Jajka przepiórcze właściwości

Właściwości jaj przepiórczych

Jaja przepiórcze Jajko posiada w swoim składzie wszystkie niezbędne składniki do życia. Jest stworzone do tego, aby zagnieżdżony w jego wnętrzu organizm wzrastał i intensywnie się rozwijał.  Musi więc dostarczyć nowemu organizmowi wszystkiego, czego tylko potrzebuje w ciągu tych kilkunastu lub kilkudziesięciu dni do przyjścia na świat.  Ze względu na to niezwykłe bogactwo witamin, składników […]

Co zrobić z mięsa z rosołu

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Jak przygotować rosół, by był idealny w smaku? Rosół to jedno z typowych dań polskiej kuchni. Przygotowywany jest z wykorzystaniem różnych warzyw, np. marchewki, selera, cebuli czy pietruszki, oraz mięsa. Najczęściej używa się części, które mają dużo kości lub chrząstek, by smak był pełniejszy. Często wykorzystuje się mięso i części drobiowe czy z wołowiny. Przepisy […]

Jak zrobić szparagi

Jak zrobić szparagi?

Wiosenne pyszności Podłużne, zielone lub  kremowe, grube, długie roślinne paluszki. Goszczą na wszystkich bazarach od połowa kwietnia aż do końca czerwca, z apogeum sprzedaży w maju. Szparagi, a właściwie szparag lekarski, inaczej Asparagus officinalis. Biologicznie szparagi to byliny z gatunku szparagowatych, a szparag lekarski jest jedynym gatunkiem jadalnym. Obecnie uprawiane są na całym świecie, lecz […]

Jak przyrzadzić królika

Jak przyrządzić królika?

Delikatne mięso z królika Jednym z najbardziej przydatnych i dietetycznych rodzajów mięsa jest królik, warto, więc dowiedzieć się, jak przyrządzić królika i poznać najlepsze proste przepisy na potrawy z jego udziałem. Mięso królika jest smaczne, przypominające kurczaka, ale twardsze i bardziej suche. Dlatego pytanie, jak to zrobić, aby mięso było miękkie i soczyste, wcale nie […]

Przepis na chleb bezglutenowy

Przepis na chleb bezglutenowy w domu

Nietolerancja glutenu Coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu zarówno z powodu celiakii, uczulenia jak i chorób autoimmunologicznych np. hashimoto. Producenci żywności próbują sprostać wymaganiom rynku tworząc produkty bezglutenowe, ale często okazuje się, że zdrowie da się osiągnąć niestety kosztem smaku produktu. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was przepisy na chleb bezglutenowy do przygotowania w […]

Zioła w doniczkach

Zioła w doniczkach

Własny ogródek ziołowy od podstaw Nadawanie potrawom smaku polega na używaniu świeżych ziół. A czy jest lepszy sposób, aby dodać świeży smak potrawom (i zaoszczędzić pieniądze) niż swój własny ogródek ziołowy? To nie jest tak trudne, jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujesz to odpowiednie doniczki, materiały i plan. Niezależnie od tego, czy jesteś kucharzem domowym, […]

Zasady zdrowego odżywiania

Zasady zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywianie w pigułce Zdecydowana większość współczesnych ludzi przywiązuje coraz większą wagę do swojego wyglądu, pragnąc prezentować się korzystnie i atrakcyjnie każdego dnia, niezależnie od sytuacji. Panie ze szczególną troską dobierają elementy garderoby, by podkreślać i akcentować swoje atrybuty i mocne strony, a także tuszować wszelkie niedoskonałości. Kolorowe czasopisma zachwycają pięknymi i zgrabnymi modelami o […]

Jak przygotować kawę po turecku

Kawa po turecku – jak przygotować?

Kawa po turecku – historia Kawa po turecku na całym świecie słynie ze swojego silnego, wyrazistego smaku a także specjalnego sposobu przygotowania i podawania. Pierwszy raz kawa została przywieziona do Istambułu w 1555 roku przez dwóch handlarzy z Syrii. W XVII wieku na dobre zagościła w Imperium Ottomańskim, serwowana podczas wyszukanych ceremonii. Czym charakteryzuje się […]

Przepis na dżem z gruszek

Przepis na dżem z gruszek

Dżem z gruszek nie tak popularny, a jednak dobry Gruszki może i nie należą do grupy owoców, z których najczęściej robi się dżemy, ale jak najbardziej nadają się do tego przeznaczenia. Poza swoim słodkim smakiem oraz tym, że świetnie smakują z innymi składnikami takimi jak imbir, cytrusy, czy cynamon, mają wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim […]

Jak zrobić sos pomidorowy

Jak zrobić sos pomidorowy?

Sos pomidorowy dodatek do dań Sos pomidorowy jest jednym z najpopularniejszych dodatków do wieli dań. Stanowi on doskonałe uzupełnienie potraw z makaronu, zapiekanek ziemniaczanych, pizzy lub pulpecików mięsnych. Bardzo popularne są gotowe sosy pomidorowe w proszku lub w słoikach. W okresie letnim, z uwagi na bogactwo świeżych pomidorów na rynku, warto pokusić się o samodzielne […]

Pages 1 of 4
  • 1
  • 2
  • 4