Kategoria: Zdrowie
Jak żyć zdrowo?
Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.
Co to za warzywo i jakie ma właściwości?
Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.
Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.
Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.
Dla kogo jest niewskazany?
Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.
Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.
Jak smakuje i z czym go łączyć?
Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.
Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.
Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?
Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.
Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.
Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.
Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.
Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:
Składniki:
- jarmuż,
- papryka w proszku,
- sól,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.
Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 1 jabłko,
- 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
- 1/2 banana,
- Łyżka soku z cytryny,
- 300 ml wody.
Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.
Domowa tabletka na ból gardła
Naturalne sposoby na ból gardła Jeśli czujesz się przeziębiony lub pragniesz zadbać o kogoś z bliskich, możesz sam przygotować tabletki na ból gardła. Takie przepisy są bardzo proste do wykonania, a pastylki są tak samo skuteczne, jak specyfiki z apteki. Dodatkowo zrobienie własnego leku jest znacznie tańsze. Pamiętaj również, że duża część gotowych środków przeciwwirusowych […]
Smażenie bez tłuszczu – jak to robić?
Tłuszcz niezdrowy dla organizmu Smażenie bez użycia tłuszczu dla wielu ludzi jest wyzwaniem. Kojarzy się jedynie z przywieraniem jedzenia do patelni, przypalaniem potraw czy mniej intensywnym smakiem dań. Jednak należy zwrócić uwagę na fakt, że tłuszcz podgrzewany do wysokiej temperatury jest bardzo niezdrowy dla naszego organizmu. Jakie konsekwencje niesie ciągle przyrządzanie potraw na tłuszczu? Czym […]
Olej CBD a niedoczynność tarczycy
Tarczyca to jeden z ważniejszych organów układu hormonalnego. Jest niewielka, ale regularnie wyposaża nasz organizm w ogromną liczbę hormonów, które m.in. regulują temperaturę ciała, metabolizm, wzrost, masę ciała, cykl miesiączkowy, pracę serca i innych mięśni, czy zdrowie układu kostnego. Nadmiar lub niedobór hormonów produkowanych przez tarczycę prowadzi do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu, a […]
Ból ucha domowe sposoby
Problemy z bolącym uchem Ból ucha potrafi w znaczny sposób utrudnić codzienne funkcjonowanie. Najważniejsze jest zasadne określenie źródła bólu – czy jego lokalizacja to ucho zewnętrzne czy środkowe. Otalgia (ból ucha) przytrafia się w równym stopniu dzieciom jak i dorosłym. Czasem odczuwany dyskomfort wiąże się ze zmianami chorobowymi poza uchem. Chociaż wizyta u specjalisty często […]
W jaki sposób zapobiec boreliozie?
Czy wiesz, w jaki sposób zapobiec boreliozie? Widmo zakażenia boreliozą nasila się z roku na rok. Winne jest temu coraz większe rozmnożenie się w Polsce nosicieli tej choroby. Brak ostrych zim powoduje, iż wiele osobników jest w stanie przetrwać krótkotrwałe mrozy i uaktywnić się już wczesną wiosną. Może to się stać również zimą, jeżeli będzie […]
Aronia – dobry wpływ na nasze zdrowie
Aronia bogate źródło witamin Aronia posiada w sobie wiele właściwości leczniczych, które wspomagają nasz organizm podczas przeziębienia, a także pomagają utrzymać go w dobrej kondycji przez cały rok. Niestety jest to owoc bardzo mało używany w naszym kraju, a jego szerokie spektrum działania nie zostało jeszcze docenione. Sok z aronii dobry na wszystko Nie jest […]
10 produktów obniżających ciśnienie
Jakie produkty sprzyjają obniżeniu ciśnienia tętniczego? Nadciśnienie tętnicze to podstępna i niebezpieczna choroba, która niezauważona może rozwijać się przez wiele lat, nie dając wyraźnych objawów. Tymczasem badania podają, że problem ten dotyczy jednej na 5 osób. Te same badania pokazują również, że w zdecydowanej większości przypadków problem ten wynika ze złego stylu życia, którego podstawą […]
Rozmaryn – 10 korzyści zdrowotnych dla organizmu
Zastosowanie rozmarynu Rozmaryn to roślina, którą w naturze możemy znaleźć w okolicach basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się on cieniutkimi igiełkami wydzielającymi niezwykle silny aromat. Rozmaryn powszechnie stosowany jest jako przyprawa w kuchni, szczególnie jako dodatek do wszelkich mięs i ryb. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie, ponieważ zarówno rozmaryn jak i pozyskiwany z niego […]
10 produktów wspomagających nawodnienie organizmu
Zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu. 10 produktów, które Ci w tym pomogą. Człowiek składa się w około 70% z wody. To fakt znany już naszym rodzicom i dziadkom. Jednym z podstawowych zadań wody w organizmie, jest regulacja temperatury. To dlatego czasie letnich miesięcy traci on dużo więcej wody niż w chłodniejszym sezonie. Uzupełnianie zapasów w niewystarczającym stopniu, […]
Domowe sposoby na zwalczenie jęczmienia
Opuchnięcie powieki Jęczmień na powiece jest jednym z najczęściej powstających w tym miejscu schorzeń. Objawia się opuchnięciem powieki oraz powstaniem ropnia. Nie wygląda to dobrze i przysparza wiele bólu. Jęczmień zostaje wywołany głównie poprzez bakterie gronkowca złocistego i atakuje niezależnie od płci, ani wieku. Jest to dość uciążliwy stan zapalny, który może nawracać. Trzeba pamiętać, […]