Bakłażan – główny składnik różnorodnych potraw

Bakłażan, inaczej oberżyna, fachowo nazywany psianką podłużną, to warzywo idealne dla osób lubiących kreatywne rozwiązania w ich kuchni.

Ostatnimi czasy króluje na talerzach jako główny składnik różnorodnych potraw lub ich ciekawy dodatek. To warzywo bogate w mnóstwo składników odżywczych takich jak: witamina C i B czy potas pochodzi z ciepłego, tropikalnego klimatu.

Co więcej, zaskoczeniem dla niektórych smakoszy może być fakt, iż bakłażan z punktu widzenia botanicznego tak naprawdę jest owocem.

Jak przygotować bakłażan?

Sposobów na wykorzystanie bakłażana w kuchni jest wiele. W zależności od tego, na co danego dnia mamy ochotę, możemy przygotować go pod kilkoma postaciami.

Oberżyna świetnie sprawdzi się jako element zapiekanki. Pieczony, nadziewany smakowitym farszem bakłażan to dobry pomysł na wykorzystanie zalegających resztek z lodówki. Nie ma również przeciwwskazań, aby dodać go do gulaszu czy różnego rodzaju sosów.

Dla miłośników zdrowszych i mniej kalorycznych dań, trafnym wyborem będzie próba wykonania z niego lekkiej przystawki, np. w formie grillowanych roladek. Należy przede wszystkim pamiętać, że bakłażana nie można jeść na surowo. Toksyna w nim zawarta przestaje szkodzić jedynie po obróbce termicznej.

Czy bakłażana trzeba obierać ze skóry?

Oberżyna nie wymaga obierania ze skóry przed przygotowaniem. Jest to natomiast opcja, z której warto skorzystać w przypadku starszych bakłażanów, bowiem ich skóra może być nieco twardsza po obróbce.

Skórkę młodszych owoców można zachować. Zawiera ona bardzo dużo witamin, które nasz organizm może przyswoić, dlatego oberżynę bez przeszkód można zjadać w całości. Decyzja o obróbce w całości ma również pewien wpływ na walor estetyczny, gdyż skóra tego bogatego w witaminy warzywa charakteryzuje się obfitym, ciemnym fioletowym kolorem.

  Jaka patelnia jest najlepsza?

Co zrobić, aby bakłażan był miękki?

Uzyskanie miękkiego bakłażana nie wymaga dużej ilości czasu. Bakłażan smażony na patelni potrzebuje około 4 minut z każdej strony. Jeśli pokrojonego na dwie połówki przygotowujemy go faszerowanego, w piekarniku powinien spędzić 25-30 minut. Z kolei bakłażan grillowany potrzebuje 10 minut, aby uzyskać odpowiednią strukturę i nabrać smak.

Jak przygotować bakłażan na patelni?

Aby usmażyć smacznego bakłażana trzeba go wcześniej odpowiednio przygotować. W zależności od tego, czy wolimy go bardziej doprawionego, a może jednak sauté, używamy wymaganą ilość przypraw posypując nimi warzywo.

Jak przygotować smaczny bakłażan

Patelnię rozgrzewamy i wylewamy na nią niewielką ilość oleju. Bakłażana smażymy po obu stronach do zarumienienia. Jeśli mamy ochotę na usmażenie go w panierce, należy ją uprzednio przygotować.

Posypaną solą i pieprzem oberżynę maczamy kolejno w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej lub mieszance bułki z mąką. Pod taką postacią umieszczamy go na patelni z dobrze rozgrzanym olejem – tutaj w nieco większej ilości.

Jak przygotować smaczny bakłażan?

Bakłażan posiada dosyć gąbczastą strukturę i może wydawać się nieco gorzki w smaku, dlatego warto poświęcić troszkę więcej czasu na przygotowanie go, szczególnie jeśli mają zajadać się nim dzieci. Dobre przyprawy i trafne połączenie to sukces w przypadku dań z dodatkiem tego warzywa, choć oberżyna sama w sobie jest równie wytworna w smaku. Oto kilka sposób na stworzenie smacznej potrawy z jej udziałem:

  • Przed opracowaniem pysznego dania warto minimum pół godziny wcześniej pokroić w plastry i posolić bakłażana, a następnie odstawić na bok. W ten sposób główny bohater naszych dań puści wodę, co sprawi, że podczas smażenia będzie nabierał pięknego brązowego koloru. Jest to także metoda, aby pozbyć się goryczy z naszej potrawy.
  • Jeśli chcemy uzyskać pełną gamę smaku, np. w zapiekance warzywnej czy gulaszu z dodatkiem warzyw, można doprawić wszystko poprzedniego wieczoru i pozwolić składnikom przegryźć się przez noc.
  • Dla fanów nietuzinkowego spojrzenia na kuchnię istnieje wiele przepisów na… kiszonego lub marynowanego bakłażana! Podobnie jak inne warzywa, nasz bohater może być użyty do stworzenia nowoczesnych i rzadko spotykanych zapasów na zimę. Kiszony bakłażan można zrobić podobnie jak kiszone ogórki umieszczając go w zalewie solnej. W przypadku drugiej opcji jest nieco inaczej, ponieważ tutaj pole do popisu jest dużo większe. Bakłażana można marynować w różnorodny sposób, wystarczy zadecydować na jakim smaku nam zależy. Może być to marynata ziołowa, czosnkowa lub miętowa.
  Przepis na dobrą kawę

Oto jeden z przepisów na pyszną potrawę obiadową:

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 250ml passaty pomidorowej lub domowego sosu pomidorowego
  • 200g sera parmezan
  • kulka sera mozarella
  • 2 łyżki masła
  • kilka listków świeżej bazylii lub suszona
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażan myjemy, osuszamy i bez obierania kroimy wzdłuż na plastry o grubości 1 centymetra. Posypujemy je obficie solą z obu stron i umieszczamy w misce lub na talerzu. Po około 30 minutach odlewamy wodę, którą puścił bakłażan i dokładnie go osuszamy ręcznikiem papierowym.

Jak przygotować bakłażan na patelni

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy na nią 1 łyżkę masła i kładziemy plastry. Oberżynę smażymy około 3 minuty z każdej strony. Gdy będzie zarumieniona, ściągamy z patelni i odkładamy na talerz do przestudzenia. Na tej samej patelni przygotowujemy sos pomidorowy. Masło i czosnek podsmażamy, a po minucie dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cukier i bazylię.

Sos redukujemy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem ricotta, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zawijamy wszystko w ścisły rulonik. Postępujemy tak z każdą częścią warzywa, po czym roladki układamy we wcześniej wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym.

Wszystko zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy startym parmezanem oraz pokrojoną w plastry mozarellą. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut lub do mocniejszego zarumienienia sera.

Bakłażan w takiej postaci świetnie nadaje się do wyłącznego podania lub w towarzystwie ulubionego mięsa czy ryby.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Martynka on Porady J8.pl

Bardzo łatwo przygotować bakłażan.