Jak przygotować bakłażan

Jak przygotować bakłażan?

Bakłażan – główny składnik różnorodnych potraw Bakłażan, inaczej oberżyna, fachowo nazywany psianką podłużną, to warzywo idealne dla osób lubiących kreatywne rozwiązania w ich kuchni. Ostatnimi czasy króluje na talerzach jako główny składnik różnorodnych potraw lub ich ciekawy dodatek. To warzywo bogate w mnóstwo składników odżywczych takich jak: witamina C i B czy potas pochodzi z ciepłego, […]

Yerba mate jak przygotować

Yerba mate – jak przygotować?

Yerba mate – wszystko, co musisz wiedzieć! Yerba mate to południowoamerykańska mieszanka liści i patyków ostrokrzewu. Zawiera między innymi kofeinę, dlatego jest coraz częściej stosowana jako zdrowy zamiennik zwykłej kawy. Poza tym, że wpływa stymulująco na układ nerwowy, to jej stosowanie jest dobre dla krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Generalnie lista zalet jakie niesie za […]

Jak zrobić domowe chipsy

Jak zrobić domowe chipsy?

Domowe chipsy – chrupiąca przekąska Chipsy to najchętniej wybierana słona przekąska. Chrupiące plasterki ziemniaka idealnie sprawdzają się podczas wszelkiego rodzaju imprez. Są one stosunkowo tanie, smaczne i lubiane przez większość osób. Wiele supermarketów spożywczych oferuje naprawdę szeroki wybór w tym asortymencie, proponując nam chipsy o przeróżnych smakach – zaczynając od tych podstawowych, klasycznych takich jak papryka, […]

Jak zrobić domowe lody

Jak zrobić domowe lody?

Jak przygotować domowe lody? Lato trwa w pełni, a wysokie temperatury potęgowane dodatkowo przez słońce potrafią zarówno cieszyć, jak i być uciążliwe. Nie bez powodu to właśnie w czasie lata najczęściej mamy ochotę na lody. Czasami jednak wolimy nie kupować takich paczkowanych lub pakowanych w pudełka. Nie każdy też mieszka w pobliżu dobrej, rzemieślniczej lodziarni. […]

Co na obiad dla dzieci

Co na obiad dla dzieci?

Co dziecko powinno jeść by było zdrowo oraz niebanalnie? Co przygotować na obiad dla małego dziecka? To pytanie może spędzać sen z powiek każdemu nowemu bądź nawet doświadczonemu rodzicowi. Oczywiście każde danie dla twojego małego dziecka powinno być odpowiednio zbilansowane oraz bogate w wartościowe substancje odżywcze, które dostarczy mu energii na dalsze odkrywanie świata- czyli […]

Jak zrobić dobre kotlety mielone

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Kotlety mielone na obiad Kotlety mielone to jedna z najchętniej przyrządzanych propozycji obiadowych. Doskonale smakują podawane z gotowanymi ziemniakami i tartymi burakami. Zrobienie smacznych kotletów nie należy do skomplikowanych czynności i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jakie są najważniejsze triki, które sprawiają, że kotlety mielone wychodzą soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz?  Wybór mięsa […]

Jak ugotować dobry rosół

Jak ugotować dobry rosół?

Rosół — Tradycyjne danie Rosół to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, które od wielu lat jest uwielbiane przez kolejne pokolenia Polaków. Samodzielne przygotowanie wywaru to nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale też duża satysfakcja z przygotowania tej wymagającej zupy. Jakich produktów użyć do zrobienia rosołu? Czy rodzaj mięsa ma znaczenie podczas gotowania? O czym warto […]

Jaka patelnia jest najlepsza

Jaka patelnia jest najlepsza?

Patelnia – wyposażenie kuchni Patelnia jest niezwykle istotnym elementem wyposażenia w kuchni. Nie może jej zabraknąć na kuchennej półce. Patelnie wykonane są z różnego rodzaju tworzywa i mają różne przeznaczenie. Niektóre służą do smażenia naleśników, inne lepiej sprawdzają się przy smażeniu kurczaka. Szeroki wybór czasem wprawia nas w zakłopotanie – nie wiemy, jak dokonać wyboru […]

Przepis na koreczki z tortilli

Przepis na imprezowe koreczki z tortilli

Pyszne koreczki z tortilli Koreczki z tortilli to wspaniała przystawka, ale bardzo niebezpieczna, podobnie jak np. chipsy, frytki, tacos czy inne drobniejsze smakołyki. Dlaczego? Są tak pyszne, że najpierw się je zjada pojedynczo, potem po kilka, a w końcu człowiek zapomina nawet o daniu głównym. Koreczki z tortilli to małe dranie, ale nie są tak […]

Jak zrobić żurek

Jak zrobić żur? Przepis na żur

Żurek – popularna polska zupa Żur to jedna z najpopularniejszych zup polskich zaliczana do kategorii dań tradycyjnych. Nazwa tej zupy pochodzi od niemieckiego słowa sūr, co oznacza “kwaśny”. Nie tylko Polacy kochają tę zupę. Jest ona lubiana również przez Czechów, Białorusinów i Słowaków. Specyfika tej zupy polega na tym, że jest wysokokaloryczna i niezwykle sycąca […]

Strona: 1 z 7
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies