Dlaczego warto jeść kukurydzę?

 Kukurydza zawiera dużą ilość witamin (A, C, B1, B2, PP, B6, B9, B5), bezcennych dla układu nerwowego i minerałów (potas, mangan, magnez, fosfor, sód, selen). Dobrym powodem jedzenia ziaren kukurydzy jest jej naturalny barwnik- zeaksantyna, która jest korzystna dla osób mających problemy nowotworowe.

Osoby spożywające kukurydzę są mniej narażone na choroby układu moczowego. Zawartość kaloryczna nie jest też ogromna, więc osoby na diecie nie muszą się martwić, czy mogą jej chociaż spróbować.

Jaka kukurydza jest najlepsza do gotowania?

 Kukurydza ma całe 5 rodzai. Najlepsza jest jednak kukurydza cukrowa, słodka i dostępna w każdym sklepie. Należy pamiętać również, jeśli mamy do tego dostęp, wybierać świeżą kukurydzę, nie mrożoną, która zawiera o wiele mniej wartości odżywczym, a przy złym przechowywaniu może mieć jedynie więcej wody.  

Jeśli mamy do tego warto jest zerwać świeżutką kolbę z pola, ta jest najbardziej korzystna i najlepsza do gotowania, bo mamy pewność, że jest w stu procentach świeża, a taka jest słodka i soczysta. Kolba nie powinna być za duża i jeszcze młoda. Aby była bliska ideału, warto ją przyrządzić tego samego dnia od zakupu. Ziarna do gotowania również powinny być sprawdzone, muszą być żółte, dorodne oraz osadzone blisko siebie.

 Jak gotować kukurydzę?

Jaką kukurydze wybrać

 Gotowanie kukurydzy jest bardzo proste, a zarazem dość trudne w swojej prostocie, by była idealnie, niezbyt miękka, ale i nie za twarda. Długość gotowania kukurydzy, zależy od jej rodzaju i może wynieść nawet do godziny, w przypadku kukurydzy starszej lub pastewnej. Kukurydzę młodą wystarczy gotować od 10 do 15 minut. Sam rytuał gotowania wymaga po prostu wody. Pamiętaj, NIGDY NIE SÓL WODY PRZY GOTOWANIU KUKURYDZY, produkt przez to stwardnieje i nie będzie dobry.

  Jak zrobić leczo? Najlepszy przepis na leczo

Wodę za to można posłodzić, dzięki czemu kolby również będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Kukurydza podczas zbyt długiego gotowania twardnieje, należy sprawdzać dość często widelcem albo widelcem czy jest już odpowiednio miękka. Ugotować ją można również na parze, co daje podobny efekt co gotowanie w wodzie, czas gotowania jej jest taki sam jak w wodzie.

  •  Najpierw obieramy kukurydzę z liści i włosków. Myjemy pod bieżącą wodą. Można ją również przekroić na pół, jeśli jest za duża, a jeśli trzon kukurydzy jest za długi również go odcinamy.

  •  Wodę należy zagotować z cukrem (ok. 2-3 łyżki).

  •  Do wody dopiero wtedy wkładamy kolby na około 10-15 minut, po tym czasie sprawdzamy i wyjmujemy, jeśli jest już gotowa.

  •  Odcedzamy kukurydzę z wody i podajemy z masłem. Po wyjęciu z wody można już ją na spokojnie posolić.

Wskazówki

Kukurydza w mikrofali
  •  Warto zamoczyć kukurydzę na kilka godzin w zimnej wodzie przez ugotowaniem.

  •  Sprawdź jaką kukurydzę wybierasz w sklepie! Nie wybieraj tej z żółtymi liśćmi, oznacza, że już trochę leży w sklepowym warzywniaku i nie będzie
    tak smaczna jak ta świeża, która ma zielone liście i co ważniejsze, gotuje się ją o wiele dłużej niż młodą i świeżą kolbę. Zwróć uwagę też,
    czy nie jest przepuszona na jej czubku, ta będzie po prostu za młoda i jeszcze zielona.

  •  Podawajmy ją oddzielnie lub jako dodatek do dania głównego by lepiej się delektować jej smakiem.

  •  Kukurydza nie odmawia współpracy z masłem smakowym, np. czosnkowym, nie bój się, więc jej próbować tylko ze zwykłym masłem.

  •  Niektórzy do gotowania w wodzie dodają odrobinę mleka, dla smaku warzywa oraz by je zmiękczyć.

  •  Kukurydza podczas gotowania jej powinna wypłynąć na wierzch, to powinien być również znak by sprawdzić, czy jest już gotowa, jeśli ktoś
    nie jest mistrzem pilnowania czasu.

  • Najlepiej by garnek do gotowania jej był odpowiednio duży by kolby mogły spokojnie wypłynąć i kręcić się w wodzie. Jeśli jednak nie mają ciasno, można je przekręcać od czasu do czasu.

  • Kukurydzę można przełamać na pół by mogła swobodniej pływać po powierzchni.

  • Możemy przyrządzić, również taką kukurydzę w mikrofali, wtedy jednak nie obieramy jej, moczymy ręcznik papierowy, owijamy kukurydzę, wkładamy ją na 5 minut do urządzenia, ustawiając na najwyższą moc. Po tym czasie powinna być równie miękka, ale nie jest tak smaczna jak ta z wody czy na parze.