Podróż przez krainę kawy – przepisy na dobrą kawę

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawowego naparu. Dla niejednego kawosza jest ona przyjemnym zastrzykiem energii, który oprócz korzyści zdrowotnych zawiera wiele walorów smakowych. Naukowcy udowodnili, że zawarte w kawie substancje, w tym antyoksydanty obniżają stres, zmniejszają ryzyko chorób, m.in. cukrzycy i depresji. 
Codzienny kawowy rytuał może umilić picie jej w ulubionym kubku lub filiżance, razem z dodatkami. Aby uniknąć rutyny możemy każdego dnia próbować innego wariantu tego napoju. Okazuje się, że kawę możemy przyrządzać na setki sposobów. Ale jak wybrać swój ulubiony? 

Jak wybrać odpowiedni rodzaj kawy?

Na rynku możemy spotkać głównie kawy z rodzaju: arabica, robusta lub ich mieszanki. Arabica charakteryzuje się niższą zawartością kofeiny, niską kwasowością ale intensywnym aromatem i ciekawym smakiem. Ziarna robusty zawierają niemal dwukrotnie więcej kofeiny od arabiki, ich aromat jest słabszy, podczas zalewania espresso tworzą na jego powierzchni grubszą warstwę cremy. Na smak kawy wpływa również stopień jej wypalenia, począwszy od palenia jasnego, które powoduje lżejszy smak i większą kwasowość, poprzez palenie średnie, do palenia ciemnego, które czyni ziarna bardziej gorzkimi. Każdy z nas musi indywidualnie zdecydować, które wartości są dla niego najważniejsze podczas wybierania idealnego rodzaju kawy.

Najpopularniejsze rodzaje kaw

Najpopularniejsze rodzaje kaw

Z roku na rok popularność kawy się zwiększa, a co za tym idzie świadomość i oczekiwania konsumentów stale rosną. Dziś każdy z nas może być baristą w swoim własnym domu i przygotowywać specjały, których nie powstydziłyby się luksusowe kawiarnie. Prawdziwą podstawą do większości kaw jest espresso. Jest to gęsty napar, o pojemności 25 ml, serwowany w specjalnych, uprzednio podgrzanych filiżankach, przygotowywany w ekspresie ciśnieniowym.  Na jego bazie możemy sporządzać m.in. americano, poprzez dolanie do espresso gorącej wody. Dodając podgrzane i/lub spienione mleko otrzymujemy cappuccinocaffe lattelatte macchiatoflat white. Kawami pełniącymi funkcję deseru mogą być: Mocha/mokka (esspresso z dodatkiem czekolady, mleka i bitej śmietany) lub cafe frappe (kawa rozpuszczalna z lodem i mlekiem). 

Jak urozmaicić smak kawy klasycznymi dodatkami?

Aby urozmaicić i zmodyfikować smak kawy, często decydujemy się na dodanie do niej cukru (np. w kryształkach, białego, trzcinowego) lub miodu. Możemy dolać mleka pogrzanego, spienionego lub zimnego. Osoby nietolerujące laktozy mają do wyboru różne napoje roślinne, takie jak mleko sojowe lub migdałowe. Śmietanka zimna lub pogrzana dodana do napoju nadaje mu specyficzny smak i wygląd. Wykorzystujemy ją podczas sporządzania kawy kapucynek, na której podczas wlewania śmietanki tworzy się “kapturek”. Do ozdobienia wierzchu kawy idealnie nadaje się bita śmietanakakaostarta czekolada oraz różnego rodzaju posypki, do których możemy zaliczyć płatki migdału, orzechy lub drobne cukierki

Dodawanie alkoholu do kaw 

Aby uczynić nasz napój rozgrzewającym lub o unikalnym aromacie możemy zdecydować się na dolanie do niego ulubionego alkoholu. Praktycznie każdy jego rodzaj może być użyty podczas sporządzania kawy. Jednym z popularniejszych alkoholi jest whisky, które podgrzane z dodatkiem brązowego cukru i bitej śmietany tworzy irish coffe. Możemy dolać również brandy, grappy, koniaku, rumu lub likieru

Przyprawy i nietypowe dodatki

Dodatki do kawy

Dodawanie przypraw do kawy zwiększa jej zdrowotne korzyści, wpływa korzystnie na trawienie oraz pozwala na odkrycie nieznanych smaków. Do najczęściej wybieranych należą: cynamon, kardamon, pieprz, goździki, kurkuma. Co odważniejsi decydują się na dodanie przyprawy do piernika, curry, a nawet chili, które czyni naszą kawę rozgrzewającą i pobudzającą do pracy. Podczas przeziębienia warto dorzucić imbir, którego działanie pozytywnie wpływa na odporność. Dodanie do kawy jajka – całego lub oddzielnie żółtka i utartego białka – poza wzbogaceniem smaku przynosi szereg odżywczych wartości i zapobiega tworzeniu się kamicy żółciowej. Aby nasza kawa przypominała gorące i tropikalne klimaty warto dorzucić do niej listek orzeźwiającej mięty, plasterek cytryny lub zblendować ją z ulubionymi owocami, np ananasem i jagodami.

Dzięki eksperymentowaniu podczas sporządzania kawy będziemy mogli pochwalić się przed przyjaciółmi zdobytymi umiejętnościami, a także odkryjemy niezmierzony kawowy świat, przynoszący rozkosz naszym kubkom smakowych i korzyści dla zdrowia.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Kalisa on Porady J8.pl

Mi najlepiej smakuje latte macchiato