Spis treści artykułu
Nietolerancja glutenu
Coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu zarówno z powodu celiakii, uczulenia jak i chorób autoimmunologicznych np. hashimoto. Producenci żywności próbują sprostać wymaganiom rynku tworząc produkty bezglutenowe, ale często okazuje się, że zdrowie da się osiągnąć niestety kosztem smaku produktu. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was przepisy na chleb bezglutenowy do przygotowania w domu, przy których osiągnięcie kompromisu między zdrowiem, a smakiem okazuje się możliwe.
Chleb gryczany bez glutenu
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 5 łyżek otrąb kukurydzianych
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki soli morskiej
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy w wodzie. Przekładamy ją do miski i zalewamy 0,7 litra wody. Następnie mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na całą noc. W nocy kasza „wypije” sporą ilość wody, więc nazajutrz uzupełniamy ją do pierwotnego poziomu. Znów mieszamy i odstawiamy na dwa dni, w międzyczasie dbając by kasza była przez cały czas pod wodą. Po dwóch dniach przekładamy ją do blendera, pozbywając się niewchłoniętej przez kaszę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po zblendowaniu kasza powinna wyglądać jak niezbyt gęsty budyń by chleb się nie zapadł. Do masy dodajemy sól, słonecznik i otręby cały czas mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy, obsypujemy pestkami, skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania na noc. Następnie wkładamy wyrośnięte ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C, od razu po wstawieniu obniżając temperaturę do 200°C. Pieczemy 60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i dokładnie studzimy przed pokrojeniem.
CHLEB JAGLANY
Składniki:
- 200g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200g mąki jaglanej
- 200g mąki ryżowej
- 100g zmielonych płatków owsianych
- 100g skrobii ziemniaczanej
- 50g nasion słonecznika
- 100g płatków jaglanych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50ml oleju
- 550ml wody
- 30g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę ryżową, mąkę jaglaną, sól i cukier. Zgniatamy ugotowaną kaszę i dodajemy do mąki. Pokruszone drożdże mieszamy z letnią wodą (50ml). Następnie wyrabiamy ciasto dodając po trochu resztę wody. Pod koniec wyrabiania wlewamy olej i wsypujemy płatki i ziarna. Ciasto wyrabiamy do całkowitego połączenia składników, po czym przekładamy do zwykłej blaszki wyłożonej papierem lub foremki silikonowej.
Wierzch ciasta nakłuwamy patyczkiem, smarujemy olejem, następnie całość przykrywamy najlepiej bawełnianą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Do piekarnika nagrzanego do 180°C wstawiamy naczynie z wodą by uzyskać parę i wilgotność podczas pieczenia, a gdy ciasto urośnie dwukrotnie, wstawiamy je do piekarnika na 60 minut. Pamiętamy o dokładnym ostudzeniu chleba przed krojeniem!
CHLEB RYŻOWY
Składniki:
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 350ml ciepłej wody
- 4 łyżeczki chia
- 4 łyżeczki nasion słonecznika
- 4 łyżeczki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 30ml oleju
Przygotowanie:
Drożdże łączymy z cukrem i ciepłą wodą (50ml) tworząc zakwas. Odstawiamy. Do blendera wsypujemy chia, słonecznik i siemię lniane. Mąkę łączymy ze zblendowanymi ziarnami, wlewamy olej, ciepłą wodę i zakwas z drożdży. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na pół godziny, dając mu czas by wyrosło.
Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstawiamy (podobnie jak przy chlebie jaglanym) wodę, by uzyskać większą wilgoć, a nastepnie ciasto chlebowe przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (lub formy silikonowej) i pieczemy pół godziny. Chleb można pokroić wyłącznie wystudzony, w przeciwnym wypadku się rozpadnie.
CHLEB KUKURYDZIANY
Składniki :
- 300g mąki kukurydzianej
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300ml podgrzanego mleka
- 1 jajo
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier i sól. Dodajemy mleko i jajko, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę smarujemy masłem i przekładamy wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 kwadranse. Chleb pieczemy w 200°C bez termoobiegu, najlepiej przy grzaniu góra-dół. Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
CHLEB QUINOA
- 100g płatków owsianych
- 10g sezamu
- 2 szklanki ugotowanej quinoa
- 3g soli
- 5g proszku do pieczenia
- 100g orzechów włoskich
- 3 jaja
Przygotowanie:
Wszystko rozdrabniamy w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
Wszystkie przepisy sama osobiście sprawdziłam, najlepiej smakuje mi chleb kukurydziany.