Odporność naszego organizmu zależy od licznych czynników, do których zalicza się przede wszystkim sposób odżywiania. Ogromne znaczenie ma także, aktywność fizyczna, dieta, odpowiednia ilość snu oraz minimalizacja stresu.

Okres jesienno – zimowy oraz zimowo-wiosenny to czas większej zachorowalności oraz zmniejszonej odporności naszego organizmu, dlatego też właśnie w tym okresie należy zwrócić uwagę na naszą dietę oraz suplementację, która wzmacnia system immunologiczny.

Jak poprawić odporność naszego organizmu?

Układ odpornościowy funkcjonuje właściwie przy odpowiednio zbilansowanej i prawidłowo dobranej diecie. Co więcej, niektóre produkty żywnościowe zawierają tak zwane substancje bioaktywne, które zwiększają odporność organizmu.

Stymulowanie odporności organizmu polega między innymi na zwiększeniu produkcji przeciwciał i leukocytów oraz na stymulowaniu makrofagów, które trafiają do naszego krwioobiegu.

Odpowiednia dieta bogata w cynk

Jednym ze składników, który ma potwierdzone działanie wspomagające nasz układ odpornościowy jest cynk. Niedobór cyku może pogorszyć zdolność naszego organizmu do walki z wirusami i bakteriami.

Dlatego też, warto wprowadzić do swojej diety źródła cynku, takie jak na przykład: ryby, rośliny strączkowe, nabiał, pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, migdały, pestki dyni, sezam, jaja oraz gorzką czekoladę. Sposobem na uzupełnienie niedoborów cynku w diecie jest także stosowanie suplementacji.

Owoce i warzywa są źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Odpowiednie ich dostarczanie naszemu organizmowi zapewnia właściwe funkcjonowanie organizmu. Szczególnie istotne jest włączenie do naszej diety owoców i warzyw, które zawierają witaminę C oraz ß-karoten.

Zminimalizowanie stresu

Niezwykle zły wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego ma przewlekły stres. Spowodowane jest to przez hormony wydzielane podczas chronicznego napięcia psychicznego.

  Jakie są sprawdzone sposoby na oparzenia słoneczne?

Dodatkowo ich wysokie stężenie we krwi doprowadza do aktywacji stanu zapalnego. Jeśli stres utrzymuje się przez wiele tygodni, to organizm jest zbyt osłabiony, by zareagować w przypadku walki z wirusami i drobnoustrojami. Dlatego też odpoczynek i relaks powinny pojawić się w codziennym grafiku, to dzięki równowadze psychicznej, łatwiej będzie nam także zachować zdrowie fizyczne.

Zdrowy sen ma wpływ na naszą odporność

Aspekt snu jest bardzo ważny, aby budować odporność naszego organizmu. Minimalna ilość snu powinna wynosić od 7 do 9 godzin każdej nocy. Dzięki temu organizm odpocznie i będzie wystarczająco silny do walki z drobnoustrojami i wirusami.

Aktywność fizyczna a odporność organizmu

Aktywność fizyczna jest niezwykle ważna w codziennym funkcjonowaniu organizmu, co więcej, może nas obronić przed spadkiem odporności oraz chorobami zakaźnymi.

Dodatkowo, według badań naukowych, dotyczących wzmacniania odporności, najlepszy jest wysiłek o umiarkowanej intensywności. Poza tym regularne ćwiczenia, spacery, bieganie oraz jazda na rowerze to elementy, które pomogą w budowaniu naszej odporności lepiej niż codzienna pozycja siedząca.

Suplementacja witaminy D

Przy aktywności fizycznej warto do naszej codziennej diety dodać suplementy diety.  Pomogą one uzupełnić niedobory minerałów i witamin oraz pomogą wzmocnić nasz układ immunologiczny. Z kolei niedobór witaminy D, sprzyja powstawaniu infekcji. Natomiast z uwagi na fakt, że szczególnie w okresie jesienno – zimowym Polacy narażeni są na jej niskie stężenie we krwi, to właśnie suplementacja witaminy D powinna zostać wprowadzona.

Niedobór witaminy D pojawia się zazwyczaj w miesiącach z małą ilością godzin słonecznych, ponieważ to właśnie promienie słoneczne wyzwalają w skórze syntezę witaminy D. Dlatego też, jeśli nie mamy możliwości ekspozycji naszego ciała na słońcu, to zapasy w organizmie ulegają stopniowemu wyczerpaniu.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Opos on Porady J8.pl

dobre odżywianie to podstawa, bo organizm musi dostać składniki odżywcze i witaminy