Smażenie bez tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu – jak to robić?

Tłuszcz niezdrowy dla organizmu Smażenie bez użycia tłuszczu dla wielu ludzi jest wyzwaniem. Kojarzy się jedynie z przywieraniem jedzenia do patelni, przypalaniem potraw czy mniej intensywnym smakiem dań. Jednak należy zwrócić uwagę na fakt, że tłuszcz podgrzewany do wysokiej temperatury jest bardzo niezdrowy dla naszego organizmu. Jakie konsekwencje niesie ciągle przyrządzanie potraw na tłuszczu? Czym […]

Za ostra potrawa

Jak zmniejszyć ostrość potrawy? Sposoby na za ostre danie

Idealnie doprawiona potrawa Ugotowanie idealnej w smaku potrawy to nie lada wyzwanie. Liczy się nie tylko odpowiednia jakość składników, ich proporcje czy długość smażenia lub pieczenia, ale przede wszystkim przyprawy. Te potrafią doskonale wydobyć aromat i podkreślić charakter posiłku, niestety często się zdarza, że podczas przygotowania niechcący przesadzimy z ich ilością. W efekcie danie może być […]

Przepis na chleb orkiszowy

Przepis na chleb orkiszowy

Orkisz – cudowne zboże Orkisz, inaczej nazywany szpelcem, to źródło wielu witamin oraz składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm znacznie lepiej funkcjonuje. Obecnie cieszy się od dużą popularnością i uznaniem. Wraz z przyjściem mody na zdrową żywność, pojawił się również on. Powstrzymuje on proces starzenia się, a także wspiera metabolizm. Na rynku pojawiło się wiele […]

Lody bananowe z truskawkami

Przepisy na lody bananowe

Lody bananowe – smakowity deser Lody bananowe polecane są osobom, które na co dzień nie jedzą nabiału. W ich składzie nie znajdziemy ani grama nabiału. Dodatkowo w ich składzie nie znajdzie się takich produktów, jak biały cukier (uważany za jedną wielką bombę kaloryczną), jaj oraz śmietanki. To smakowity deser, który z przyjemnością będzie spożywany w […]

Olej z nasion marchwi

Olej z nasion marchwi

Olej z nasion marchwi – co to jest? Olej marchwiowy jest otrzymywany w procesie tłoczonych na zimno nasion marchwi. Jego barwa jest mocno pomarańczowa. Ma przyjemny, słodki zapach. Ze względu na naturalność pochodzenia oraz mnóstwo składników odżywczych, jest coraz bardziej popularny wśród kobiet. Główną zaletą oleju z marchwi jest jego pozytywne działanie na skórę, jednak […]

Dieta wrzodowa

Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

Wrzody. Przyczyny powstawania W obecnych czasach choroba wrzodowa to jedna z najpopularniejszych chorób układu pokarmowego człowieka. Wrzody to nic innego, jak ubytki błony śluzowej, która wyścieła żołądek bądź dwunastnicę; często dosięgając aż do mięśni. Jest to schorzenie przewlekłe, zatem okresy bezobjawowe pojawiają się na zmianę ze wzmożonym odczuwaniem dolegliwości. Wśród najczęstszych przyczyn powstawania wrzodów żołądka […]

Wykorzystanie cytryny w domu

10 sposobów na wykorzystanie cytryny w domu

Zastosowanie cytryny w domu Cytryna to niezwykle ciekawy owoc, przydatny nie tylko w kuchni, ale i całym gospodarstwie domowym. Posiada dosłownie tysiące zastosowań, a niektóre z nich potrafią być bardzo zaskakujące. Cytryna to nie tylko dodatek do herbaty czy składnik lemoniady, ale bardzo skuteczny środek czyszczący, wybielający a nawet odkażający. Jest niezastąpiona przy czyszczeniu, zmywaniu […]

Wypieki bez drożdży

Wypieki bez drożdży

Ochota na coś słodkiego Sytuacje, które wymagają upieczenia ciasta w 30 minut zdarzają mi się często. To nagła ochota na coś słodkiego po obiedzie, urodziny przyjaciółek lub nieoczekiwane spotkanie towarzyskie. W tych sytuacjach nie mamy czasu na przygotowanie zaczynu lub kilkukrotne wyrastanie ciasta. Receptą na to są ciasta bez użycia drożdży. Przedstawione niżej wypieki z […]

Przepis na dobrą kawę

Przepis na dobrą kawę

Podróż przez krainę kawy – przepisy na dobrą kawę Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawowego naparu. Dla niejednego kawosza jest ona przyjemnym zastrzykiem energii, który oprócz korzyści zdrowotnych zawiera wiele walorów smakowych. Naukowcy udowodnili, że zawarte w kawie substancje, w tym antyoksydanty obniżają stres, zmniejszają ryzyko chorób, m.in. cukrzycy i […]

Patelnia ceramiczna

Czy warto używać patelni ceramicznej?

Patelnie ceramiczne Warstwy ceramiczne to nieożywione, niemetaliczne powłoki folii, którymi kryje się naczynia kuchenne, by były one wytrzymałe na zarysowania. Naczynia ceramiczne są wygodniejszą opcją dla klasycznych naczyń kuchennych. Wielu klientów wybiera powłoki ceramiczne ze względu na dodatkowe właściwości: naczynia ceramiczne pokrywane są warstwą niereaktywną oraz niewiążącą toksycznych substancji sztucznych z żywnością, ceramiczne patelnie mogą […]

Strona: 1 z 5
kontakt z nami | Mapa strony