Naturalne sposoby na ból gardła

Jeśli czujesz się przeziębiony lub pragniesz zadbać o kogoś z bliskich, możesz sam przygotować tabletki na ból gardła. Takie przepisy są bardzo proste do wykonania, a pastylki są tak samo skuteczne, jak specyfiki z apteki. Dodatkowo zrobienie własnego leku jest znacznie tańsze.

Pamiętaj również, że duża część gotowych środków przeciwwirusowych i tabletek, zawiera w sobie sporo niesprzyjających zdrowiu, konserwantów i barwników. Dlatego, zanim wybierzesz się do apteki, po mocno dosładzane i zawierające mnóstwo chemii, pastylki na ból gardła, przeczytaj poniższy artykuł i rozważ, czy na pewno warto kupować gotowy lek. 

Czy zrobienie domowych tabletek na ból gardła rzeczywiście jest możliwe? 

Wiele osób dziwi się, że można samemu przygotować lek na ból gardła, kaszel czy chrypkę. Jednak rzeczywiście, istnieją na to proste przepisy, których przygotowania, może podjąć się każdy. Znaczna część składników, potrzebnych do zrobienia pastylek, jest na tyle popularna, że większość z nas, posiada je w domu.

Tabletki na ból gardła

Dodatki, które uzupełniają skład domowych specyfików, łatwo dostać w pobliskich aptekach oraz sklepach zielarskich. Jeśli pragniemy zaoszczędzić, domowe specyfiki będą one doskonałym rozwiązaniem. Warto dodać, że są one naprawdę skuteczne i działają tak samo intensywnie, jak tabletki zakupione w aptece. Ich przygotowanie bywa czasochłonne, jednak warto zrobić pastylki i trzymać je nawet na przyszłość, aby podczas przeziębienia, mieć je pod ręką. 

Domowe tabletki na gardło z anyżem 

Składniki: 

  • wyciśnięty sok z cytryny 

  • zaparzone zioła (np.szałwia, podbiał lub rumianek)

  • zmielony anyż

  • zmielone goździki 

  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu 
  Ból gardła przy przełykaniu

Masz możliwość wybrania najbardziej lubianych ziół, jednak szczególnie zalecane są te, które posiadają działanie wykrztuśne i antybakteryjne. Duża część przepisów zamiast ksylitolu zawiera cukier, jednak powyższa opcja jest zdecydowanie zdrowsza i nie wywoła niepotrzebnych podrażnień.

Przygotowanie:

  • Na początku zaparz zioła. Pamiętaj, aby dodać niewielką ilość wody, żeby ich aromat był intensywny. Nie dolewaj więcej niż pół szklanki. Jeżeli posiadasz sypane zioła, możesz je zagotować, a następnie odcedzić. 

  • Rozpuść ksylitol/erytrol w wywarze z ziół. Następnie, gotuj całość przez 20 minut. W ostatnich minutach dodaj pół łyżeczki anyżu i goździków. 

  • Wywar zgęstnieje. Gdy upłynie czas gotowania, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wymieszaj całość. 

  • Następnie, uformuj małe pastylki i wyłóż je na papierze do pieczenia lub macie silikonowej. Możesz wykorzystać również odpowiednie foremki silikonowe, przeznaczone do robienia cukierków, bądź pralin.

  • Zostawiamy tabletki do wystygnięcia i stwardnienia.

Domowe tabletki o smaku miodu i goździków 

Składniki:

  • 1/2 szklanki naparu z szałwi 

  • 3/4 szklanki miodu (najlepiej akacjowego lub gryczanego)

  • 3 goździki 

  • sok z połowy cytryny 

Przygotowanie:

  • Napar z szałwi oraz goździki zaparzyć pod przykryciem, aż do otrzymania intensywnego aromatu. 

  • W rondelku zagotuj napar wraz z miodem. Nie zdejmuj mieszanki z ognia przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. 

  • Po upływie czasu wlać sok z cytryny i intensywnie wymieszać. 

  • Następnie, wylać masę do foremek lub na papier do pieczenia i formować odpowiedni kształt pastylek. 

  • Gdy pastylki stwardnieją, posypać je cukrem pudrem, aby się nie kleiły. 

O czym pamiętać, podczas przygotowywania domowych tabletek? 

  • Gdy gotujemy napar z miodem lub ksylitolem, możemy sprawdzić, czy posiada on odpowiednią konsystencję. Wystarczy odrobinę wlać do bardzo zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu. Jeśli masa jest gotowa, momentalnie zmieni się w twardą bryłę. Jeśli jednak tak się nie stanie, nie ma się czym martwić. Należy jeszcze chwilę gotować przygotowaną miksturę. 

  • Gdy formujemy pastylki, najlepiej robić to na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, posypanej cukrem pudrem. 

  • Gdy nadajemy kształt tabletkom, powinniśmy działać w szybkim tempie, gdyż stygnący karmel, zaczyna gęstnieć i tworzą się z niego nitki, które uniemożliwiają wylewanie dalszych porcji. 

  • Do przygotowywania pastylek, powinniśmy być wyposażeni w wysoki rondelek, gdyż cukrowo-ziołowa masa bardzo się pieni. Dodatkowo często pryska. Pamiętajmy, że takowa mikstura powinna delikatnie się gotować, jednak żeby uniknąć zabrudzeń i poparzeń, przygotowujmy ją w odpowiednim sprzęcie. 
  Chroniczne zmęczenie

Czy ksylitol jest lepszy niż miód do produkcji domowych tabletek na gardło? 

Ból gardła leczenie

Wiele osób twierdzi, że smaczniejsze są tabletki na bazie miodu. Jednak, jak wiadomo, miód traci znaczną część swoich cenny właściwości podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Zatem, jeśli zależy nam tylko na walorach smakowych, warto sięgnąć po niego.

Jednak nie warto zakupować najdroższych odmian, jak np. manuka, gdyż i tak utracimy jego zdrowotne działania. Ksylitol jest bardzo podobny do cukru i jest najbardziej zalecany jako słodzik do przygotowywania domowych tabletek. Najważniejsze jest to, że otrzymamy zdrowe pastylki, bez konserwantów i barwników.

Zatem nie ma jednoznacznego zwycięzcy. Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy pod kątem walorów smakowych. 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 4 reviews
by Mania on Porady J8.pl

sposoby skuteczne, znam i stosuję 🙂

by Ulka on Porady J8.pl

ciekawy "przepis", taki na czarną godzinę 🙂 oby nie był potrzebny

by Ola on Porady J8.pl

nie miałam pojęcia, że tak się da 🙂 Sprawdzę 🙂

by Adek on Porady J8.pl

Czy takie tabletki domowe mają termin do spożycia?