Kategoria: Zdrowie
Jak żyć zdrowo?
Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.
Co to za warzywo i jakie ma właściwości?
Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.
Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.
Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.
Dla kogo jest niewskazany?
Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.
Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.
Jak smakuje i z czym go łączyć?
Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.
Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.
Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?
Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.
Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.
Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.
Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.
Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:
Składniki:
- jarmuż,
- papryka w proszku,
- sól,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.
Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 1 jabłko,
- 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
- 1/2 banana,
- Łyżka soku z cytryny,
- 300 ml wody.
Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.
Kolka nerkowa w ciąży
Jak objawia się kolka nerkowa w ciąży, i czym grozi nieleczona? Ciąża to wyjątkowy stan w życiu każdej kobiety, gdzie musi wyjątkowo dbać o swój organizm, ale również o dziecko które się w niej rozwija. Jednak często nawet mimo zdrowego stylu życia i stosowania się do zaleceń lekarza pojawić się mogą w tym okresie pewne […]
Przepis na mleko z miodem i czosnkiem
Dlaczego warto wypróbować domowe sposoby wzmocnienia odporności? „Złota polska jesień” może być jednym z najpiękniejszych okresów w roku, jednak nawet przy pięknej, słonecznej pogodzie powinniśmy wystrzegać się groźnych wirusów. O przeziębienie bowiem nietrudno, zwłaszcza kiedy damy się zwieść wysokim temperaturom i nie zadbamy o właściwy ubiór, przed udaniem się na jesienny spacer. Od dawna wiadomo, że […]
Badania na nietolerancje pokarmowe
W jakich sytuacjach warto wykonać badania na nietolerancję pokarmową? Współcześnie ludzie bardzo często ludzie mają problemy z nietolerancjami pokarmowymi. Co więcej, co roku liczba chorych na wskazaną nieprawidłowość jest coraz większa. Prezentuje ona róże objawy, między innymi biegunki, wymioty, ale także różnego rodzaju wypryski, bóle głowy i wiele innych. Jakie elementy stanowią wskazanie do podejrzewania […]
Na co pomaga akupunktura?
Kilka słów na początek W naszym społeczeństwie najprościej jest powiedzieć, że akupunktura to wprowadzenie małych igiełek w miejsce bólu, które wskaże pacjent. Tak, jest to prawda, ale bardzo spłycona. Pod pojęciem akupunktura kryje się zdecydowanie coś więcej. Jest to cały scenariusz medyczny mający na celu złagodzić miejsce bólu oraz skorelować równowagę energetyczną w organizmie. Narodziła […]
Jak zrobić domowy masaż pleców?
Czemu służy relaksujący masaż pleców? Przy dzisiejszym dość wymagającym i dynamicznym trybie życia nie zawsze znajdujemy czas na odpoczynek. Często też nie zapewniamy sobie odpowiedniej ilości ruchu, spędzając większą część dnia w statycznej pozycji siedzącej. To wszystko generuje duże napięcia mięśni pleców, odpowiedzialnych za utrzymanie pozycji całego ciała, wywołuje ból i dyskomfort, nie pozwalając na […]
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie w pigułce Zdecydowana większość współczesnych ludzi przywiązuje coraz większą wagę do swojego wyglądu, pragnąc prezentować się korzystnie i atrakcyjnie każdego dnia, niezależnie od sytuacji. Panie ze szczególną troską dobierają elementy garderoby, by podkreślać i akcentować swoje atrybuty i mocne strony, a także tuszować wszelkie niedoskonałości. Kolorowe czasopisma zachwycają pięknymi i zgrabnymi modelami o […]
Domowe sposoby na grzybicę paznokci?
Choroba dermatologiczna – grzybica paznokci Wszyscy wiemy jak ważna jest higiena osobista. Nie tylko zapewnia świeżość i czystość naszego ciała, ale również zapobiega rozwijaniu się różnych chorób dermatologicznych, których leczenie jest zwykle długotrwałe. Jednym z takich schorzeń jest grzybica paznokci. Powstaje ona zazwyczaj jako powikłanie nieleczonej grzybicy stóp. Co ją powoduje? Jakie są jej objawy? […]
Co jeść przed treningiem?
Dieta przed treningiem Ludzkie ciało żeby odpowiednio wydajnie pracować potrzebuje zbilansowanego posiłku. Specyficzny sposób żywienia przed treningami to podstawa, jeśli chcemy nabrać masy mięśniowej, wzmocnić kości i nie ryzykować zasłabnięcia, albo znużenia po kilku ćwiczeniach. Nieodpowiednie żywienie to najprostszy sposób, żeby zniechęcić się już po pierwszych treningach. Co i dlaczego powinno się znajdować w naszym […]
Niskie ciśnienie w ciąży
Niskie ciśnienie w ciąży nie jest groźne Niskie ciśnienie w ciąży, w przeciwieństwie do wysokiego nie jest groźne ani dla przyszłej matki ani dla nienarodzonego dziecka. Nie zmienia to jednak faktu, że, odbiera mamie siły i w znacznym stopniu wpływa na jej ogólne samopoczucie. Prawidłowe ciśnienie krwi u ciężarnej Prawidłowe ciśnienie krwi u kobiety spodziewającej […]
Chroniczne zmęczenie
Odczuwasz chroniczne zmęczenie? To wcale nie jest wina lenistwa! Żyjemy w dość szybko zmieniających się czasach, które cechują się olbrzymią ilością możliwości rozwoju. Nie mamy problemu, aby pojechać w dowolne miejsce, dowiedzieć się czegoś na temat jakiegokolwiek zagadnienia, czy do woli poszerzać swoje zainteresowania. Niestety w naszej epoce obserwujemy też nasilające się problemy z niedoborem […]