Spis treści artykułu
Orkisz – cudowne zboże
Orkisz, inaczej nazywany szpelcem, to źródło wielu witamin oraz składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm znacznie lepiej funkcjonuje.
Obecnie cieszy się od dużą popularnością i uznaniem. Wraz z przyjściem mody na zdrową żywność, pojawił się również on. Powstrzymuje on proces starzenia się, a także wspiera metabolizm. Na rynku pojawiło się wiele produktów, które powstały właśnie dzięki mące orkiszowej. Może jednak warto samemu upiec zdrowy chlebek orkiszowy?
Poniżej przedstawiamy na niego przepis! Zadbaj o swoje zdrowie i figurę, zastępując nim, tradycyjne pieczywo, które nie działa korzystanie na Twój organizm.
Historia orkiszu
Orkisz był zbożem popularnym wśród naszych przodków. Cieszył się ogromnym uznaniem w Średniowieczu. Słynie również z tego, że w Starożytności był posiłkiem samych gladiatorów. Łączy go pokrewieństwo z pszenicą, a sam pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji.
Trend orkiszu przywędrował z tłumaczeniami dzieł świętej Hildegardy z Bingen, żyjącej w XII wieku. Zapewniała, że jest on zdecydowaniem najzdrowszym ze wszystkich, możliwych do pozyskania zbóż.
Orkisz-najzdrowsze zboże
Orkisz wyróżnia spośród innych zbóż przede wszystkim to, że nie jest poddawany działaniu pestycydów, gdyż zachowany jest w grubych łupinach. Dojrzewa w nich, a one chronią go przed insektami i zanieczyszczeniami.
Należy do tej samej rodziny, co słynna pszenica, jednak wyróżnia go to, że nie jest on poddawany żadnym modyfikacjom, dlatego nie wpływa źle na organizm.
Wartości odżywcze orkiszu
Orkisz jest jednym z najzdrowszych zbóż, nie tylko ze względu na brak chemikaliów, ale również ma mnóstwo pozytywnych wartości. Posiada dużą ilość białka (13-17%) oraz odżywczą warstwę aleuronową, która jest zupełnie inna, niż w przypadku ziaren pszenicy.
Białka w orkiszu posiadają odmienną strukturę cząsteczkową- są zdecydowanie bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, z tego względu nasz organizm je lepiej przyswaja. Orkisz posiada również przewagę w ilości kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolenowy, który jest bardzo cenny dla naszego zdrowia. Zawiera dużo węglowodanów,a także witamin A, E oraz D. Zawiera znacznie więcej miedzi, cynku, selenu i witamin, niż pszenica.
Orkisz jest również smaczny. Ma bardzo łagodny smak i jest lekkostrawny. Jego zdrowotne właściwości wpłynęły na to, że stał się taki modny. Jego często wybierany przez ludzi, którzy mają alergię lub nietolerancje na ziarno pszenicy.
Orkisz zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, zaburzenia krążenia oraz przewlekły nieżyt jelit. Wspiera również pracę układu nerwowego.
Chleb orkiszowy a dieta redukcyjna
Jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej, wybór chleba orkiszowego będzie świetnym wyborem! Nie dość, że posiada on mnóstwo wartości odżywczych, to jeszcze zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu nie odczuwamy tak szybko głodu, jak w przypadku chleba pszennego, który zwykle jest dodatkowo mocno dosładzany.
Dzięki orkiszowi zjemy mniej, a wciąż będzie towarzyszyło nam uczucie sytości. Chleb orkiszowy zapewnia nam dostarczenie wielu witamin i składników, których może nam brakować po obcięciu kalorii. Dodatkowo posiada niższy indeks glikemiczny od wyrobów pszennych.
Wypieki orkiszowe
Wypiek chleba orkiszowego jest bardzo prosty. Dodatkowo jego zapach i smak są warte poświęcenia czasu na jego przygotowanie. Warto zaznaczyć, że przez długi czas zachowuje on świeżość. Zatem nie musi to być wypiek do pospiesznego zjedzenia.
Mamy zapewnione pieczywo na 4-5 dni, ponieważ cały czas jest pyszny i miękki. W tradycyjnych przepisach znajduje się mleko, jeśli jednak nie tolerujemy laktozy lub mamy alergię, możemy śmiało zastąpić je wodą i chlebek wyjdzie równie smaczny.
Przepis na pyszny chlebek orkiszowy
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 350 ml letniego mleka (można zastąpić wodą)
- 10 gram świeżych drożdży
- 450 gram mąki orkiszowej (typ 1400)
- 1/2 szklanki otrębów pszennych lub bułki tartej
- masło (do posmarowania formy)
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę należy przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i dodać sól.
- Przygotować rozczyn z drożdży: w 50 ml letniego mleka (nie może być za ciepłe!) rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki orkiszowej, żeby rozczyn lepiej „pracował”. Zostawić rozczyn na około 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Wracając do mąki, do dołka wlać oliwę lub olej oraz przygotowany rozczyn drożdżowy. Mieszamy szpatułką lub delikatnie zagniatamy rękami. Ciasto powinno być luźne, jednak musi bez problemu odchodzić do brzegów naczynia, w którym je przygotowujemy.
- Formę do pieczenia należy posmarować masłem i obsypać otrębami lub bułką tartą. Ciasto wlać do foremki (powinno sięgać do połowy wysokości). Zostawić pod przykryciem na dwie godziny. Ciasto musi wyrosnąć, podwajając swoją objętość. Jeśli chcemy je przygotować dzień wcześniej, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić je na noc. W tym przypadku lepiej do przykrycia użyć formy spożywczej, żeby ręcznik nie opadł. Po całej nocy, ciasto jest wyrośnięte i przygotowane do dalszych kroków.
- Wyrośnięte ciasto skropić kilkoma kroplami ciepłej wody. W tym momencie można posypać je naszymi ulubionymi dodatkami. Należy zrobić to według uznania pod względem ilości i rodzaju. Często do chlebka orkiszowego dodawane są pestki dyni, żurawina, słonecznik, migdały oraz czarnuszka.
- Piekarni musi być rozgrzany do 240 stopni. Następnie delikatnie wkładamy formę z ciastem. Należy naprawdę się do tego przyłożyć, ponieważ gwałtowny ruch może spowodować, że ciasto opadnie.
- Po około 20 minutach należy obniżyć temperaturę do 170 stopni i wypiekać przez kolejne 40 minut. Po upłynięciu czasu zaleca się sprawdzenie, czy ciasto rzeczywiście jest gotowe. Używamy do tego patyczka. Jeśli będzie on czysty, znaczy, że nasz chlebek jest upieczony.
- Po wyciągnięciu z piekarnika należy przykryć go ściereczką. Pamiętajmy, że ciepły smakuje najlepiej! Warto posmarować go masłem, a tego smaku długo nie zapomnimy!
Podsumowanie
Nie zastanawiaj się i zastąp chlebek orkiszowym zwykłe, pszenne pieczywo! Wpłynie to na cały Twój organizm,a ty zapomnisz o problemach metabolicznych i przestaniesz martwić się tym, że przybierasz na wadze. Przemyśl przedstawione fakty i zastanów się, czy nie warto zdecydować się na wypiekanie pieczywa orkiszowego samemu.
Przepis jest prosty, a smak ciepłego chleba jest nie do podrobienia. Możesz je bez problemu podawać swojemu dziecku. Nikt nie zadba o Twoje zdrowie, jeśli sama tego nie zrobisz!
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
wiele przepisów sprawdziłam i ten jest zdecydowanie najlepszy!
zdrowy i smaczny polecam
Ja tam wole kupić chleb orkiszowy niż sama piec w domu.
Ja tam wole kupić chleb orkiszowy niż sama piec w domu.