Kategoria: Zdrowie
Jak żyć zdrowo?
Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.
Co to za warzywo i jakie ma właściwości?
Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.
Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.
Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.
Dla kogo jest niewskazany?
Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.
Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.
Jak smakuje i z czym go łączyć?
Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.
Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.
Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?
Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.
Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.
Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.
Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.
Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:
Składniki:
- jarmuż,
- papryka w proszku,
- sól,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.
Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 1 jabłko,
- 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
- 1/2 banana,
- Łyżka soku z cytryny,
- 300 ml wody.
Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.
Jak przygotować się do ciąży?
Ciąża w życiu kobiety Ciąża to wyjątkowy rozdział w życiu kobiety. Radość oczekiwania na dziecko miesza się z obawą o jego zdrowie i przebieg ciąży. Planując zajście w ciąże warto zrobić wszystko, aby być spokojnym o zdrowie swoje i dziecka. Wybierz ginekologa Jak przygotować się do ciąży? Przede wszystkim znaleźć dobrego lekarza ginekologa. Musi być […]
Zielona herbata – na co jest dobra?
Na co wpływa zielona herbata To nie przypadek, że tak wielu mieszkańców Japonii dożywa setki – zawdzięczają to spokojnemu stylowi życia, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dawce ruchu i… zielonej herbacie. Temu wyjątkowemu naparowi, który powstaje z liści poddanych tylko minimalnej oksydacji, nauka przygląda obecnie się szczególnie uważnie, by potwierdzić lub zdementować informacje dotyczące jego prawdopodobnych własności […]
Wymioty u dziecka
Wymioty u dziecka – przyczyny i leczenie Gdy dziecko wymiotuje, rodzice zwykle nie ukrywają swojego niepokoju. Trudno jest im przy tym przyjąć ze spokojem to, że jest to częsta przypadłość, a tym samym, nie trzeba się nią przejmować. Warto dowiedzieć się zatem czegoś więcej na temat tego problemu po to choćby, aby wiedzieć, kiedy pomagać […]
Zgrzytanie zębami przez sen
Zgrzytanie zębami przez sen – bruksizm bez tajemnic Zgrzytanie zębami przez sen znane też jako bruksizm jeszcze do niedawna było lekceważone nawet przez niektórych stomatologów. Dziś jednak zdajemy już sobie sprawę z tego, jak niebezpieczna potrafi być to choroba. Dysponujemy przy tym coraz bardziej skutecznymi metodami radzenia sobie z nią. Bruksizm i jego przyczyny Gdy […]
Domowe sposoby na kurzajki
Wirusa HPV Obecność w ciele wirusa HPV czyli wirusa brodawczaka ludzkiego, jest dziś bardzo powszechna wśród ludzi, oficjalne statystyki pokazują, że wirus ten dotknął ponad 50% ludzi. Niebezpieczeństwo polega na tym, że wirus ten łatwo przenosi się w codziennych warunkach, poprzez uściski dłoni, pocałunki, stosowanie zwykłych artykułów higienicznych. Dlatego brodawki inaczej nazywane kurzajkami powinny być […]
Domowe sposoby na pryszcze
Pryszcze zmora nastolatków Pryszcze są utrapieniem nie jednego nastolatka, jednak dorosłym też się zdarzają te niespodzianki. Niezależnie od rodzaju cery potrafią się pojawić znienacka i oszpecić wygląd twarzy. Pryszcze najczęściej znikają po kilku dniach i czasami, żeby je zakryć potrzeba większej ilości makijażu i cierpliwości. Czy istnieją jakieś szybkie, tanie, łatwo dostępne metody, aby skutecznie […]
Półpasiec leczenie domowe
Półpasiec leczenie domowe Półpasiec to ostra choroba wirusowa wywołana wirusem herpes virus varicella, tym samym, który wywołuje ospę wietrzną. Choroba dotyka te osoby, które chorowały już wcześniej na ospę wietrzną i doszło u nich do reaktywacji wcześniejszego zakażenia lub takie, które zetknęły się z osobą chorą na ospę. Wirus po wygaśnięciu infekcji zostaje niejako uśpiony […]
Domowe sposoby na przeczyszczenie
Sprawdzone domowe sposoby na przeczyszczenie Każdy człowiek powinien zadbać nie tylko o oczyszczenie wątroby i nerek z toksyn. Również jelita wymagają tego, ich główną funkcją jest wchłanianie i przyswajanie niewielkiej części składników odżywczych, które nie były wcześniej przetwarzane przez organizm. Współczesny szybki rytm życia, nieprawidłowe odżywianie, ciągły stres powodują, że tak intymny problem, jak zaparcia, […]
Przyczyny opuchniętej twarzy
Opuchnięta twarz – mały problem czy poważne zagrożenie? Obrzęk, opuchnięcie twarzy to nie tylko problem estetyczny, ponieważ twarz traci symetrię. Jest sygnałem, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Przyczyny obrzęków mogą być banalne i nie wymagające specjalnej interwencji, ale też takie, które sygnalizują poważne schorzenia i zagrażają życiu. Przyczyny obrzęków od łagodnych do niebezpiecznych […]
Oparzenie wrzątkiem – sprawdzone sposoby
Oparzenie wrzątkiem bardzo bolesne Oparzenia wrzątkiem należą do sytuacji, które najczęściej mają miejsce w domowych warunkach. Nie jest łatwo o oparzenia parą wodną z żelazka, wrzątkiem z czajnika czy z powodu dotknięcia rozgrzanego naczynia. Reakcja ze strony organizmu jest natychmiastowa i oprócz pojawiających się pęcherzy, odczuwamy dyskomfort i ból w miejscu oparzenia. Warto wiedzieć co […]