Zdrowie

Jak żyć zdrowo?

Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.

Co to za warzywo i jakie ma właściwości?

Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.

Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.

Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.

Dla kogo jest niewskazany?

Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.

Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.

Jak smakuje i z czym go łączyć?

Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.

Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.

Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?

Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.

Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.

Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.

Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.

Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:

Składniki:

  • jarmuż,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.

Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
  • 1/2 banana,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml wody.

Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.

czytaj dalej

Zapalenie spojówek

Zapalenie spojówek – przyczyny i leczenie

Zapalenie spojówek to częsta ale i bardzo uciążliwa przypadłość. Ponieważ oko to jedna z najwrażliwszych części ciała, podatne jest na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i podrażnienia. Na zapalenie spojówek chorują zarówno dzieci, jak i dorośli w różnym wieku. Przyczyn tego schorzenia jest wiele, chociaż do najczęstszych należą bakterie, wirusy i alergeny. Zapalenie to stwarza bardzo nieprzyjemne dolegliwości, […]

Borelioza objawy

Borelioza – objawy, leczenie, profilaktyka

 Krętkownica kleszczowa lub Choroba z Lyme to inne nazwy boreliozy. Po raz pierwszy zaczęto o niej mówić dopiero w latach osiemdziesiątych zeszłego wieku, kiedy to odkryto bakterie odpowiedzialne za jej powstanie (Borella burgdorferi), które mogą przybierać postacie krętków albo cyst. Krętki są bardzo ruchliwe, a cysty przybierają formę przetrwalnikową, przez co są bardziej oporne na […]

Domowy sposób na kaszel

Domowe sposoby na kaszel

  Czy można zwalczać kaszel za pomocą domowych sposobów? Obecnie coraz więcej osób woli porzucać leki na rzecz tańszych i, jak się uważa, nieszkodliwych środków ludowych. Leki są drogie, mają własne skutki uboczne, powstają z chemikaliów. Ich minusy można wymieniać bez końca. Stosując domowe sposoby na kaszel, trzeba pamiętać, że w przypadku nasilenia objawów i […]

Jak odetkać ucho?

Jak odetkać ucho?

Zatkane ucho  Problem zatkanego ucha dotyczył chyba kiedyś każdego z nas. Dobrze wiedzieć, że takiego problemu nie można bagatelizować, gdyż może się to skończyć nawet trwałą utratą słuchu – należy mieć wiedzę jak odetkać ucho. Na ogół zatkane ucho nie jest problemem wymagającym długotrwałego leczenia, oczywiście pod warunkiem, że objawy nie trwają dłużej niż 3-4 […]

Strona: 18 z 18
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies