Chleb z kaszy gryczanej ma rozpoznawalny i niezwykły orzechowy smak, jest lekko wilgotny, z cienką delikatną, ale bardzo chrupiącą skórką. Chleb gryczany, łączący chleb i owsiankę, jest magazynem dobroczynnych substancji, zalecany do spożywania przez osoby cierpiące na nadwagę.
Spis treści artykułu
Jakie wartości dla zdrowia posiada kasza gryczana?
Kasza gryczana jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Ziarna gryki zawierają:
- Łatwo przyswajalne białka – do 16% (w tym niezbędne aminokwasy – argininę i lizynę)
- Węglowodany – do 30% i tłuszcze – do 3%
- Wiele minerałów (żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt)
- Włókno, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy; witaminy z grupy B, PP i P (rutyna).
Żelazo zawarte w kaszy gryczanej sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i gwarantuje dobrą cerę. Potas utrzymuje optymalne ciśnienie krwi, wapń jest wiernym sprzymierzeńcem w walce z próchnicą, łamliwymi paznokciami i kruchymi kościami, magnez zabezpiecza przed depresją i pomaga w walce z nadwagą.
Przy jakich schorzeniach należy szczególnie zwrócić uwagę na chleb z kaszy gryczanej?
Chleb z kaszy gryczanej jest szczególnie przydatny, dla chorych na cukrzycę i dla osób walczących z otyłością, ponieważ zawiera mniej węglowodanów niż inne zboża. Kasza gryczana pomaga w pracy serca i wątroby, pomaga usunąć nadmiar cholesterolu z organizmu, (dlatego miłośnicy gryki nie są tak zagrożeni stwardnieniem rozsianym i problemami z sercem). Chleb z kaszy gryczanej usuwa toksyny i jony metali ciężkich z organizmu, co jest szczególnie ważne dla mieszkańców dużych miast.
Taki produkt jest zalecany osobom cierpiącym na choroby naczyniowe, reumatyzm i zapalenie stawów, zmniejsza przepuszczalność naczyń i ich kruchość, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Wśród innych zbóż produkty z kaszy gryczanej są najbardziej kompletnym zamiennikiem mięsa. Lekarze doceniają grykę za dużą ilość rutyny. W tkankach łącznych rutyna wzmacnia najmniejsze naczynia krwionośne.
Dlatego kasza gryczana jest niezwykle przydatna w różnych chorobach naczyń krwionośnych. Poprawia krążenie krwi i wzmacnia układ odpornościowy. Kasza gryczana jest również ceniona za zdolność do poprawy wzroku i krążenia mózgowego.
Korzyści ze spożywania chleba gryczanego
Chleb z kaszy gryczanej jest zrównoważony w składzie aminokwasów. Ma dużo białka, jest żelazo i wiele innych przydatnych substancji, nie zwiększa poziomu glukozy we krwi. Dietetycy zalecają włączenie gryki w menu osób z niedokrwistością, cukrzycą, otyłością, jest to niezbędne danie dla chorób układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz nieprawidłowej ich funkcji.
Wartości energetyczne chleba z kaszy gryczanej
- Kalorie, kcal: 365 na 100 gram
- Białka, g: 14
- Tłuszcz, g: 3,3
- Węglowodany, g: 68.
Jak upiec chleb z kaszy gryczanej?
Do upieczenia chleba z kaszy gryczanej potrzebne będą następujące składniki:
- 2,5 szklanki kaszy gryczanej (niepalonej)
- 0,75 lita wody
- 1 łyżeczka soli
- Ziarna: siemię lniane, pestki słonecznika ( jedna szklanka)
- Można dodać po 1 łyżce: nasion chia, pestek z dyni, orzechów.
Sposób przygotowania chleba z kaszy gryczanej:
Najpierw należy wypłukać kaszę gryczaną, a następnie namoczyć ją i pozostawić na noc (stan wody 0,5 cm nad ziarna). Powstanie naturalny zakwas. Warto w tym czasie kilka razy ją przemieszać. Następnie trzeba przystąpić do miksowania kaszy, pamiętając, aby odlać trochę wody z moczenia. Ważne: kaszę gryczaną należy zmiksować wraz z pozostałą wodą z moczenia, jeżeli ciasto będzie za gęste, można później dodać jeszcze wody. Gdy powstanie gładka masa należy dodać sól. Powstałe ciasto z kaszy gryczanej będzie miało postać lejącą, przypominającą gęstą śmietanę.
Kolejny krok to dodanie do ciasta wszystkich przygotowanych nasion i wymieszanie masy. Blachę do pieczenia trzeba posmarować masłem i na spodzie posypać płatkami owsianymi. Do tak przygotowanej blachy należy wlać masę i pozostawić do wyrośnięcia na około 12 godzin. Po upływie tego czasu masa trochę zwiększy swoją objętość.
Ciasto na chleb z kaszy gryczanej należy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni. Czas pieczenia wynosi około 90 minut. Po wystudzeniu można delektować się niezwykłym smakiem bezglutenowego chleba z kaszy gryczanej.
Wersja chleba z kaszy gryczanej z drożdżami
- 60 dag kaszy gryczanej (niepalonej)
- Jedna szklanka mleka
- 2 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
Kaszę gryczana również należy namoczyć na noc, następnie wypłukać. Miksowanie: odcedzona kasza, sól, mleko drożdże. Po uzyskaniu w miarę jednorodnej konsystencji, masę należy przełożyć do blaszki (przedtem blachę należy posmarować masłem i posypać mąką). Pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowany podrośnięty chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Po upływie 15 minut, temperaturę należy obniżyć do 180 stopni. W tej temperaturze piec chleb przez 60 minut.
Przepis na bardziej wyrazisty smak chleba z kaszy gryczanej
Miłośnicy czosnku i kminku mogą przygotować chleb z kaszy gryczanej dodając właśnie te dodatki. Przyprawy posiadają wyjątkowe walory smakowe i na pewno podniosą jeszcze bardziej urok spożywania takiego produktu. Cały proces przygotowawczy, wygląda tak samo jak w poprzednich przepisach (bez drożdży).
Proporcje są następujące:
- 50 dag kaszy gryczanej (niepalonej)
- 1 łyżka soli kuchennej
- 2 łyżki kminku
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- Można dodać: oregano, lubczyk, tymianek i czarnuszkę.
Czas pieczenia jedna godzina w temperaturze 200 stopni. Chleb z kaszy gryczanej idealnie smakuje z wędliną, nabiałem, warzywami.

Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.