Przepis na koreczki z tortilli

Przepis na imprezowe koreczki z tortilli

Pyszne koreczki z tortilli Koreczki z tortilli to wspaniała przystawka, ale bardzo niebezpieczna, podobnie jak np. chipsy, frytki, tacos czy inne drobniejsze smakołyki. Dlaczego? Są tak pyszne, że najpierw się je zjada pojedynczo, potem po kilka, a w końcu człowiek zapomina nawet o daniu głównym. Koreczki z tortilli to małe dranie, ale nie są tak […]

Jak zrobić żurek

Jak zrobić żur? Przepis na żur

Żurek – popularna polska zupa Żur to jedna z najpopularniejszych zup polskich zaliczana do kategorii dań tradycyjnych. Nazwa tej zupy pochodzi od niemieckiego słowa sūr, co oznacza “kwaśny”. Nie tylko Polacy kochają tę zupę. Jest ona lubiana również przez Czechów, Białorusinów i Słowaków. Specyfika tej zupy polega na tym, że jest wysokokaloryczna i niezwykle sycąca […]

Jak zrobić kopytka

Jak zrobić kopytka? Domowy przepis na kopytka

Czym są kopytka? Kopytka są rodzajem klusek robionych z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i jajka. Do robienia kopytek najlepiej używać ziemniaków, które są najbardziej mączyste. Takie ziemniaki po ugotowaniu będą bardziej suche i sypkie, przez co kluski nie będą się rozpadały a ich konsystencja będzie odpowiednia.  Jak zrobić kopytka? Kopytka robi się z […]

Jak zrobić sos czosnkowy

Jak zrobić sos czosnkowy? 5 najlepszych przepisów

Pyszny sos czosnkowy domowej roboty Sos czosnkowy to obowiązkowy dodatek do pizzy, grillowanych mięs czy lekkich sałatek. Swoim lekko pikantnym smakiem doprawi domowego kebaba czy burgera, a ile kucharzy, tyle przepisów na ten charakterny i wszechstronny sos. Poznaj najlepsze przepisy na pyszny sos czosnkowy domowej roboty! Lekki sos czosnkowy na jogurcie – przepis podstawowy Do […]

Jak udekorować tort

Jak udekorować tort domowymi sposobami?

Pieczemy i dekorujemy domowy tort Domowy tort cieszy się wielkim uznaniem oraz podziwem dla każdej gospodyni domowej podczas rodzinnych uroczystości. Dzięki temu każdy ma pewność, że do wykonania tego deseru nie użyto przesadnej ilości chemii. Zapewne każdy, kto lubi piec w domowym zaciszu ma swój sprawdzony przepis nie tylko na biszkopt, ale również na kilka […]

Smażenie bez tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu – jak to robić?

Tłuszcz niezdrowy dla organizmu Smażenie bez użycia tłuszczu dla wielu ludzi jest wyzwaniem. Kojarzy się jedynie z przywieraniem jedzenia do patelni, przypalaniem potraw czy mniej intensywnym smakiem dań. Jednak należy zwrócić uwagę na fakt, że tłuszcz podgrzewany do wysokiej temperatury jest bardzo niezdrowy dla naszego organizmu. Jakie konsekwencje niesie ciągle przyrządzanie potraw na tłuszczu? Czym […]

Jak zrobić leczo

Jak zrobić leczo? Najlepszy przepis na leczo

Leczo: czym jest i jak je przygotować? Leczo to cieszące się w Polsce dosyć sporą popularnością danie, które tak naprawdę wywodzi się z kuchni węgierskiej. W przeciągu ostatnich kilkunastu lat przepis na leczo uległ wielu modyfikacjom, ponieważ obecnie potrawa ta może być przygotowywana z różnych warzyw, jednak aby w dalszym ciągu można było nazywać ją […]

Jak zrobić naleśniki

Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis na naleśniki!

Jak dobrać proporcje w cieście? Najważniejsze w sztuce robienia idealnych naleśników jest znalezienie odpowiednich proporcji składników, jakie dodamy do ciasta.  Podstawowe to mąka, jajka, mleko, szczypta soli. W zależności od upodobań i przeznaczenia naleśników można do ciasta dodać cukier lub inny środek słodzący. Większość z nas robi naleśniki “na oko” tak, aby ciasto nie było […]

Jak zrobić sos czosnkowy

Jak zrobić sos czosnkowy?

Jak przyrządzić najlepszy sos czosnkowy ? Niezastąpiony do pizzy i uniwersalny w każdej kuchni. Niesamowicie prosty w przyrządzeniu, rewelacyjny w smaku. Któż z nas nigdy nie jadł sosu czosnkowego? Wiadomo jednak, że ten własnoręcznie przyrządzony, bez konserwantów, niepotrzebnych dodatków będzie nie tylko zdrowy, ale i pyszny. Czosnek ma wiele właściwości i nie traci ich przy obróbce, a […]

Za ostra potrawa

Jak zmniejszyć ostrość potrawy? Sposoby na za ostre danie

Idealnie doprawiona potrawa Ugotowanie idealnej w smaku potrawy to nie lada wyzwanie. Liczy się nie tylko odpowiednia jakość składników, ich proporcje czy długość smażenia lub pieczenia, ale przede wszystkim przyprawy. Te potrafią doskonale wydobyć aromat i podkreślić charakter posiłku, niestety często się zdarza, że podczas przygotowania niechcący przesadzimy z ich ilością. W efekcie danie może być […]

Strona: 1 z 6
kontakt z nami | Mapa strony