Kiszone jabłka

W czasie jesiennych oraz zimowych mrozów ciężko o dobre oraz świeże warzywa. W tymże czasie z pomocą idą nam kiszonki. Każdy chyba zna owe artykuły. Kiszona kapusta czy ogórki są niezwykle popularne w naszej kuchni. W pewnych domach jada się kiszone buraki. Jeszcze bardziej modna staje się kimchi – warzywa kwaszone na sposób koreański. Jednak czy znacie kiszone jabłka?

Jedzenie kiszonek nosi za sobą mnóstwo zalet. Stanowią one własny probiotyk. Bakterie mlekowe zamknięte w kiszonkach korzystnie oddziałują na florę bakteryjną jelit, co za tymże idzie na wytrzymałość organizmu.

Charakterystyka jabłka

Kiszone jabłka

Jabłko jest produktem jabłoni oraz nadaje się do jedzenia. Ma specjalny, kulisty kształt oraz miąższ, jaki we współzależności od odmiany może być twardy czy miękki. Pokrywa go dosyć twarda skórka, jaką można spożyć razem z całym produktem czy pozbyć się jej. Każde jabłko ma w sobie pestkę zwaną ogryzkiem. Specjaliści zalecają sięgać po jabłko szczególnie jesienią oraz zimą, jak ma najwięcej wartości i po to, aby naturalnie pobudzić wytrzymałość organizmu, jaki jest narażony na sporadyczne choroby.

Kiszone jabłka?

Kiszone jabłka nie dosyć, iż smakują doskonale – są dobre do zmrożonego, mocnego trunku, sprawdzą się również jako dodatek do mięs bądź bigosu – mają również ogrom wartościowych elementów, ponieważ utrzymują wszelkie wartości świeżych owoców natomiast dzięki mechanizmowi fermentacji osiągają kolejne atuty.

Jabłka mają multum błonnika, polifenoli oraz antyoksydantów. Poprawiają pracę układu trawiennego oraz stopień cukru we krwi, normalizują stopień cholesterolu, funkcjonują antynowotworowo, stanowią żywność dla bakterii probiotycznych w rezultacie wzmacniając wytrzymałość organizmu na choroby.

Kiszone jabłka to doskonały rarytas, kiedyś bardzo popularny, dziś trochę już zapomniany. Jabłka kiszone są dobrym dodatkiem do wypiekanych czy duszonych mięs, do sałatek czy pozostałych potraw jakie sobie wymyślicie. Wybierajcie do kiszenia jabłuszka małe ponieważ takie łatwiej układać w słojach. Można również owoce krajać na części czy ćwiartki, jednak nie wyglądają już tak ładnie jak w pełni. Jakie odmiany jabłek kisić? Inteligentni ludzie polecają właściwie odmiany stare, kwaśniejsze oraz twarde np. antonówki.

Kiszone ogórki, kiszona kapusta to wszechobecne pozycje na naszych stołach. Kisić można mnóstwo artykułów. Dzisiaj kiszone owoce, natomiast konkretnie kiszone jabłka. Poleca się. Dobre oraz możne w potrzebne naszemu organizmowi elementy. Kiszone jabłka to duża ilość błonnika oraz antyoksydantów i mnóstwo mikroelementów wspierających nasz system trawienny. Przypisuje się im również wartości regulacyjne ciśnienia krwi oraz stopnia cholesterolu.

Kiszone jabłka, sposób przygotowania

Na dno kamiennego garnka stawiamy połowę liści z zalewami, natomiast na nich oczyszczone jabłka. Pokrywamy resztą liści. Potem pokrywamy wszystko przegotowaną oraz ostudzoną wodą z solą. Garnek odstawiamy w ciemne oraz chłodne pomieszczenie. Jabłka są skończone po blisko 2 tygodniach. Chcąc zabezpieczyć na zimę, należy je pasteryzować 15 minut w piecu rozgrzanym do 90 st. C.

Kiszone jabłka są idealne solo, jak również jako dodatek do posiłków.

Jak kisić jabłka

Kiszenie jabłek to tradycyjny sposób na zabezpieczenie ich do późnej wiosny. W myśl za powiedzeniem „Jabłko na co dzień, specjalista nigdy”. W wypadku kiszonych jabłek jest także dodatek w formie wartości probiotycznych, są nie jedynie dobre, jednak również zdrowe. Jako ważne zarzewie kwasu mlekowego pozytywnie oddziałują na pracę układu wytrzymałości, natomiast duża ilość łatwej do wchłonięcia witaminy C powoduje, iż dobrze wspierają wytrzymałość. Tymże prostym sposobem jest własny probiotyk.

Kiszone jabłka utrzymują wszystkie dobre wartości jabłek świeżych, zwiększając je także o atuty odpowiednie produktom fermentowanym. Kiszenie jabłek sprawdza się szczególnie wówczas, jeśli planujemy zatrzymać na później owoce nietrwałych wersji jesiennych. Lub gdy nie mamy warunków właściwych do zabezpieczenia świeżych owoców. Wtedy lepiej je zakwasić, aniżeli pozwalać na to, aby zgniły. Natomiast poza tymże – kiszone jabłka są dobre! Nieco kwaśne, musujące, przesiąknięte zapachem przypraw, jakie dodajemy do zakwaszania. Więc należy uważać, co dodaje się do słoja!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Marlena on Porady J8.pl

Zakisiłam ostatnie jabłka zerwane z mojej działki zobaczymy jak będą smakowały. Jest to moja pierwsza kiszonka.