Zdrowie

Jak żyć zdrowo?

Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.

Co to za warzywo i jakie ma właściwości?

Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.

Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.

Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.

Dla kogo jest niewskazany?

Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.

Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.

Jak smakuje i z czym go łączyć?

Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.

Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.

Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?

Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.

Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.

Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.

Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.

Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:

Składniki:

  • jarmuż,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.

Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
  • 1/2 banana,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml wody.

Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.

czytaj dalej

Pokrzywka cholinergiczna

Pokrzywka cholinergiczna

Pokrzywka cholinergiczna – przyczyny, objawy, leczenie Pokrzywka cholinergiczna to choroba skóry o charakterze alergicznym charakteryzująca się pojawieniem się jasnoróżowych pęcherzy na skórze, które powodują silny dyskomfort i swędzenie. Wysypka skórna występuje u niektórych osób, gdy pocą się lub przegrzewają. Takie zmiany skórne postępują z reguły bardzo szybko i znikają samoistnie bez powodowania konsekwencji. Jednak w […]

Płukanie gardła solą

Płukanie gardła solą

Medycyna ludowa – płukanie gardła solą Medycyna ludowa była praktykowana jeszcze przez nasze babcie. I choć wiele osób podchodzi do niej bardzo sceptycznie, to nie da się ukryć, że domowe sposoby mogą okazać się skuteczne w przypadku różnych dolegliwości. Jednym ze schorzeń, w przypadku którego warto skorzystać z sekretów medycyny ludowej jest ból gardła. Płukanie […]

Jajka przepiórcze właściwości

Właściwości jaj przepiórczych

Jaja przepiórcze – czy warto je jeść? Jajko posiada w swoim składzie wszystkie niezbędne składniki do życia. Jest stworzone do tego, aby zagnieżdżony w jego wnętrzu organizm wzrastał i intensywnie się rozwijał.  Musi więc dostarczyć nowemu organizmowi wszystkiego, czego tylko potrzebuje w ciągu tych kilkunastu lub kilkudziesięciu dni do przyjścia na świat.  Ze względu na […]

Drugi podbrudek masaż

Jak pozbyć się drugiego podbródka?

Sposoby na pozbycie się drugiego podbródka Pojawienie się drugiego podbródka bywa bardzo niemiłą niespodzianką. Nie następuje to nagle, lecz stopniowo i ta stopniowość powoduje, że początkowe procesy są prawie niezauważalne. Dlatego mocno zaskakujący bywa ten moment, kiedy na fotografii lub w odbiciu w lustrze wyraźnie widać, że owal twarzy znacznie się zmienił a pod brodą […]

Ciągłe przemeczenie

Ciągle przemęczenie – przyczyny, skutki, leczenie

Jestem ciągle zmęczony… Coraz więcej osób skarży się obecnie na to, że czują się stale przemęczone. Pomimo że oficjalnie nie istnieje taka jednostka chorobowa, mówi się, że jest to już choroba cywilizacyjna.  Jak objawia się chroniczne zmęczenie? O przewlekłym zmęczeniu można mówić, kiedy taki stan utrzymuje się od minimum sześciu miesięcy. Dotknięci tym schorzeniem często […]

Stłuszczenie watroby

Stłuszczenie wątroby

Drobinki tłuszczu w wątrobie Stłuszczenie wątroby to choroba polegająca na gromadzeniu się w hepatocytach (komórkach wątroby) drobinek tłuszczu. Kojarzy się głównie z nadmiernym spożywaniem alkoholu. Niestety, obecnie, coraz częściej diagnozowana jest również u osób, które alkoholu nie spożywają lub piją go tylko sporadycznie. Wzrost ilości zachorowań na stłuszczenie wątroby związany jest z rozszerzającą się epidemią […]

Domowe sposoby na owsika u dzieci

Domowe sposoby na owsiki u dzieci

Gdzie można zarazić się owsikami Trudno jest zaplanować dzieciństwo Twojej pociechy bez wizyt w piaskownicach i na placach zabaw. Nie zawsze uda się dopilnować właściwej higieny, zwłaszcza u bardzo małych, ciekawych świata dzieci. Brudne ręce wkładane do buzi to norma. Kontakt z dużym skupiskiem rówieśników również nie należy do zbyt sterylnych okoliczności. To właśnie żłobki […]

Wszy jak się pozbyć

Wszy – jak się pozbyć?

Czym są wszy – domowe i medyczne sposoby walki z wszawicą Wszy to drażniące, uciążliwe i nieprzyjemne pasożyty żerujące na ssakach, w tym w szczególności na ludziach. Przenoszą się one z legowiska na legowisko, a ich najpopularniejszą lokalizacją na ciele człowieka są włosy. Nagromadzenie pasożytów wywołuje chorobą zwaną wszawicą, która jest uciążliwym i niewygodnym do […]

Zapalenie krtani domowe sposoby

Zapalenie krtani domowe sposoby

Domowe sposoby na zapalenie krtani Zapalenie krtani to często dokuczająca nam dolegliwość. Najczęściej chorujemy na to schorzenie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na działanie zimnego wiatru oraz niskich temperatur. Na zapalenie krtani cierpią również osoby, które na co dzień muszą w swojej pracy zawodowej przez kilka godzin nieustannie posługiwać się swoim […]

Jak obniżyć cholesterol domowe sposoby

Jak obniżyć cholesterol – domowe sposoby

Zwalcz cholesterol domowymi sposobami Cholesterol to związek, który służy do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety coraz częściej nadużywamy niezdrowej żywności. Dieta bogata w cukry, tłuszcze, produkty wysoko przetworzone i smażone może spowodować, że poziom lipidów we krwi jest zawyżony. Nie należy bagatelizować takiego stanu. Jest to bardzo poważny sygnał, że organizm nie funkcjonuje tak jak trzeba. Wysoki poziom […]

Strona: 10 z 18
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies