Pyszne koreczki z tortilli

Koreczki z tortilli to wspaniała przystawka, ale bardzo niebezpieczna, podobnie jak np. chipsy, frytki, tacos czy inne drobniejsze smakołyki. Dlaczego? Są tak pyszne, że najpierw się je zjada pojedynczo, potem po kilka, a w końcu człowiek zapomina nawet o daniu głównym. Koreczki z tortilli to małe dranie, ale nie są tak zimne, jakby się wydawało, jednak z nimi dobrze będzie bez dwóch zdań.

Koreczki z tortilli – idealne na imprezę

Łatwo je polubić, bo koreczki są wielkości kęsa i całkiem łatwe w przygotowaniu. Można je również wykonać z wyprzedzeniem. Na imprezę jak znalazł. Do tego sałatka Król Imprezy, koktajle, drinki, napoje, muzyka i będzie zabawa! Będzie się działo! I znowu nocy będzie mało…

Tortille można kupić w niemal każdym supermarkecie, więc nie trzeba przygotowywać ich samemu. Jednak dla pewności podajemy również przepis na nie, podobnie jak na pesto i salsę. Tortille można przygotowywać zarówno z mąki kukurydzianej, pszennej jak i mieszanek obu tych mąk. Pesto natomiast można potraktować jako dodatkową warstwę nadzienia, a salsę jak dip, pastę lub coś, w czym można „zamoczyć” koreczki.

Jeśli natomiast nie jesteśmy „wegetariańscy” do tortilli możemy nałożyć warstwę mięsną w postaci cienkiej wędliny.

Koreczki z tortilli – składniki

Tortille: 20 dag mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka smalcu, 1/4 l wody.

Nadzienie: 1 opakowanie (30 dag uncji) serka śmietankowego, 1 szklanka rozdrobnionego sera cheddar, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 puszka (120 g) posiekanych dojrzałych oliwek, 1 puszka (120 g) posiekanych zielonych papryczek chili, dobrze odsączonych, 2 posiekane małe szczypiorki, sól, pieprz, 5 tortilli, salsa i pesto bazyliowe jako dodatki.

  Najlepszy farsz do pierogów

Pesto: 1 pęczek świeżej bazylii, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki orzeszków piniowych, 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu, sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz, 1/3 szklanki oliwy z oliwek.

Salsa: 4-5 dojrzałych pomidorów, 40 dag drobnych pomidorów pokrojonych w kostkę, 2 małe pokrojone szczypiorki, 1 mała czerwona cebula, 1 papryczka chili (jalapeno, habanero), garść świeżej kolendry, 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżki świeżego soku z limonki, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie), sól i pieprz.

Koreczki z tortilli – przygotowanie tortilli

Pyszne koreczki z tortilli

Przygotowujemy tortille. Mąkę łączymy z solą i smalcem. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę aż uzyskamy konsystencję ciasta makaronowego. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy na części i robimy z nich kulki. Używamy praski lub wałkujemy ręcznie najlepiej między dwiema warstwami papieru pergaminowego. Smażymy na patelni o grubym dnie bez tłuszczu do momentu zbrązowienia placków około 20-30 sekund z każdej strony.

Koreczki z tortilli – przygotowanie pesto

Aby zrobić pesto, łączymy bazylię, pokrojony czosnek, podprażone orzeszki pinii i starty parmezan w misce robota kuchennego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podczas miksowania dodajemy powoli oliwę aż się połączy z wszystkim.

Koreczki z tortilli – przygotowanie salsy

Robimy salsę. Ostrość papryczki chili możemy zmniejszyć. Kapturek u góry strączka ścinamy i pod bieżącą wodą usuwamy nasiona i biały miąższ. Warto też po tym umyć dłonie, bo pieruńsko pali. Łączymy wszystkie składniki w robocie kuchennym i miksujemy w seriach aż wszystkie składniki zostaną drobno posiekane i się połączą. Salsa zawsze smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona przez kilka godzin w lodówce, więc jeśli czas na to pozwoli, warto smakom zmarynować się razem przed podaniem.

Smaczne koreczki z tortilli

Koreczki z tortilli

Zabieramy się za koreczki z tortilli. Przygotowujemy nadzienie z serem śmietankowym. Ubijamy ser i śmietanę aż się zmiksują oraz utworzą gładką konsystencję. Dodajemy oliwki, zielone papryczki chili, szczypiorek i przyprawy.

  Przepis na dżem z gruszek

Rozkładamy nadzienie na tortille, zostawiając od brzegu wolne miejsce. Zwijamy mocno. Owijamy w folię, skręcając końce, aby uszczelnić i przechowujemy w lodówce kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy i rozwijamy folię.

Przebijamy tortille 2-3 wykałaczkami – najlepiej kolorowymi, żeby było od razu widać i kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki, używając ząbkowanego noża. Buen provecho lub buon appetito, cholera go wie. Tortille pochodzą z kuchni meksykańskiej, ale pesto z włoskiej. I weź bądź tu mądry. Smacznego!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by mirek on Porady J8.pl

Koreczki z tortilli idealna przystawka na sylwestra.