Zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu. 10 produktów, które Ci w tym pomogą.

Człowiek składa się w około 70% z wody. To fakt znany już naszym rodzicom i dziadkom. Jednym z podstawowych zadań wody w organizmie, jest regulacja temperatury. To dlatego czasie letnich miesięcy traci on dużo więcej wody niż w chłodniejszym sezonie.

Uzupełnianie zapasów w niewystarczającym stopniu, może prowadzić do odwodnienia, problemów ze skórą, zmęczenia, a często także wielu innych dolegliwości. Paradoksalnie, to właśnie podczas słonecznych i zachęcających do wyjścia miesięcy, o wiele łatwiej jest zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu.

Ile razy zdarzyło nam się zapomnieć zabrać ze sobą jakiegoś napoju na plażę, czy w góry. Istnieje na szczęście kilka produktów, wspomagających utrzymanie odpowiedniego poziomu wody w organizmie.

Ogórek dobrze nawadnia organizm

Ogórki składają się w 96% z wody. To najwyższa zawartość spośród wszystkich warzyw i owoców. Są niskokaloryczne i stanowią źródło witamin i błonnika.

Porada: Połącz ogórek z miętą i limonką, aby uzyskać orzeźwiający napój. Dodaj go do sałatek albo przekąś jako paluszki warzywne z hummusem.

Pomidor

Pomidory składają się w 95% z wody. Niezależnie od tego, czy lubisz małe słodkie pomidory malinowe, duże i soczyste, czy koktajlowe – do wyboru jest cała paleta smaków. Pomidory są również dobrym źródłem witaminy A, która odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowej skóry, oczu i układu odpornościowego.

Porada: Do zrobienia własnego makaronu z sosem, użyj puszkowanych pomidorów. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić etykietę i wybrać markę bez zbędnych dodatków soli, cukrów i konserwantów.

Szpinak

Szpinak składa się w 93% z wody. Nie tylko nawadnia, ale jest też dobrym źródłem żelaza. Jest ono niezbędne do transportu tlenu w organizmie i utrzymania układu odpornościowego w dobrej kondycji.

  Kolka nerkowa w ciąży

Porada: Użyj szpinaku jako podstawy świeżej letniej sałatki lub dodaj jego garść do kanapek. Zrób własne pesto ze szpinaku i bazylii i zamroź je w formie kostek, aby w razie potrzeby dodać je do pełnoziarnistych dań z makaronu. Możesz także kupić torebki mrożonego szpinaku, które idealnie nadają się do zup, papryczek chilli i zapiekanek.

Grzyby

Nawadnienie organizmu grzyby

Grzyby składają się w 92% z wody. Są również dobrym źródłem witaminy B2 (ryboflawiny), która jest ważna dla skóry i układu nerwowego. Witamina B2 pomaga również zmniejszyć zmęczenie i uwolnić energię z jedzenia.

Porada: Napełnij dwa duże grzyby posiekanymi pomidorami i posypką sera o niskiej zawartości tłuszczu. Wstaw do piekarnika, aby stworzyć pyszną alternatywę dla pizzy, o bogatym, mięsnym smaku. Możesz również dodać posiekane grzyby do sosu bolońskiego, chilli, zup, gulaszu i zapiekanek.

Arbuz

Nic dziwnego, że arbuz, ulubiony letni gaszący pragnienie, składa się w 91% z wody. Ma niską kaloryczność, a także źródło witaminy A, która pomaga utrzymać oczy, skórę i układ odpornościowy w dobrym stanie.

Porada: Pokrój melona w trójkąty i posyp jagodami, aby przygotować zabawną i ciekawą à la pizzę.

Brokuł

Jeśli jesteś fanem brokułów, z przyjemnością dowiesz się, że ich różyczki składają się w 90% z wody. Brokuły zawierają również wiele ważnych składników odżywczych, w tym witaminę K, witaminę A, żelazo, wapń i kwas foliowy.

Porada: Spróbuj upiec brokuły z płatkami migdałów i olejem sezamowym, aby uzyskać pyszny orzechowy smak, lub użyj ich jako dodatek do zupy serowej.

Brukselka

Warzywo które się kocha albo nienawidzi, składa się w 88% z wody. Kiełki brukselki są doskonałym źródłem kwasu foliowego (kwasu foliowego), który jest niezbędny dla organizmu do wytwarzania czerwonych krwinek i ważny dla rozwoju niemowląt w czasie ciąży. Kwas foliowy pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zmniejsza zmęczenie.

Porada: Aby dodać smaku warzywom w tradycyjnym daniu z woka, dodaj kilka brukselek.

  Zgrzytanie zębami przez sen

Pomarańcza

Nawadnienie organizmu pomarancza

Pomarańcze zawierają 86% wody. Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, klementynki, są również dobrym źródłem witaminy C. Jest ona przeciwutleniaczem, który pomaga dbać o mięśnie, kości, ścięgna, tętnice i skórę. Odgrywa także rolę w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego oraz pomaga ciału wchłaniać żelazo ze spożywanych posiłków.

Porada: Obierz i pokrój 2 pomarańcze i 3 marchewki. Wymieszaj je z rukolą, awokado i oliwą z oliwek, aby uzyskać przepyszną sałatkę. Możesz też dodać cząstki pomarańczy do sałatki owocowej, polać jogurtem i posypać orzechami.

Jabłko

Jabłka składają się w 85% z wody, nie dziwi więc popularne szkolne powiedzenie „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Istnieją tysiące różnych odmian jabłek uprawianych na całym świecie. Są one niskokaloryczne i stanowią źródło witamin, błonnika i przeciwutleniaczy.

Porada: Pokrój jabłko w plasterki i ciesz się przekąską z łyżką masła orzechowego. Podgrzej je cynamonem i zalej owsianką, aby uzyskać pyszne, rozgrzewające śniadanie.

Jagody

Jagody zawierają 84% wody. W ostatnich latach są zaliczane do najbardziej zdrowych produktów żywnościowych tzw. superfood. Są nie tylko źródło błonnika, witamin i minerałów, ale także wody. Jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem.

Porada: Dodaj je do koktajlu owocowego lub do jogurtu z posypką z nasion i pokruszonych orzechów.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Endriu on Porady J8.pl

Żeby szpinak nawadniał tego nie słyszałem.