Zdrowie

Jak żyć zdrowo?

Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.

Co to za warzywo i jakie ma właściwości?

Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.

Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.

Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.

Dla kogo jest niewskazany?

Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.

Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.

Jak smakuje i z czym go łączyć?

Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.

Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.

Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?

Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.

Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.

Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.

Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.

Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:

Składniki:

  • jarmuż,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.

Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
  • 1/2 banana,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml wody.

Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.

czytaj dalej

Problemy z kolanami

Jaki sport uprawiać przy problemach z kolanami?

Problemy z kolanami Kolano jest jednym ze stawów ludzkiego ciała, które podlega największemu obciążeniu. Odpowiedzialne za utrzymanie całej masy ciała, jest szczególnie narażone na przeciążenia i urazy. Mogą być one spowodowane wypadkami lub nadmiernym wysiłkiem, a także chorobą. Niemniej jednak warto pamiętać, że ćwiczenia fizyczne nie są zabronione tym, którzy mają tego rodzaju problemy, o […]

Wpływ wody na zdrowie

Wpływ wody na nasz wygląd i zdrowie

Zdrowa woda Woda jest najważniejszym związkiem chemicznym na naszej planecie a jednocześnie najbardziej rozpowszechnionym. Jest głównym składnikiem wszystkich żyjących na naszej planecie organizmów. Za jej przyczyną zachodzi niemal każdy procesy życiowy w ludzkim organizmie.  Woda- dlaczego jest tak ważna? Woda w stanie ciekłym i pod postacią lodu zajmuje 70% powierzchni Ziemi a w stanie gazowym jest […]

Przepuklina kregosłupa

Przepuklina kręgosłupa

Obciążony kręgosłup Często poddajemy nasz organizm przeróżnym obciążeniom, niekiedy przekraczają one nasze fizyczne możliwości. Nie zdajemy sobie sprawy na jakie niebezpieczeństwo narażamy siebie, a przede wszystkim swój kręgosłup. Oprócz tego brak ruchu i siedzący tryb życia również niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Sprzyja to powstawaniu przepuklin, a jedną z najczęstszych przypadłości jest przepuklina kręgosłupa. Jest […]

Szkarlatyna u dzieci

Szkarlatyna u dzieci

Szkarlatyna budzi obawy Choć wiemy coraz więcej na jej temat, szkarlatyna u dzieci nadal budzi obawy u ich opiekunów. Czas więc przyjrzeć się dokładniej tej chorobie i spróbować odpowiedzieć na pytanie o to, czy jest się czego bać i kiedy obawiać się w największym stopniu. Szkarlatyna u dzieci – co to jest? Szkarlatyna nazywana też […]

Rwa kulszowa

Rwa kulszowa leczenie

Przeszywający ból w plecach Rwa kulszowa jest bardzo zdradliwa, pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie, a potrafi być bardzo niebezpieczna. Wystarczy silniejszy zryw, dźwignięcie, potknięcie się lub zbyt szybkie wstanie np. z łózka, by odczuć przeszywający ból w plecach. Czujemy nieprzyjemne mrowienie w kończynach, a czasem nawet chwilowy paraliż. To oznaki, że dopadła nas rwa […]

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli – zastosowanie, właściwości

Pyłek pszczeli źródłem składników odżywczych W naturze istnieje ogromna liczba produktów, które same w sobie są uniwersalnymi środkami zapobiegawczymi i terapeutycznymi. Ta kategoria darów natury obejmuje produkty pszczelarskie. A jedną z najciekawszych opcji z tej serii jest pyłek pszczeli, którego korzystne właściwości są po prostu niesamowite w swojej różnorodności. Pyłek pszczeli: użyteczne właściwości Aby zrozumieć, […]

Lumbago co to jest

Lumbago – objawy i leczenie

Ból pleców Lumbago to ból pleców, zespół, który jest związany z patologiami kręgosłupa i charakteryzuje się pojawieniem się ostrego bólu w dolnej części pleców. Dolegliwości mogą trwać od kilku minut do kilku godzin, w większości przypadków wynikają z osteochondrozy i jej powikłań tzn. przepukliny międzykręgowej. Objawy lumbago są bardzo wyraźne: nie można usiąść, stać, a […]

Jak się wyspać

Jak zapewnić sobie dobry sen?

Jak się wysypiać? Nikt z nas nie lubi chodzić niewyspany. Mamy wtedy zły humor i narzekamy na wszystko dookoła. Jeśli za mało śpimy mogą doskwierać nam ból głowy i zaburzenia koncentracji. Sen jest nam również potrzebny, żeby nasz organizm mógł się zregenerować i zrównoważyć stres dnia codziennego. Co zrobić, żeby dobrze się wyspać? Jak wstawać […]

Bolące plecy po spaniu

Bolące plecy po spaniu – przyczyny i leczenie

Bolący kręgosłup Często rano na próbę podniesienia się kręgosłup reaguje ostrym bólem. Dlaczego pojawia się taki objaw jak: bolące plecy po spaniu? Istnieje wiele przyczyn tej sytuacji, ale najczęściej jest to wynikiem choroby takiej jak osteochondroza. Przyczyny bolących pleców po spaniu Jeśli plecy bolą po spaniu, nie zawsze oznacza to obecności choroby, trzeba przede wszystkim […]

Temperatura niemowlaka

Jaka jest prawidłowa temperatura niemowlaka

Temperatura ciała człowieka Odpowiednia temperatura ciała u człowieka dorosłego sięga 36,6ºC. Jednak u niemowlaków przedział tenże jest większy. Za odpowiednią należy przyjąć wartość pomiędzy 35ºC natomiast 37,5ºC natomiast także należy rozumieć, iż w przeciągu dnia mogą być wahania, jakie nie muszą niepokoić. Wszystko dlatego, gdyż niemowlak nie ma prawidłowego systemu termoregulacji, dlatego w sytuacji podniesionej […]

Strona: 9 z 18
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies