Odżywianie, suplementy
Przepis na chleb bezglutenowy w domu
Nietolerancja glutenu Coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu zarówno z powodu celiakii, uczulenia jak i chorób autoimmunologicznych np. hashimoto. Producenci żywności próbują sprostać wymaganiom rynku tworząc produkty bezglutenowe, ale często okazuje się, że zdrowie da się osiągnąć niestety kosztem smaku produktu. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was przepisy na chleb bezglutenowy do przygotowania w […]
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie w pigułce Zdecydowana większość współczesnych ludzi przywiązuje coraz większą wagę do swojego wyglądu, pragnąc prezentować się korzystnie i atrakcyjnie każdego dnia, niezależnie od sytuacji. Panie ze szczególną troską dobierają elementy garderoby, by podkreślać i akcentować swoje atrybuty i mocne strony, a także tuszować wszelkie niedoskonałości. Kolorowe czasopisma zachwycają pięknymi i zgrabnymi modelami o […]
Przepis na dżem z gruszek
Dżem z gruszek nie tak popularny, a jednak dobry Gruszki może i nie należą do grupy owoców, z których najczęściej robi się dżemy, ale jak najbardziej nadają się do tego przeznaczenia. Poza swoim słodkim smakiem oraz tym, że świetnie smakują z innymi składnikami takimi jak imbir, cytrusy, czy cynamon, mają wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim […]
Jak zrobić sos pomidorowy?
Sos pomidorowy dodatek do dań Sos pomidorowy jest jednym z najpopularniejszych dodatków do wieli dań. Stanowi on doskonałe uzupełnienie potraw z makaronu, zapiekanek ziemniaczanych, pizzy lub pulpecików mięsnych. Bardzo popularne są gotowe sosy pomidorowe w proszku lub w słoikach. W okresie letnim, z uwagi na bogactwo świeżych pomidorów na rynku, warto pokusić się o samodzielne […]
Co jeść przed treningiem?
Dieta przed treningiem Ludzkie ciało żeby odpowiednio wydajnie pracować potrzebuje zbilansowanego posiłku. Specyficzny sposób żywienia przed treningami to podstawa, jeśli chcemy nabrać masy mięśniowej, wzmocnić kości i nie ryzykować zasłabnięcia, albo znużenia po kilku ćwiczeniach. Nieodpowiednie żywienie to najprostszy sposób, żeby zniechęcić się już po pierwszych treningach. Co i dlaczego powinno się znajdować w naszym […]
Jak przechowywać suszone grzyby
Jak prawidłowo przechowywać wysuszone grzyby? Sprawdzone sposoby! Suszone grzyby to niezwykły składnik wielu dań, ich aromat jest niesamowity. Są źródłem bardzo pożądanego smaku umami, którego poszukują w daniach wegetarianie i weganie. Grzyby są świetnym zamiennikiem mięsa, nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby oprócz fenomenalnego smaku mają wiele wartości odżywczych i witamin. Są składnikiem wielu tradycyjnych dań […]
Przepis na domowy cydr
Czym właściwie jest cydr? Cydr to delikatny, jabłkowy napój wynaleziony w Europie całkiem niedawno, bo dopiero w XXI wieku. Niektórzy nazywają go lekkim winem stołowym, inni pewnym rodzajem piwa owocowego. W każdym razie cydr to trunek alkoholowy, który powstaje podobnie jak piwo zresztą, metodą górnej fermentacji, czyli z przefermentowanego soku jabłkowego. Napój ten może uzyskać […]
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Ocet jabłkowy wspomagacz odchudzania Ocet jabłkowy to naturalny, aczkolwiek specyficzny produkt, uważany za dobrego pomocnika w odchudzaniu. W pogoni za harmonią ciała, wielu ludzi dosłownie pije ocet jabłkowy, jednak bez rozcieńczenia jest to niewskazane. Ale, jak wiadomo, wszystko jest dobre z umiarem, zwłaszcza, że naprawdę niepasteryzowany ocet jabłkowy, który jest naprawdę przydatny w małych ilościach, […]
Produkty bogate w magnez
Tryb życia wpływa na niedobory magnezu W dzisiejszych czasach tryb życia jest dużo bardziej dynamiczny niż choćby 20 lat temu. Jest dużo więcej pracy, dodatkowych zajęć, rozmaitych rozrywek. W tym zawirowaniu często brak czasu na zastanowienie się, czy to wszystko jest dobre dla naszego organizmu. Nie wszystko, co ludzkie, szkodzi, ale też nie wszystko pozytywnie […]
Jak zrobić sok z malin?
Malinowy sok Nie od dziś wiadomo, że maliny smakują wyśmienicie, a ponad to dostarczają naszemu organizmowi wiele korzystnych witamin i minerałów – z żelazem, magnezem i wapniem na czele. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Regularne stosowanie malin zmniejsza ryzyko chorób serca, oraz wspomaga nasz układ immunologiczny, co sprawia, że rzadziej chorujemy. Czy tak małe owoce […]