Bataty — słodkie ziemniaki

Bataty, zwane też słodkimi ziemniakami, były znane już przed naszą erą – początkowo tylko w rejonie Ameryki Łacińskiej. Do Europy trafiły nieco później, ale wkrótce podbiły kubki smakowe niemal całego kontynentu.

Największą popularnością cieszą się odmiany słodkie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Są doskonałą alternatywą dla ziemniaków i pasują do różnych potraw, tworząc unikalne dania.

Również same bataty jako przekąska są smaczne i zdrowe – są między innymi cennym źródłem witaminy A. Zatem jak przygotować bataty, aby posmakowały wszystkim domownikom i gościom?

Czy bataty się obiera do gotowania?

Bataty gotowane, to jedna z często wybieranych opcji na przyrządzanie tego warzywa. Może je przygotować do gotowania tak, jak tradycyjne ziemniaki, czyli dokładnie umyć, obrać i ugotować.

Niektórzy też nie obierają skórki z batatów przed gotowaniem. Staje się ona wówczas twarda, a samo warzywo dłużej się gotuje, ale później słodkie ziemniaki można nadal łatwo obrać. Co ważne, gotowanie w skórce sprawia, że bataty zachowują więcej właściwości odżywczych.

Aby bataty się równomiernie gotowały, warto przekroić je na pół albo nawet na ćwiartki, ponieważ bulwy są z reguły spore. Do wody można dodać sól według własnych upodobań, a ziemniaki powinny być miękkie po około 30 minutach.

Najlepiej gotować je pod przykryciem. Bataty można też gotować na parze i zajmie to mniej więcej tyle samo czasu. Ugotowane bataty można śmiało zjeść same, dodając jedynie ulubiony rodzaj masła.

Gotowane bataty mogą również być doskonałym dodatkiem do wielu potraw – zastąpią ziemniaki w przypadku różnych popularnych połączeń, między innymi z rybą, mięsem czy gulaszami. Bataty po ugotowaniu można podawać w formie puree z dowolnym dodatkiem albo w formie cząstek ziemniaków. Dobrze też smakują kawałki ugotowanych batatów, podsmażone lekko na maśle i oprószone ziołami.

  Czy warto używać patelni ceramicznej?

Gotowane słodkie ziemniaki można również wykorzystać na zimno – dobrze się sprawdzą na przykład w sałatkach. Ciekawie smakuje między innymi sałatka z batatami, serem feta, pestkami granatu i burakami, skropiona oliwą i doprawiona ziołami.

Zimne, ugotowane bataty można też później podsmażyć na patelni i zjeść same, jako smaczną przekąskę na kolację. Wówczas do smaku warto dobrać sobie ulubiony sos.

Jak przygotować bataty do jedzenia?

Bataty można przygotować na przynajmniej kilka sposobów. Poza wspomnianym wyżej gotowaniem słodkich ziemniaków, można też zrobić z nimi zupę. Jedną z wersji takiego dania jest zupa-krem z batatów – w prostym wydaniu wystarczy wrzucić pokroje w kostkę bataty do bulionu warzywnego i gotować około 45 minut.

Bataty do jedzenia

Całość trzeba doprawić według własnych preferencji, a najlepiej solą, pieprzem, a także szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej. Na końcu zupę należy dokładnie zblendować na gładki krem i będzie gotowa do podania.

Na talerzu warto danie udekorować kleksem z jogurtu naturalnego i świeżą zieloną pietruszką. Zupę krem z batatów można zjeść z chrupiącymi domowymi grzankami, zrobionymi na przykład z bagietki posmarowanej masłem czosnkowym.

Z batatów można też przyrządzić inne zupy, na przykład pożywną wersję z soczewicą, na jesienne i zimowe dni. Żeby przyrządzić takie danie, trzeba sięgnąć po garnek z grubszym dnem, do którego należy wrzucić obrane i pokrojone w kostkę bataty. Do nich dokłada się posiekaną cebulkę, wyciśnięty czosnek i trochę oliwy.

Całość trzeba chwilę podsmażyć z dodatkiem kurkumy i imbiru. Po paru minutach dorzuca się opłukaną soczewicę, curry i wodę, a pod koniec gotowania – cząstki krojonych pomidorów z zalewą. Taka zupa z batatów jest niezwykle aromatyczna i sycąca – idealna na rozgrzanie się i nabranie energii.

Jak się robi bataty pieczone?

Bataty pieczone, to dla wielu ulubiony sposób na przyrządzenie tych słodkich ziemniaków. Najbardziej popularna wersja, to upieczenie z nich frytek. Bataty trzeba umyć, obrać i pokroić w słupki na kształt frytek.

  Ile gotuje się kukurydzę

Następnie ziemniaki obtacza się w oliwie, ulubionych przyprawach i skrobi ziemniaczanej. Całość wystarczy ułożyć na blaszce i upiec w 220 stopniach przez około 20 minut. Gotowe frytki z batatów można oprószyć solą i na przykład świeżą natką pietruszki.

Upieczone cząstki batatów to z kolei świetny dodatek do dań obiadowych. Można na przykład umieścić je w piekarniku od razu z ulubioną rybą i wybranymi warzywami albo mięsem.

Bataty pieczone do obiadu warto skropić oliwą lub posmarować masłem i obsypać ziołami, jak oregano czy rozmaryn. Można też zdecydować się połączenie smaków całego dania i słodkie ziemniaki razem z rybą lub mięsem pokryć tą samą marynatą, przykładowo w wersji curry albo w stylu słodko-kwaśnym.

Z batatów wyjdzie też świetna zapiekanka – w wersji warzywnej albo z mięsem. Wystarczy przygotować naczynie żaroodporne i układać na nim kolejno plastry obranych batatów (najlepiej podgotowanych) i wybranych warzyw, jak bakłażana, papryki, cebuli i czosnku.

Między warstwami warto też umieszczać przyprawy, passatę pomidorową i plastry sera żółtego. W wersji z mięsem, danie można przekładać podsmażonymi w przyprawach kawałkami fileta z kurczaka, wołowiny albo łososia. Do łososia szczególnie też będzie pasował dodatek szpinaku. Zapiekankę z batatów z wierzchu najlepiej pokryć warstwą sera żółtego, a całość piec w 200 stopniach przez około 2 godziny.

Jak zrobić bataty na patelni?

Bataty z patelni to doskonały sposób na szybką przekąskę. Można je smażyć podobnie jak ziemniaki, krojąc obrane bataty w cieńsze plastry lub słupki na wzór frytek.

Bataty pieczone

Patelnię wystarczy polać olejem lub oliwą, a całość będzie gotowa nawet w 15 minut. Słodkie ziemniaki z patelni warto oprószyć solą i ziołami dla smaku, ale wielu woli nawet wersję w ogóle nie przyprawioną. Bataty z patelni ciekawie smakują też z chilli albo cynamonem.

Można też posypać bataty kurkumą i curry oraz podsmażyć je z filetem drobiowym, tworząc danie w styli indyjskim. W takiej wersji całość świetnie uzupełni sos orzechowy.

  Jak zrobić sok z malin?

Niektórzy natomiast preferują smażone bataty skropione cytryną i podawane ze świeżymi listkami mięty. W takim wydaniu bataty z patelni można też dodać na przykład do smażonej razem ryby, tworząc pyszny posiłek o unikalnym smaku.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by marko on Porady J8.pl

Frytki z batatów są bardzo dobre