Sposob na wino z winogron

Sposób na wino z winogron

Jak zrobić domowe wino? Najprostszym sposobem na zrobienie domowego wina są rzeczy, których potrzebujesz, prosta procedura i odpowiednie środowisko. Wszystko, czego potrzebujesz, to winogrona do wykorzystania jako surowce, pojemnik do fermentacji i starzenia wina (które mogą być butelkami PET), durszlak, miska i wiele innych. Wszystko oprócz winogron zapewne masz już w domu!Ponadto procedura jest bardzo […]

Jak przechowywać suszone grzyby

Jak przechowywać suszone grzyby

Jak prawidłowo przechowywać wysuszone grzyby? Sprawdzone sposoby! Suszone grzyby to niezwykły składnik wielu dań, ich aromat jest niesamowity.  Są źródłem bardzo pożądanego smaku umami, którego poszukują w daniach wegetarianie i weganie. Grzyby są świetnym zamiennikiem mięsa, nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby oprócz fenomenalnego smaku mają wiele wartości odżywczych i witamin. Są składnikiem wielu tradycyjnych dań […]

Przepis na domowy cydr

Przepis na domowy cydr

Czym właściwie jest cydr? Cydr to delikatny, jabłkowy napój wynaleziony w Europie całkiem niedawno, bo dopiero w XXI wieku. Niektórzy nazywają go lekkim winem stołowym, inni pewnym rodzajem piwa owocowego. W każdym razie cydr to trunek alkoholowy, który powstaje podobnie jak piwo zresztą, metodą górnej fermentacji, czyli z przefermentowanego soku jabłkowego. Napój ten może uzyskać […]

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy wspomagacz odchudzania Ocet jabłkowy to naturalny, aczkolwiek specyficzny produkt, uważany za dobrego pomocnika w odchudzaniu. W pogoni za harmonią ciała, wielu ludzi dosłownie pije ocet jabłkowy, jednak bez rozcieńczenia jest to niewskazane. Ale, jak wiadomo, wszystko jest dobre z umiarem, zwłaszcza, że naprawdę niepasteryzowany ocet jabłkowy, który jest naprawdę przydatny w małych ilościach, […]

Jak zrobić sok z malin

Jak zrobić sok z malin?

Malinowy sok Nie od dziś wiadomo, że maliny smakują wyśmienicie, a ponad to dostarczają naszemu organizmowi wiele korzystnych witamin i minerałów – z żelazem, magnezem i wapniem na czele. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Regularne stosowanie malin zmniejsza ryzyko chorób serca, oraz wspomaga nasz układ immunologiczny, co sprawia, że rzadziej chorujemy. Czy tak małe owoce […]

Jak zrobić majonez

Jak zrobić majonez?

Domowy majonez co i jak Majonez jest jednym z ulubionych dodatków do kanapek i sałatek. Stanowi on nieodłączny składnik wielu świątecznych potraw. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele rodzajów majonezu. Mało który konsument majonezu zastanawia się nad składem takiego gotowego majonezu, dostępnego w sklepach. Warto poświęcić chwilę i zrobić samodzielnie domowy majonez. Tak będzie zdecydowanie […]

Jak ugotować fasolkę szparagową

Jak ugotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa sezonowe danie Fasolka szparagowa to z pewnością gratka dla smakoszy sezonowych potraw. Obok kukurydzy czy bobu jest to warzywo na które zawsze czekają Polacy, kiedy zbliża się lato. Gotowanie fasolki szparagowej nie należy do zadań najtrudniejszych. Trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby nasze danie miało, jak najlepszy smak i aromat.  Odmiany […]

Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby?

Grzybobranie i co dalej? Gdy zbliża się jesień, ludzie myślą już o grzybobraniu. Przygotowują się, żeby wziąć udział, albo myślą o tym, jak szybko i efektywnie zorganizować sobie suszenie zebranych grzybów. Ostatecznie suszone grzyby to świetny dodatek do makaronu, sałatki, zup i wielu innych potraw. Suszenie grzybów nie jest też jakoś specjalnie trudne, wystarczy zapamiętać […]

Szybkie śniadanie

Szybkie śniadanie – najlepsze i najprostsze śniadanie na szybko

Nie rezygnuj ze śniadania!   Śniadanie nie bez powodu uważane jest za najważniejszy posiłek. To dzięki niemu organizm zyskuje energię pozwalającą na wykonywanie porannych czynności, podkręcenie metabolizmu i wejście na wyższe obroty. Jeśli do tej pory unikałeś śniadań lub jadłeś byle co, czas z tym skończyć. Wszyscy rano są zaspani i chętnie pospaliby „jeszcze pięć minut.” […]

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Siła ukryta w małych owocach Czarna porzeczka ma w prawdzie malutkie owoce, ale jest bogata w witaminy i ważne składniki odżywcze. Warto sięgać po porzeczkę prosto z krzaczka, a także po przetwory, które zostały z niej wykonane jak np. dżemy. Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Przede wszystkim czarna porzeczka jest źródłem witaminy C. Już 100 gram […]

Strona: 6 z 8