Żurek – popularna polska zupa

Żur to jedna z najpopularniejszych zup polskich zaliczana do kategorii dań tradycyjnych. Nazwa tej zupy pochodzi od niemieckiego słowa sūr, co oznacza “kwaśny”. Nie tylko Polacy kochają tę zupę.

Jest ona lubiana również przez Czechów, Białorusinów i Słowaków. Specyfika tej zupy polega na tym, że jest wysokokaloryczna i niezwykle sycąca dzięki bogactwie składników. Różnorodność receptur, które powstały na przestrzeni lat spowodowała, że w każdym regionie żur smakuje trochę inaczej. 

Jak przygotować smaczny żur mając do wyboru tyle receptur?

Przychodzimy z pomocą! Mamy dla Ciebie wyśmienity i prosty przepis na żur z prawdziwego zdarzenia. 

Składniki potrzebne na żur

  • 300 g boczku wędzonego lub 400 g żeberek

  • 400 g kiełbasy tradycyjnej

  • ok 4 l wody

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku 

  • butelka zakwasu żytni na żur

  • 3 cebule

  • 2 średniej wielkości marchewki

  • 3 jajka

  • majeranek

  • 2 liście laurowe i ziele angielskie

  • sól, pieprz

  • łyżeczka chrzanu

Jak przygotować wywar na żurek

Przepis na żur

Podstawą w przygotowaniu żuru jest wywar mięsny. Można przygotować go na żeberkach wędzonych lub boczku. 

Wystarczy włożyć mięso do garnka, zalać zimną wodą, postawić na gazie o średniej mocy i zagotować. Pamiętaj, że woda musi być zimna. Podczas procesu gotowania wyciągnie z mięsa esencję, która jest sprawczynią dobrego smaku. Gdy wywar jest w trakcie gotowania, przygotuj warzywa – obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, to samo zrób z cebulą i marchewką. 

Dodaj składniki do wywaru

  • Gdy wywar zaczyna wrzeć, wyciągnij mięso i odłóż na osobny talerz. Włóż do wywaru na około 10 minut kiełbasę po czym również odłóż ją na bok. 

  • Posól wywar, dodaj 2 liście laurowe i ziele angielskie, wrzuć ziemniaki i marchewkę. Dzięki gotowaniu się w wywarze warzyw, zyska on bogatszy smak.

  • Pokrój odłożone i ostudzone mięso (kiełbasę również) na małe kawałki (może być kostka) i podsmaż na patelni. Dodaj podsmażone mięso do gotujących się w wywarze ziemniaków i marchewki. Taka forma 2-krotnego wykorzystania mięsa doskonale podkręca smak.

  • Na wytopionym tłuszczu podsmaż cebulkę do uzyskania złotego koloru i również dodaj do wywaru. 

  • Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Całość gotuj około 20 min na mocnym ogniu, następnie wlej zakwas.

  • Zmniejsz moc palnika, gotuj wywar z zakwasem ok. 10 min.

  • Dopraw łyżką majeranku, łyżeczką chrzanu, solą i pieprzem. 

  • Na końcu rozbij i dodaj 3 jajka i energiczne pomieszaj wywar. 
  Jak używać bezpiecznie kuchenki mikrofalowej?

O czym warto pamiętać gdy gotujemy żurek?

  • Kupując składniki na swój żurek, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość i świeżość mięsa. Ważne jest, aby boczek lub żeberka były wędzone – zagwarantuje Ci to osiągnięcie upragnionego smaku.

  • Możesz zamienić tradycyjną kiełbasę na białą. Pamiętaj wtedy o nakłuciu jej widelcem i dłuższym gotowaniu. 

  • Zalewając mięso wodą, należy pamiętać, żeby była zimna, a moc palnika powinna być ustawiona maksymalnie na średnią, żeby wywar nie dochodził do siebie zbyt szybko.

  • Bardzo ważną treścią zupy są ziemniaki. Najlepsze będą mączyste. 

  • Doprawiając zupę chrzanem, trzeba uważać, żeby nie przesadzić z jego ilością! Jeśli to zrobisz, zdominuje smak Twojej zupy. Jedna płaska łyżeczka zdecydowanie wystarczy.

  • Jeśli wolisz delikatniejszy smak zupy, możesz doprawić ją śmietaną 12 %.

  • Chociaż w przepisie są już jajka, które rewelacyjnie zagęszczają zupę i potęgują jej smak, dla podbicia sytości, możesz dodać na talerz żurku połówkę (lub dwie) ugotowanego jajka. 

Jak podawać żurek?

Rewelacyjnym sposobem na podanie żurku jest wlanie go do bochenka chleba z wydrążonym środkiem. Taka forma podania na pewno zachwyci Twoich współtowarzyszy przy stole.

Jak podawać żurek

Specjalny bochenek do żurku możesz kupić w każdej dobrej piekarni, a jeśli takiego nie znajdziesz, możesz kupić zwykły, mały bochenek i sam wyjąć środek chleba za pomocą noża. Pamiętaj wtedy, żeby nie wyrzucać „góry”, która będzie stanowiła świetną pokrywkę chlebowego naczynia.  

Powyższy przepis najbliższy jest śląskiej odmianie żurku, który jest bardzo gęsty, syty i pożywny. Żurek z tego przepisu z pewnością zastąpi Ci drugie danie, a łatwy poziom jego przygotowania i fantastyczny smak spowodują, że jeszcze nie raz wrócisz do tej receptury. 

Smacznego. 😉 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by Igiii on Porady J8.pl

Idealny przepis an wielkanoc 🙂

by Cyniu on Porady J8.pl

Żurek z białą kiełbasą to moja ulubiona zupa