Czym są koktajle?

Koktajle odchudzające z warzyw do napoje zdrowe, odżywcze, i łatwe w przyrządzaniu. Nie potrzeba wysokich nakładów finansowych by przygotować je codziennie. Wystarczy nabyć dobry blender, a składniki potrzebne do wykonania koktajli dostępne są w sklepach, osiedlowych warzywniakach albo w przydomowych ogródkach. Koktajle mają różne odmiany dlatego możemy śmiało podawać je jako drugie śniadanie, lekką przekąskę w pracy lub orzeźwiający drink w upalne dni. Koktajle różnią się od soku tym, że zawierają całe warzywo – sok i miąższ, dzięki temu są bardzo sycące. I przede wszystkich bardzo dobrze wpływają na proces utraty wagi, czyli odchudzanie.

Składniku koktajlu odchudzającego

Koktajle przygotowujemy w warzyw i owoców. Można dodać także przyprawy , np. imbir czy miód. Mogą być one przyrządzane na bazie wody lub soku owocowego z lodem i innymi dodatkami, np. orzechami czy nasionami.

Ogórek – warzywo to jest bogate w przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, czyli substancje, które nadają gorzki smak, ale także chronią przed rozwojem nowotworów. Ogórek zawiera dużo wody, więc łatwo ugasi pragnienie, a dzięki zawartości potasu wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi.

Seler naciowy – bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kruche łodygi zawierają bardzo mało kalorii, natomiast mają sporo beta-karotenu i witaminy E, zwanej witaminą młodości.

Koktajle odchudzające szpinak

Szpinak – liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawierają żelazo i chlorofil działające krwiotwórczo oraz beta-karoten, witaminę C oraz luteinę – znane przeciwutleniacze. Poza tym szpinak bogaty jest w potas i kwas foliowy. Powinny jadać go osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu, mającego właściwości uspokajające.

Burak – szklanka soku z buraków może uchronić przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda siły chorym na anemię. To cudowne działanie zawdzięcza betalainom – barwnikom, które należą do silnych przeciwutleniaczy. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. Buraki powinni spożywać nadciśnieniowcy i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Marchew – jest bogata w katotenoidy, czyli barwniki, które są przeciwutleniaczami. Beta-karoten, czyli prowitamina A, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także opóźnia pojawienie się zmarszczek. Osobom w podeszłym wieku marchew podaje się jako środek zwiększający odporność.

Dynia – dynia jest źródeł wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera takie pierwiastki jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Występują w niej także selen, miedź i cynk. Charakteryzuje ją wysoka zawartość karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dynia jest jedną z najlepszych odżywek dla skóry i jest niskokaloryczna.

Przepisy na koktajle odchudzające

Zielony koktajl z chia

Składniki:

  • 1 szklanka szpinaku

  • 1 szklanka wody mineralnej

  •  kilka listków mięty

  • 1 łyżeczka nasion chia

Opłukany szpinak, miętę i wodę zmiksować na gładko. Następnie wrzucić nasiona chia i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby nasiona napęczniały. Po tym czasie dokładnie przemieszać i przelać do szklanek. Koktajl można udekorować plasterkami truskawek lub miętą.

Koktajl ze szpinaku, kiwi i jabłek

Składniki:

  • 1 szklanka szpinaku

  • 2 kiwi

  • 2 jabłka

  • 150 ml wody mineralnej

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżki soku z limonki

  • 1 łyżka miodu

Kiwi obrać ze skórki, umieścić w blenderze, wlać wodę i zmiksować. Jabłka pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd niesiennych. Owoce razem z opłukanymi szpinakiem i pietruszką dorzucić do blendera. Dodać miód i sok z limonki, zblendować. Podawać schłodzone.

Koktajl dyniowy z pomarańczą

Składniki:

  • 75 dag dyni

  • 2 pomarańcze

  • 1 banan

  • 2 szklanki wody

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • listki melisy do dekoracji

  • 5 kostek lodu

Koktajl dyniowy

Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wyszorować, miąższ oczyścić z białych błonek i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w plasterki. Owoce wrzucić do blendera, dodać cynamon, imbir, sok z cytryny, miód, wodę oraz kostki lodu i miksować do połączenia składników. Koktajl rozlać do szklanek, udekorować listkami melisy. Najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu,

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Jasia on Porady J8.pl
warto sprawdzić

idzie lato więc warto sprawdzić koktajle odchudzające 🙂 sporo fajnych przepisów i przede wszystkim smacznie! 🙂