Chociaż teraz chleb można kupić w każdym sklepie lub supermarkecie, wiele osób woli go piec samodzielnie. Na całym świecie chleb jest traktowany, jako źródło życia. Przez długi czas ludzie wierzyli, że jest głową wszystkiego. Tak jak poprzednio, chleb jest traktowany z szacunkiem i dzisiaj. Chleb upieczony w domu okazuje się czymś wyjątkowym, bardziej smacznym i pachnącym.

Podstawowe zasady wypiekania chleba w domu

Istnieją pewne subtelności, które należy zastosować, aby uzyskać dobry wynik.

Reguła numer 1: Wybór mąki

  • Mąka pszenna

  Mąka pszenna najwyższej i pierwszej klasy nadaje się do białego chleba. Jest wykonana z pszenicy durum i jest bogata w gluten. Ponieważ te rodzaje mąki pochłaniają więcej wilgoci, ciasto będzie dobrze rosło. Kromki okażą się jednolite i bardziej delikatne.Taki chleb nie stanie się czerstwieć przez długi czas. Chleb można upiec z mąki drugiej klasy z niewielką ilością otrębów. W takim produkcie o orzechowym smaku będą włókna, minerały i witaminy. Jednak ten chleb jest bardziej zbity, niezbyt delikatny, ale smaczny.

  • Mąka żytnia

  Skład mąki żytniej zawiera substancje, które zapobiegają tworzeniu się glutenu. Chleb z tej mąki jest bardziej ścisły. Aby chleb był bardziej pulchny,  do jego składu dodaje się mąkę pszenną.

  • Kukurydza

  Mąka kukurydziana nie zawiera białka, które tworzy gluten, dlatego też, aby chleb był bogatszy i bardziej miękki, do kompozycji dodaje się dobrze ubite białka lub proszek do pieczenia. Jeśli dodaje się drożdże, zdecydowanie należy dodać mąkę pszenną. Smakuje jak słodki chleb.

  • Mąka jęczmienna

Gluten też nie występuje w mące jęczmiennej, więc chleb z niego będzie ścisły, płaski, a poza tym szybko się zestarzeje.

  • Mąka owsiana i gryczana

 Ze względu na brak glutenu łączą się z mąką pszenną. Jako dodatek taka mąka nadaje chlebowi niezwykły smak, aromat i chrupkość.

Reguła numer 2: przesiać mąkę

  Zawsze należy pamiętać, aby przesiać mąkę, żeby różne kawałki skrobi i inne niepotrzebne drobiazgi nie dostały się do ciasta. Ponadto, przesiewając mąkę, wypełnia się ją tlenem, co korzystnie wpłynie, na jakość i wygląd chleba.

Reguła numer 3: czas wyrabiania ciasta

  Jeśli używa się klasycznego przepisu na chleb, który składa się z czterech składników (mąka, woda, drożdże i sól), to proces wygniatania nie powinien trwać dłużej niż 5-10 minut. Wystarczy to, aby osiągnąć dobry wynik. Ciasto będzie miało czas na wypełnienie się tlenem, a chleb będzie pulchny.

Reguła numer 4: Formowanie 

Ciasto na chleb

  Po wyrabianiu ciasto powinno odpocząć przez około godzinę. Jeśli chce się upiec chleb w sposób podobny do bochenka, należy wykorzystać do tego formę. W procesie wyrabiania tworzą się dodatkowe pęcherzyki dwutlenku węgla, które powstały w czasie fermentacji. Dla ciasta jest ważne nie tylko wyrabianie, ale także wykonywanie kilku ruchów w czasie jego odpoczywania. Po czym trzeba przystąpić do uformowania ciasta w porcje i ponowne pozostawić na 40 minut, aby podrosło.

Reguła numer 5: jak sprawdzić gotowość ciasta na chleb

  Aby dowiedzieć się, czy ciasto jest gotowe do włożenia do piekarnika, należy delikatnie nacisnąć go palcem. W wyniku tego powstaje małe wgniecenie, które należy szybko usunąć.

Reguła numer 6: jak uzyskać efekt dekoracyjny?

  Aby chleb wyglądał atrakcyjnie, przed pieczeniem należy wykonać cięcia na powierzchni ostrym nożem. Na bochenkach chleba powstaje jedno duże cięcie, i 4-5 mniejszych. W ten sposób gaz, który powstaje podczas podnoszenia ciasta w piecu, może przez nie wyjść, a chleb będzie piękny.

Reguła numer 7: pieczenie

  Podczas pieczenia, przez pierwsze 25-30 minut, lepiej piekarnika nie otwierać, aby chleb stał się pulchny. Każdy chleb może być zróżnicowany, jeśli doda się do niego nasiona kminku, sezamu i maku.

Przykładowy przepis na domowy chleb pszenny i żytni z nasionami lnu

Składniki:

  • Mąka pszenna 250 g
  • Mąka żytnia 600 g
  • Ciepła woda 500 ml.
  • Świeże drożdże 40 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Siemię lniane 150 g.


Metoda przygotowania:

  Mąkę pszenną i żytnią należy przesiać, wymieszać w naczyniu i dodać nasiona lnu. Następnie złożyć w stożek, zrobić dziurę w środku i zagnieść ciasto. Aby to zrobić, należy drożdże wymieszaj z cukrem, ciepłą wodą (8 łyżek) i niewielką ilością mąki. Przykryć ręcznikiem i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 20 minut, a gdy zacznie rosnąć, oznacza to, że jest gotowe. Następnie trzeba dodać pozostałą wodę i sól i zagnieść ciasto. Powinna być jednolita masa plastyczna.

  Uformować okrągłą kulę z ciasta i pozostawić ją w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia. Zanim włoży się ciasto do piekarnika, trzeba wykonać cięcie na środku ostrym nożem. Posmarować ciepłą wodą za pomocą specjalnego pędzelka, lekko posypać mąką. Przygotowany chlebek włożyć do dobrze ogrzanego piekarnika (220 stopni). Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do średniej. Pozwolić, aby chleb popiekł się przez około 20 minut.

Jak najszybciej upiec chleb?

  Co zrobić, jeśli nie ma czasu na wyrabianie i pieczenia chleba? Okazuje, że w obecnych czasach całą procedurę można znacznie skrócić za pomocą wypiekacza chleba.

Jak upiec chleb w wypiekaczu do chleba?

  Należy użyć świeżych drożdży. Jeśli ich nie ma, będą musiały wystarczyć suche. Jeśli użyje się suchych drożdży do pieczenia, chleb będzie miał charakterystyczny bogaty smak. Dla wygody można użyć gotowych mieszanek do pieczenia chleba, są one sprzedawane w wyspecjalizowanych sklepach. Ale trzeba pamiętać, aby przesiać mąkę, wtedy chleb był miękki i przewiewny.

  Ciecz do chleba można wybierać dowolnie: wodę, kefir, mleko, śmietanę, serwatkę, maślankę. Mogą być używane samodzielnie lub zmieszane w dowolnych proporcjach z wodą. Trzeba jednak sprawdzić równowagę mąki i płynu z zalecaną dla danego rodzaju wypieku chleba. Zastępując składniki, należy wziąć pod uwagę liczbę składników płynnych i sypkich, a także różne dodatki, tak, aby nie wykraczać poza określone w przepisach normy.

Jak uczynić chleb smaczniejszym i zdrowszym?

Można poprawić lub nieznacznie zmienić smak chleba, dodając następujące składniki:

  • W razie potrzeby można zastąpić olej roślinny masłem.
  • Jajko poprawi wartość odżywczą i smak chleba (zmniejszyć ilość wody w zamian dodać jajka).
  • Dodatki w postaci nasion sezamu przyniosą ciekawy smak.
  • Dodatek w postaci twarożku sprawi, że chleb stanie się bardziej elastyczny i będzie miał lekką kwaskowatość.
  • Jeśli doda się rodzynki, śliwki, suszone morele, szczególnie w chlebie zbożowym, otrzyma się doskonały zrównoważony produkt dietetyczny.
  • Otręby zwiększą zawartość błonnika w chlebie.
  • Zarodki pszenicy nadają chlebowi orzechowy smak.
  • Przyprawy na przykład cynamon, kardamon czynią chleb bardziej pachnącym.
  • Dodatek w postaci różnych olejów nadadzą chlebowi smak i miękkość.
  • Przy zamianie wody na mleko zwiększa się kaloryczność chleba, a chleb staje się zdrowszy i smaczniejszy.

Przepisy na chleb w wypiekaczu do chleba

  • Przepis na biały chleb

Składniki:

Mąka pszenna – 400 g

Sól – 1 łyżeczka

Cukier – 2 łyżki

Olej roślinny – 1 łyżka

Woda – 260 ml

Drożdże naturalne – 15 g (lub suche 2 łyżeczki).

Przygotowanie:

Przepis na chleb

Umieścić wszystkie składniki zgodnie z instrukcjami do wypiekaczu do chleba. Jeśli drożdże są naturalne, należy je najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Wybierać tryb odpowiedni do pieczenia.

  • Chleb z kilku rodzajów mąki

Składniki:

Mąka pszenna – 225 g

Mąka kukurydziana – 4 łyżki

Płatki (żyto, jęczmień) – 4 łyżki

Sól – 1,5 łyżeczki

Cukier – 2 łyżki

Mleko w proszku – 1,5 łyżki

Olej – 1,5 łyżki

Woda – 220 ml

Drożdże naturalne – 15 g (lub suche 2 łyżeczki).

Przygotowanie:

  Należy postępować zgodnie z zaleceniami producenta, włożyć wszystkie składniki do środka. Jeśli drożdże są naturalne, należy je najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Wybrać tryb odpowiedni do pieczenia.

Jak wyjąć chleb z wypiekacza chleba?

  Lepiej jest usunąć chleb z maszyny do pieczenia chleba natychmiast po zakończeniu procesu, skórka stanie się bardziej chrupiąca. Aby wyjąć chleb, trzeba założyć odporne na ciepło rękawice kuchenne, otworzyć pokrywę i wyjąć za uchwyt formę z chlebem. Pozostawić formę z chlebem na 10 minut, aby przestygła. Następnie obróć formę i wyjąć chleb na papier do pieczenia.

  Nie usuwać chleba nożem ani innymi przedmiotami. Po tym, jak chleb będzie na papierze trzeba dać mu odpocząć 20-25 minut. Przed podaniem lepiej pokroić chleb specjalnym ostrym nożem do chleba. Wiele osób zawija świeżo upieczony chleb w czysty ręcznik kuchenny i pozostawia na kilka godzin, a następnie daje się on lepiej kroić.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by OK on Porady J8.pl
polecam

przepisy na chleb bardzo dobre, wychodzą z nich pyszne wypieki 🙂