu – jak to robić?

Tłuszcz niezdrowy dla organizmu Smażenie bez użycia tłuszczu dla wielu ludzi jest wyzwaniem. Kojarzy się jedynie z przywieraniem jedzenia do patelni, przypalaniem potraw czy mniej intensywnym smakiem dań. Jednak należy zwrócić uwagę na fakt, że tłuszcz podgrzewany do wysokiej temperatury jest bardzo niezdrowy dla naszego organizmu. Jakie konsekwencje niesie ciągle przyrządzanie potraw na tłuszczu? Czym […]

Za ostra potrawa

Jak zmniejszyć ostrość potrawy? Sposoby na za ostre danie

Idealnie doprawiona potrawa Ugotowanie idealnej w smaku potrawy to nie lada wyzwanie. Liczy się nie tylko odpowiednia jakość składników, ich proporcje czy długość smażenia lub pieczenia, ale przede wszystkim przyprawy. Te potrafią doskonale wydobyć aromat i podkreślić charakter posiłku, niestety często się zdarza, że podczas przygotowania niechcący przesadzimy z ich ilością. W efekcie danie może być […]

Przepis na chleb orkiszowy

Przepis na chleb orkiszowy

Orkisz – cudowne zboże Orkisz, inaczej nazywany szpelcem, to źródło wielu witamin oraz składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm znacznie lepiej funkcjonuje. Obecnie cieszy się od dużą popularnością i uznaniem. Wraz z przyjściem mody na zdrową żywność, pojawił się również on. Powstrzymuje on proces starzenia się, a także wspiera metabolizm. Na rynku pojawiło się wiele […]

Lody bananowe z truskawkami

Przepisy na lody bananowe

Lody bananowe – smakowity deser Lody bananowe polecane są osobom, które na co dzień nie jedzą nabiału. W ich składzie nie znajdziemy ani grama nabiału. Dodatkowo w ich składzie nie znajdzie się takich produktów, jak biały cukier (uważany za jedną wielką bombę kaloryczną), jaj oraz śmietanki. To smakowity deser, który z przyjemnością będzie spożywany w […]

Olej z nasion marchwi

Olej z nasion marchwi

Olej z nasion marchwi – co to jest? Olej marchwiowy jest otrzymywany w procesie tłoczonych na zimno nasion marchwi. Jego barwa jest mocno pomarańczowa. Ma przyjemny, słodki zapach. Ze względu na naturalność pochodzenia oraz mnóstwo składników odżywczych, jest coraz bardziej popularny wśród kobiet. Główną zaletą oleju z marchwi jest jego pozytywne działanie na skórę, jednak […]

Dieta wrzodowa

Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

Wrzody. Przyczyny powstawania W obecnych czasach choroba wrzodowa to jedna z najpopularniejszych chorób układu pokarmowego człowieka. Wrzody to nic innego, jak ubytki błony śluzowej, która wyścieła żołądek bądź dwunastnicę; często dosięgając aż do mięśni. Jest to schorzenie przewlekłe, zatem okresy bezobjawowe pojawiają się na zmianę ze wzmożonym odczuwaniem dolegliwości. Wśród najczęstszych przyczyn powstawania wrzodów żołądka […]

Wykorzystanie cytryny w domu

10 sposobów na wykorzystanie cytryny w domu

Zastosowanie cytryny w domu Cytryna to niezwykle ciekawy owoc, przydatny nie tylko w kuchni, ale i całym gospodarstwie domowym. Posiada dosłownie tysiące zastosowań, a niektóre z nich potrafią być bardzo zaskakujące. Cytryna to nie tylko dodatek do herbaty czy składnik lemoniady, ale bardzo skuteczny środek czyszczący, wybielający a nawet odkażający. Jest niezastąpiona przy czyszczeniu, zmywaniu […]

Strona: 1 z 6
kontakt z nami | Mapa strony