Lody bananowe – smakowity deser

Lody bananowe polecane są osobom, które na co dzień nie jedzą nabiału. W ich składzie nie znajdziemy ani grama nabiału. Dodatkowo w ich składzie nie znajdzie się takich produktów, jak biały cukier (uważany za jedną wielką bombę kaloryczną), jaj oraz śmietanki.

To smakowity deser, który z przyjemnością będzie spożywany w upalne, gorące dni na dworze. Lody bananowe to najlepsza, wegańska propozycja, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia. I dodatkowo można przyrządzić je samodzielnie w zaciszu własnego domu.

Wybór bananów

Zanim cokolwiek będzie można zdziałać we własnej kuchni, to należy zakupić odpowiednie banany. Zaleca się zakup owoców dojrzałych. Skórka musi być dojrzała, mocno żółta. Wskazany jest zakup bananów z delikatnymi, brązowymi kropkami na skórce, aby mieć pewność, że owoc jest dojrzały.

Zielone banany będą musiały po leżakować, aby mogły osiągnąć pełną dojrzałość i gotowość do przyrządzenia z nich smakowitego, lodowego deseru. Śmiało można postawić na banany w wersji ekologicznej, dzięki czemu można mieć pewność, że w lodach nie będzie miejsca dla chemicznych konserwantów oraz ulepszaczy.

Przygotowanie bananów

Wszystkie banany przed przystąpieniem do pracy należy w odpowiedni sposób przygotować. Obrane ze skórki banany, należy pokroić na mniejsze kawałki o wielkości 2-3 cm. Pokrojona całość należy zapakować do specjalnych woreczków do mrożenia lub też do specjalnych pojemników na żywność, jakie można przechowywać w lodówce.

Wszystko należy włożyć do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Po tym czasie całość na pewno będzie kompletnie zamrożona. Po wyjęciu z zamrażalnika całość będzie gotowa do zblendowania. Banany warto mrozić w kilku woreczkach, dzięki czemu niewykorzystaną część będzie można wykorzystać przy innej okazji.

UWAGA! Aby banany nie ściemniały, wszystko należy zapakować tak, aby powietrze nie dostało się do środka.

Przygotowanie lodów

Przepisy na lody bananowe

Wszystkie osoby, które myślą, że przygotowanie tak zimnego deseru jest trudne – są w ogromnym błędzie. Z przygotowaniem lodów są w stanie poradzić sobie dzieci. Wystarczy bowiem w swoim posiadaniu mieć blender kielichowy.

Poszczególne składniki wrzuca się do środka i wszystko miksuje się na gładką masę. Ot, cała filozofia. Gładki mus, jaki powstanie po blendowaniu jest od razu gotowy do spożycia. Warto wsadzić gładki mus jeszcze na dwie godziny do zamrażalnika.

Po tym czasie wyjąć można najlepsze lody bananowe o dowolnym smaku, jakie do tej pory miało się w ręce do jedzenia.

Do przyrządzenia lodów można również użyć miksera ręcznego. W końcu nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem blendera kielichowego. Przyrządzenie lodów jest podobne. Zanim jednak cała masa zostanie zmiksowana, należy odczekać około 20 minut.

Dzięki temu masa nie będzie tak twarda i szybciej poradzi sobie ze zmiksowaniem wszystkiego. Po uzyskaniu jednolicie gładkiej masy, postępujemy jak wyżej opisano w przypadku blendera kielichowego.

Lody bananowo – kokosowe

Delikatna propozycja idealna kojarząca się ze słonecznym latem i egzotyczną plażą.

  Do przyrządzenia takich lodów potrzebnych jest:

  • 6 bardzo dojrzałych bananów,

  • pół szklanki mleka kokosowego.

Z bananami należy postępować jak wyżej wszystko zostało dokładnie opisane. W przypadku mleka kokosowego można wybrać gotowe mleko z puszki lub z kartonu, jakie bez problemu można zakupić w sklepie. Można samodzielnie przyrządzić domowe mleko kokosowe.

Przepis na tak smakowity produkt można znaleźć w wielu miejscach w sieci. Jeżeli ktoś woli mocniejszą nutkę kokosa od banana, to może użyć nieco więcej mleka kokosowego, pamiętając o nie przesadzaniu z jego ilością.

Lody bananowo – truskawkowe

Kolejna wspaniała propozycja, która na pewno podbije kubki smakowe nie jednego dorosłego i dziecka.

  Do przyrządzenia takiego deseru potrzebna są:

  • 1 szklanka mrożonych truskawek,

  • pół szklanki mleka kokosowego,

  • 6 dojrzałych bananów.

Sposób przyrządzenia – patrz wyżej.

Lody bananowe z mango

Orzeźwiająca, lekka, bardzo soczysta kompozycja, której nie odmówi nikt. Warto pomyśleć o ich przyrządzeniu przed przyjęciem w ogrodzie dla przyjaciół lub dla znajomych dzieci.

  Do przyrządzenia takich lodów potrzebnych jest:

  • 5 dojrzałych bananów,

  • 1 duże mango.

Mango należy uprzednio wcześniej pokroić na kawałki i zamrozić – w taki sam sposób, jak banany. Potem wszystko należy dokładnie razem zmiksować.

A na koniec…

Jeżeli już ktoś podejmuje się przyrządzenia tak smakowitego deseru na upalne dni, to powinien zadbać o efekt końcowy. Po nałożeniu lodów do miseczek, całość warto polać jedną łyżką płynnego oleju kokosowego.

Niska temperatura sprawi, że olej zastygnie, tworząc na powierzchni chrupiącą skorupkę, którą wszyscy będą zajadać ze smakiem. Sam olej jest bardzo ciekawym i co najważniejszym dodatkiem. Dzięki zawartości tłuszczu w oleju organizm będzie lepiej przyswajał takie witaminy, jak A, D, E i K.

Lody bananowe mięta

Lodów nie trzeba nakładać do zwykłej, szklanej lub plastikowej miseczki. Warto zadbać o efekt końcowy, dlatego można od razu zakupić specjalne wafelki w których można podać takie smakowite lody. Jeżeli już jeść, to do samego końca! P.s. przynajmniej nie będzie trzeba nic potem zmywać.

Tak naprawdę lody bananowe nie potrzebują żadnych dodatków. Jeżeli ktoś nie lubi kokosa, mango, truskawek i innych owoców, to nie musi do nich nic dodawać. Może przyrządzić zwykłe lody bananowe, które można polać także sosem czekoladowym, toffi lub o dowolnie innym smaku.

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie wykonany deser, którym można zaimponować innym osobom. Na lody bananowe można nałożyć również owoce. Nie trzeba ich miksować, tylko można je po prostu na nie położyć, tworząc efektowną kompozycję.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Anabel on Porady J8.pl

Lody zrobione samemu smakują zdecydowanie lepiej niż kupione w sklepie.