Zdrowie

Jak żyć zdrowo?

Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.

Co to za warzywo i jakie ma właściwości?

Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.

Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.

Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.

Dla kogo jest niewskazany?

Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.

Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.

Jak smakuje i z czym go łączyć?

Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.

Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.

Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?

Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.

Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.

Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.

Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.

Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:

Składniki:

  • jarmuż,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.

Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
  • 1/2 banana,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 300 ml wody.

Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.

czytaj dalej

Co jeść przed treningiem

Co jeść przed treningiem?

Dieta przed treningiem Ludzkie ciało żeby odpowiednio wydajnie pracować potrzebuje zbilansowanego posiłku. Specyficzny sposób żywienia przed treningami to podstawa, jeśli chcemy nabrać masy mięśniowej, wzmocnić kości i nie ryzykować zasłabnięcia, albo znużenia po kilku ćwiczeniach. Nieodpowiednie żywienie to najprostszy sposób, żeby zniechęcić się już po pierwszych treningach. Co i dlaczego powinno się znajdować w naszym […]

Niskie ciśnienie w ciąży

Niskie ciśnienie w ciąży

Niskie ciśnienie w ciąży nie jest groźne Niskie ciśnienie w ciąży, w przeciwieństwie do wysokiego nie jest groźne ani dla przyszłej matki ani dla nienarodzonego dziecka. Nie zmienia to jednak faktu, że, odbiera mamie siły i w znacznym stopniu wpływa na jej ogólne samopoczucie. Prawidłowe ciśnienie krwi u ciężarnej Prawidłowe ciśnienie krwi u kobiety spodziewającej […]

Zespoł przewlekłego zmęczenia

Chroniczne zmęczenie

Odczuwasz chroniczne zmęczenie? To wcale nie jest wina lenistwa! Żyjemy w dość szybko zmieniających się czasach, które cechują się olbrzymią ilością możliwości rozwoju. Nie mamy problemu, aby pojechać w dowolne miejsce, dowiedzieć się czegoś na temat jakiegokolwiek zagadnienia, czy do woli poszerzać swoje zainteresowania. Niestety w naszej epoce obserwujemy też nasilające się problemy z niedoborem […]

Kolka wątrobowa

Kolka wątrobowa

Kolka wątrobowa inaczej kolka żółciowa Kolka wątrobowa znana również jako kolka żółciowa jest dolegliwością, której towarzyszy ból brzucha umiejscowiony w prawym podżebrzu lub w górnej część jamy brzusznej. Odczucie bólu może promieniować do pleców, a częstymi objawami towarzyszącymi są wzdęcia, zgada oraz wymioty. Pojawia się ona najczęściej po zjedzeniu zbyt obfitego lub tłustego posiłku. Co […]

Co na oparzenia słoneczne

Co na oparzenia słoneczne?

Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi radzić? Słońce. Jeden z czynników, bez którego na naszej planecie nie istniałoby życie. Nie tylko ma ogromne znaczenie w procesie fotosyntezy, a co za tym idzie – wytwarzaniu tlenu przez rośliny, ale jest też niezbędne dla nas. Chyba każdy doświadczył znacznego obniżenia nastroju w trakcie miesięcy jesiennych i […]

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy wspomagacz odchudzania Ocet jabłkowy to naturalny, aczkolwiek specyficzny produkt, uważany za dobrego pomocnika w odchudzaniu. W pogoni za harmonią ciała, wielu ludzi dosłownie pije ocet jabłkowy, jednak bez rozcieńczenia jest to niewskazane. Ale, jak wiadomo, wszystko jest dobre z umiarem, zwłaszcza, że naprawdę niepasteryzowany ocet jabłkowy, który jest naprawdę przydatny w małych ilościach, […]

Produkty bogate w magnez

Produkty bogate w magnez

Tryb życia wpływa na niedobory magnezu W dzisiejszych czasach tryb życia jest dużo bardziej dynamiczny niż choćby 20 lat temu. Jest dużo więcej pracy, dodatkowych zajęć, rozmaitych rozrywek. W tym zawirowaniu często brak czasu na zastanowienie się, czy to wszystko jest dobre dla naszego organizmu. Nie wszystko, co ludzkie, szkodzi, ale też nie wszystko pozytywnie […]

Nerwica żołądka objawy

Nerwica żołądka objawy

Nerwica żołądka W dzisiejszych czasach codziennie musimy stawiać czoła stresującym sytuacjom. Stres i umiejętność radzenia sobie z nim ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Niektórzy są bardziej, a inni mniej podatni na stres. Jeżeli odczuwamy go codziennie i praktycznie nieustannie, może to mieć poważniejsze konsekwencje. Oprócz ogólnego wyczerpania organizmu, osłabienia odporności i obniżenia nastroju, mogą […]

Dieta przyśpieszająca metabolizm

Jak przyspieszyć metabolizm

Metabolizm prawidłowe funkcjonowanie Metabolizm, a więc przemiana materii, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządów w organizmie, lecz oprócz tego przyczynia się do spalania części energii lub odkładania jej w postaci tłuszczu. Jego poziom zależy częściowo od indywidualnych predyspozycji, ale możemy również wpływać na przyspieszenie metabolizmu, co jest szczególnie pożądane u osób, które chcą się odchudzić. Jak […]

Jak szybko przytyć

Jak szybko przytyć?

Co jeść, żeby szybko przytyć? Dziś popularniejsze jest raczej pytanie co zrobić, żeby zrzucić parę kilogramów, co oznacza sporo poradników na temat odchudzania. Co ciekawe wcale nie wystarczy łamać wszystkich zasad żywieniowych z poradników na zrzucenie wagi, żeby przybrać trochę masy. Prawda jest taka, że tycie nie musi wiązać się z niezdrowym trybem życia, a […]

Strona: 13 z 18
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies