Dżem z gruszek nie tak popularny, a jednak dobry

Gruszki może i nie należą do grupy owoców, z których najczęściej robi się dżemy, ale jak najbardziej nadają się do tego przeznaczenia. Poza swoim słodkim smakiem oraz tym, że świetnie smakują z innymi składnikami takimi jak imbir, cytrusy, czy cynamon, mają wiele korzyści zdrowotnych.

Przede wszystkim posiadają w sobie jod (który wspomaga tarczycę), potas (obniża ciśnienie krwi) i całą masę witamin takich jak bodajże witamina C, witamina B6 i witamina K. Zatem przetwory z tych można powiedzieć “cudownych” owoców są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dodatkowo niektóre dżemy gruszkowe nadają się świetnie również do mięs.

Z tego względu, że raczej rzadko znajdziemy dżemy gruszkowe na sklepowych półkach dobrze by było się zorientować jak zrobić je we własnej kuchni.

Dżem gruszkowy z dodatkiem cytrusów i imbiru

Dżem z gruszek

Dżem gruszkowy sam w sobie jest dobry, ale jeszcze lepiej smakuje z innymi dodatkami, które pozwolą mu na uwolnienie jego potencjału smaku. Bardzo zdrowy jest dżem z dodatkiem imbiru (imbir ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne,  przeciwwirusowe) i cytrusami (posiadają głównie znaczną ilość witaminy C), ale równie smaczny jest również przetwór z dodatkiem cynamonu, który swoją drogą bardzo pasuje do smaku gruszek. Przetwór ten można przyrządzić na kilka różnych sposobów i do różnych celów.

Poniżej przedstawiony przepis dotyczy dżemu gruszkowego z dodatkiem cytrusów i imbiru.  Przeznaczony jest głównie do smarowania nim chleba, naleśników oraz jako dodatek do deserów lub jogurtu. Ponadto wraz z papryczką chili świetnie komponuje się również z potrawami z grilla i pieczonymi warzywami. Warto wiedzieć, że owoce powinny być bardzo dojrzałe (to pomoże zaoszczędzić cukru).

Należy pamiętać, że do dżemów gruszkowych najlepiej nadają się takie odmiany gruszek jak na przykład Konferencja, Lukasówka,Generał Leclerc, Gruszka Azjatycka oraz Lukasówka .

Jakie składniki do dżemu gruszkowego :

  • kilogram dojrzałych gruszek,
  • laska wanilii,
  • od dwóch do czterech goździków,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka świeżego imbiru w proszku,
  • starta skórka z cytryny,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania dżemu z gruszek

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazda gruszki pokrój w kostkę. Następnie posyp owoce imbirem i skórką cytryny zalewając je sokiem. Całość przykryj i odłóż na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia zagotuj gruszki z goździkami i wanilią na małym ogniu mieszając bez ustanku. W przypadku, gdy owoce nie puściły soku, powinno się je zalać połową szklanki wody. Gotuj wszystko aż całość uzyska typowo dżemową konsystencję. Na koniec bez zwłoki wyłącz ogień i włóż wszystko do słoików.

Prosty przepis na dżem gruszkowy

Jeśli nie masz ochoty iść do sklepu i kupować świeżego imbiru albo nie wiesz gdzie zdobyć wanilię, poniższy sposób z pewnością cię uratuje. Jest prosty jak budowa cepa, a na dodatek wszystkie potrzebne składniki powinny znaleźć się w twojej kuchni. Jest to wersja tradycyjna dżemu z gruszek, która może i ma mniej składników, ale nadal jest bardzo smaczna.

SKŁADNIKI:

  • dwa kilogramy dojrzałych gruszek,
  • sok z cytryny,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dziesięć łyżek cukru.

Sposób przygotowania dżemu gruszkowego:

Przygotowanie dżemu z gruszek

Tak samo jak w przypadku poprzedniego przepisu umyj owoce, usuń gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki. Następnie przygotuj wysoki rondel i wsyp do niego opakowanie cukru waniliowego, dodaj też zwykłego cukru i soku z cytryny. Do środka włóż pokrojone wcześniej gruszki. Całość gotuj na małym ogniu pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy masa uzyska postać dżemu, przełóż ją do słoików.

Tak oto w szybki i łatwy sposób w ciągu zaledwie połowy godziny (ewentualnie czterdziestu pięciu minut), powstał wyśmienity dżem gruszkowy, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom owoców.

Dżem gruszkowy do mięs

Żeby zrobić smakowity dodatek do mięs, należy przygotować dżem gruszkowy w jeszcze inny sposób. Dżem ten nada mięsu wyrazistego słodkawego aromatu i osłodzi nieco smak potrawy.

SKŁADNIKI:

  •  kilogram dojrzałych gruszek,
  • od czterech do pięciu goździków,
  • laska wanilii,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka imbiru w proszku,
  • 30-40 dag cukru,
  • łyżeczka świeżego posiekanego tymianku.

Sposób przygotowania dżemu gruszkowego:

Umyj, oczyść z gniazda i posiekaj gruszki w ćwiartki, a następnie skrop cytryną. Zagotuj szklankę wody w rondlu, włóż do niego owoce i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Zmniejsz ogień, dodaj cukru i przypraw, poczekaj aż woda odparuje. Na koniec przełóż przygotowany dżem do słoików.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by hajka on Porady J8.pl

zaraz znów gruszki będą dojrzałe i zacznie się gotowanie dżemu 😀

by Katarina on Porady J8.pl

Dżem z gruszek idealnie pasuje do mięs sprawdziłam to i potwierdzam 🙂