Wiosenne pyszności

Podłużne, zielone lub  kremowe, grube, długie roślinne paluszki. Goszczą na wszystkich bazarach od połowa kwietnia aż do końca czerwca, z apogeum sprzedaży w maju.

Szparagi, a właściwie szparag lekarski, inaczej Asparagus officinalis.

Biologicznie szparagi to byliny z gatunku szparagowatych, a szparag lekarski jest jedynym gatunkiem jadalnym. Obecnie uprawiane są na całym świecie, lecz głównym producentem są Chiny.

Warto przez chwile zatrzymać się przy słowie „lekarski” w nazwie szparagów. Otóż szparagom, tym jadalnym oczywiście od dawna przypisywano specjalne właściwości, przede wszystkim uznawano je za afrodyzjak. Starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Egipcjanie tę właściwość przypisywali szparagom ze względu na hm… falliczny kształt. Dawniej wywarami z korzeni i kłączy leczono nerki, podagrę i epilepsję.

Ta część rośliny, którą zajadamy się ze smakiem to pędy rośliny. Są bogate w witaminy i sole mineralne. Zaleca się je kobietom w ciąży ze względu na bardzo wysoka zawartość kwasu foliowego i witaminy C.

Ponadto mają witaminę E  i karoten (działają upiększająco), potas oraz błonnik. Magnez, wit. z grupy B i żelazo działają wzmacniająco. Działają moczopędnie (oczyszczają nerki), zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Fitoestrogeny, w które bogate są szparagi w dawnych czasach stosowano do leczenia dysfunkcji seksualnych u kobiet.

Dlaczego niektóre szparagi są białe a inne zielone?

Tajemnica tkwi w sposobie uprawiania i zbierania rośliny. Białe są pędy zbierane, zanim wyrosną z  ziemi, nie wytwarzają zielonego barwnika, zielone są zbierane już z powierzchni. Jadalne nie przekraczają 20-25 cm długości. Dłuższe robią się łykowate i niesmaczne.

Jak gotować szparagi?

Trzeba pamiętać o dwóch zasadach:

1. Zielonych się nie obiera, tylko przycina zdrewniałą część. Białe należy delikatnie obrać w kierunku od główki. Końcówkę trzeba odciąć.

Jak gotować szparagi

2. Zarówno białe i zielone najlepiej gotować w wysokim garnku. Do wody trzeba dosypać łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli, można dodać łyżeczkę masła.Wygodnie jest związać szparagi i wstawić tak, żeby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone gotujemy ok. 4 minuty, białe ok. 7 minut. Dobrze ugotowane powinny być kruche i miękkie, ale nie rozpadające się.

  Jak szybko przytyć?

Tak przygotowane szparagi nadają się do prawie natychmiastowego spożycia lub jako podstawę do przepysznych dań.

Poniżej kilka propozycji, od najprostszych do bardziej wykwintnych (chociaż każde danie z tego specjału smakuje wyjątkowo):

• Szparagi prawie sauté.

Ugotowane, gorące szparagi ułożyć na półmisku, lekko posypać pieprzem, położyć na nich odrobinę wiórków z masła i ewentualnie ozdobić gałązką koperku.

• Szparagi w szynce parmeńskiej.

– Ugotowane szparagi należy owinąć plastrami szynki parmeńskiej (każdy z osobna), wstawić do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem i zapiekać aż do zarumienienia się szynki (7-8 minut w piekarniku 180°),

– wersja w stylu włoskim – danie posypać startym parmezanem i ziołami (bazylia, oregano, tymianek) i zapiekać aż do zrumienienia (8-9 minut, 180°),

– wersja ekstra – przygotowane i ugotowane pędy zawinięte w szynkę parmeńską należy zalać sosem beszamelowym.

Szparagi w szynce parmenskiej

Podsmażoną na maśle mąkę (po 50 gramów) zalać szklanką mleka. Ciągle mieszając dodać po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zapieczone z szynką szparagi należy zalać sosem, posypać startym parmezanem i ponownie zapiec (5-10 minut, 180°).

• Wiosenna zupa szparagowa

Składniki:

pęczek szparagów,

1 litr-1.5 litra bulionu,

pół szklanki słodkiej śmietanki,

pół kg młodych ziemniaków,

młoda marchewka,

starty ząbek czosnku (opcjonalnie).

pęczek drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

– osobno ugotować pokrojone w grubą kostkę lub ćwiartki młode ziemniaki,

– surowe szparagi należy podsmażyć na maśle (można dodać starty czosnek),

– posmażone szparagi  dodać do gorącego, powoli gotującego się bulionu z pokrojoną w plasterki marchewką.

– dodać podgotowane ziemniaki,

– wlać śmietankę.

Całość gotować jeszcze ok. 10 minut na średnim ogniu. Doprawić sola i pieprzem, posypać koperkiem lub pietruszką  i delektować się wyjątkową, pożywną i zdrową wiosenną zupą.

• Tagliatelle ze szparagami.

  Domowe sposoby na przeczyszczenie

500 g surowych, pokrojonych w 4 cm kawałki szparagów,

500 g ugotowanego makaronu tagliatelle,

kilka ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku,

oliwa

stary parmezan.

Przesmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą czosnek i szparagi. Smażyć aż do miękkości.

Doprawić solą i pieprzem. Dodać gorące i odsączone tagliatelle. Na patelni wymieszać.

Wyłożone na talerze porcje posypać obficie parmezanem.

Goście będą zachwyceni!

Dań ze szparagami jest nieskończona ilość. Mogą być osobnym daniem, składnikiem zup, zapiekanek i zup. Można je gotować i zapiekać a nawet grillować. Zawsze i w każdej wersji są pyszne.

Pozostaje popuścić tylko wodze kulinarnych fantazji i życzyć smacznego.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by dietetyczka on Porady J8.pl

Szparagi warto zastosować w diecie.