Spis treści artykułu
Tłuszcz niezdrowy dla organizmu
Smażenie bez użycia tłuszczu dla wielu ludzi jest wyzwaniem. Kojarzy się jedynie z przywieraniem jedzenia do patelni, przypalaniem potraw czy mniej intensywnym smakiem dań. Jednak należy zwrócić uwagę na fakt, że tłuszcz podgrzewany do wysokiej temperatury jest bardzo niezdrowy dla naszego organizmu.
Jakie konsekwencje niesie ciągle przyrządzanie potraw na tłuszczu? Czym go zastąpić, aby dania były smaczne i właściwie wykonane?
Jak smażyć bez tłuszczu?
Smażenie bez tłuszczu wbrew pozorom nie należy do rzeczy trudnych. Prawie każde danie można przyrządzić bez użycia masła czy oleju. Problemem może być smak dania. Jednak można go dopracować używając w tym celu przypraw. Smak poprawi oliwa z oliwek, która bez obróbki termicznej jest bardzo zdrowym zdrowym źródłem kwasów Omega 3.
Jeśli chcemy smażyć bez tłuszczu, warto zakupić urządzenia i sprzęty, które ułatwiają prace w kuchni. Należą do nich:
- patelnia do smażenia bez tłuszczu
- grill elektryczny
- frytkownica beztłuszczowa
- patelnia grillowa
- miska do jajecznicy na parze
Z tymi sprzętami smażenie bez oleju jest dużo prostsze!
Smażenie na tłuszczu – wpływ na organizm
Smażenie na tłuszczu jest z pewnością wygodne, ponieważ potrawy przyrządza się znacznie szybciej w taki sposób. Dodatkowo jedzenie nasiąknięte smacznym masłem ma swój specyficzny i niepowtarzalny aromat. Jednak czy warto poświęcać swoje zdrowie dla tej przyjemności? A oto co niesie ze sobą tłuszcz używany do smażenia:
- powoduje różnego rodzaju zapalenia w organizmie lub sprzyja ich powstawaniu – wszystko przez silnie trujący akrylamid wydzielany podczas obróbki termicznej
- działanie rakotwórcze
- prowadzi do powstania chorób serca
- powoduje choroby układu krążenia
- powoduje powstawanie wielu chorób autoimmunologicznych – jeśli chorujemy na takie choroby to smażenie na tłuszczu zaostrza ich objawy i przebieg. Dodatkowo skutecznie obniża odporność organizmu
- prowadzi do otyłości i nadwagi
- zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
- u osób po 50 roku życia znacznie zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
Dlaczego tłuszcz nie jest zdrowy?
Wszelkiego rodzaju tłuszcze źle znoszą wysoką temperaturę. Ze względu na swoją niska odporność na podgrzewanie, podczas smażenia wydzielają szkodliwe związki takie jak akrylamid. To właśnie on jest głównym sprawcą działania prozapalnego.
Jeśli spożywamy smażone potrawy jedynie od czasu do czasu, nasz organizm wydali toksyczne substancje, które powstają podczas smażenia. Inaczej jest w przypadku, kiedy jemy smażone jedzenie każdego dnia. Wtedy część związków zostanie wchłonięta przez nasze ciało, co będzie miało bardzo szkodliwy wpływ.
Na którym tłuszczu można smażyć, a którego unikać?
Jeśli lubimy smażone potrawy i nie wyobrażamy sobie życia bez nich, powinniśmy przyrządzać posiłki, używając do tego odpowiednich składników. Właśnie dlatego lepiej wybierać odpowiedni tłuszcz, a unikać tych groźnych. Do smażenia warto wykorzystywać rafinowaną oliwę z oliwek oraz rafinowany olej rzepakowy. Podczas obróbki termicznej zachowują one najwięcej dobrych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze których lepiej unikać to:
- olej słonecznikowy
- olej kokosowy
- masło klarowane
- masło
- smalec
- oliwa z oliwek nierafinowana
Zasady używania tłuszczu do smażenia
Jeśli używamy do smażenia tłuszczu powinniśmy wiedzieć jakich zasad należy przestrzegać. Jeśli nie będziemy spełniać tych zaleceń, smażenie stanie się dużo groźniejsze dla naszego zdrowia. Oto zasady korzystania z tłuszczu do smażenia:
- uważaj jaki olej wybierasz – zawsze dokładnie przeczytaj w jaki sposób olej został wyprodukowany. Lepiej wybierać taki, który jest rafinowany. Zawierają one dużo korzystnych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo brak w ich składzie toksycznych produktów. Dlatego są dużo zdrowsze dla naszego organizmu.
- smaż tylko raz – wielokrotne smażenie potraw na jednym tłuszczu jest bardzo niezdrowe. Właśnie dlatego jedzenie typu fastfood nie jest zalecane. W restauracjach posiłki są przyrządzane na tym samym tłuszczu wiele razy. Takie działania prowadzą do wytworzenia szkodliwych związków w jedzeniu, w tym kwasów tłuszczowych typu trans
- sprawdzaj skład – warto zawsze zwrócić uwagę na skład oleju. Powinien być wytworzony jedynie z naturalnych składników. Warto korzystać z oleju rafinowanego rzepakowego lub rafinowanej oliwy z oliwek
- wybierz olej o wysokim stopniu dymienia – wysoki stopień dymienia sprawia, że tłuszcz nie pali się podczas smażenia. Dodatkowo nie wydziela tak intensywnego i nieprzyjemnego zapachu. Korzystnie wpływa na zdrowie.
Dlaczego nie można ponownie używać oleju?
Oleju nie należy nigdy używać kilkukrotnie. Jest on wtedy bardzo szkodliwy, ponieważ ma dużą zawartość kwasów tłuszczowych typu trans. To właśnie one mają silne działanie rakotwórcze. Co ciekawe przeprowadzono doświadczenie na myszach, które potwierdza fakt, że smażenie na tłuszczu powoduje raka.
Część z badanych zwierząt przez jakiś czas spożywała potrawy smażone. To właśnie te myszy bardzo szybko pożegnały się z życiem. Wszystko ze względu na nowotwory, które rozwinęły się w ich ciele. Eksperyment idealnie obrazuje to, jak organizm żywej istoty reaguje na potrawy smażone na tłuszczu.
Smażenie na tłuszczu nie należy do najzdrowszych metod przyrządzania posiłku. Należy unikać go w miarę możliwości. Jeśli jednak czasami chcemy usmażyć coś na tłuszczu to pamiętajmy, że dużo lepszą opcją będzie użycie zdrowszego rafinowanego oleju rzepakowego lub rafinowanej oliwy z oliwek. Nie należy również zapominać o tym, że na oleju można smażyć tylko raz!
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
A najciekawsze jest to, że potrawy smażone bez tłuszczu są tak samo smaczne, więc po co go używać ? 🙂
Pierwsze słyszę o frytkownicy beztłuszczowej