Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Jak szybko i oryginalnie zrobić smaczną przekąskę, która zachwyci całą rodzinę lub spodoba się przyjaciołom? Parówki w cieście francuskim oprócz dobrego smaku, służą też dekoracji i estetyce kulinarnej. Można częstować nimi gości przy różnej okazji, ale też zapakować na podróż. Parówki podane standardowo, wyjęte prosto z zagotowanej wody, nie mają w sobie tyle szyku i […]

Sos beszamelowy

Przepis na sos beszamelowy

Smaczny i prosty w wykonaniu dodatek do mięsa, ryb, makaronów i warzyw to sos beszamelowy. Baza jest nieskomplikowana: stanowią ją masło, mleko i mąka pszenna. Sos beszamelowy sprawdza się również przy kanapkach, które nabierają wyjątkowego smaku i zwiększają uczucie sytości. Kanapki z tym sosem przydadzą się w podróży lub na drugie śniadanie. Możemy dodać beszamel […]

Sposoby konserwacji żywności

Sposoby konserwacji żywności

Aby zabezpieczyć produkty spożywcze przed zepsuciem, a jednakowo zachować ich wysoką jakość i wszelkie wartości odżywcze wykorzystuje się wiele znanych metod konserwacji. Ich zadaniem jest zabezpieczenie żywności przed szkodliwym działaniem czynników chemicznych, fizycznych i biologicznych. Często stosowaną metodą zabezpieczenia jest pakowanie w hermetyczne zamknięte pojemniki czy woreczki foliowe, w których zamiast powietrza znajduje się obojętny […]

Desery na zimno

Desery na zimno

Duży upał, spotkanie z przyjaciółmi, a może po prostu ochota na coś pysznego i słodkiego? W każdym z tych przypadków idealnie sprawdzą się desery na zimno. Sernik na zimno, pucharek lodowy, panna cotta, a może zupełnie coś innego? Jeśli szukasz inspiracji na proste, przepyszne desery to od tej chwili trudno będzie podjąć Ci decyzję, którego […]

Kasztany jadalne

Kasztany jadalne

Kasztany jadalne znalazły wykorzystanie przede wszystkim w kuchni. Szczególnie popularne się wypiekane kasztany, jakie można zakupić na ulicach francuskich lub włoskich miasteczek. Kasztan jadalny należy do grupy bukowatych. Jest jednym spośród wyjątkowych drzew pochodzących z terenu śródziemnomorskiego, mogących w naszym klimacie rosnąć w gruncie. Kasztany jadalne – dane ogólne Kasztany jadalne to owoce kasztanowca jadalnego, […]

Ocet jabłkowy

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek

Ocet jabłkowy ma nieskończenie wiele zastosowań w kuchni, jako zdrowy aromatyczny dodatek. Równie dobrze może też wpływać na zdrowie jako, że działa w konkretny sposób na jego polepszenie. Można go kupić w sklepie ze zdrową żywnością, albo zrobić w domu. Wtedy jego jakość będzie nieporównywalnie lepsza. Najlepsze jabłka do octu to te od rolnika albo […]

Chleb z kaszy gryczanej

    Chleb z kaszy gryczanej ma rozpoznawalny i niezwykły orzechowy smak, jest lekko wilgotny, z cienką delikatną, ale bardzo chrupiącą skórką. Chleb gryczany, łączący chleb i owsiankę, jest magazynem dobroczynnych substancji, zalecany do spożywania przez osoby cierpiące na nadwagę. Jakie wartości dla zdrowia posiada kasza gryczana? Kasza gryczana jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Ziarna gryki […]

Pieczenie chleba

Jak upiec chleb?

Chociaż teraz chleb można kupić w każdym sklepie lub supermarkecie, wiele osób woli go piec samodzielnie. Na całym świecie chleb jest traktowany, jako źródło życia. Przez długi czas ludzie wierzyli, że jest głową wszystkiego. Tak jak poprzednio, chleb jest traktowany z szacunkiem i dzisiaj. Chleb upieczony w domu okazuje się czymś wyjątkowym, bardziej smacznym i […]

Ciasto deserowe

Ciasto bez pieczenia (ciasto deserowe)

Czy da się zrobić ciasto deserowe bez pieczenia? Jeśli, trafłeś/aś właśnie na naszą stronę, najprawdopodobniej poszukujesz sposobu na wykonanie ciasta, którego przygotowanie nie wymaga obecności piekarnika w domu. Pewnie co niektóre mamy i babcie, biły by się po głowie, że jak to możliwe… ale, otóż, tak… Mamy XXI wiek, erę postępu, gdzie wszystko jest możliwe. […]

Gotowanie kukurydzy

Ile gotuje się kukurydzę

Dlaczego warto jeść kukurydzę?  Kukurydza zawiera dużą ilość witamin (A, C, B1, B2, PP, B6, B9, B5), bezcennych dla układu nerwowego i minerałów (potas, mangan, magnez, fosfor, sód, selen). Dobrym powodem jedzenia ziaren kukurydzy jest jej naturalny barwnik- zeaksantyna, która jest korzystna dla osób mających problemy nowotworowe. Osoby spożywające kukurydzę są mniej narażone na choroby […]

Pages 1 of 2
  • 1
  • 2