Domowy majonez co i jak

Majonez jest jednym z ulubionych dodatków do kanapek i sałatek. Stanowi on nieodłączny składnik wielu świątecznych potraw. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele rodzajów majonezu. Mało który konsument majonezu zastanawia się nad składem takiego gotowego majonezu, dostępnego w sklepach. Warto poświęcić chwilę i zrobić samodzielnie domowy majonez. Tak będzie zdecydowanie zdrowiej i taniej. Jak przygotować domowy majonez? Jak długo można go przechowywać?

Trochę majonezowej historii…

Pierwszy słoik majonezu został ukręcony w 1905 roku w Nowym Jorku, przez Hellmanna. Sprzedawał on swój majonez w słoiczkach z niebieską lub zieloną wstążeczką. W Polsce majonez na skalę przemysłową został wyprodukowany po raz pierwszy w Kielcach, w 1959 roku.

Co kryje w sobie majonez kupny?

Majonezy goszczące na sklepowych półkach, niejednokrotnie zawierają informację o naturalnych składnikach i braku konserwantów. Ich kolorowe opakowania często odwołują się do tradycyjnych receptur, domowych metod oraz smaków z dzieciństwa. Nie dajmy się zmylić. Gotowe majonezy, produkowane na dużą skalę, mają niewiele wspólnego z tradycyjnymi recepturami i naturalnymi składnikami. Oto lista, najpopularniejszych składników, gotowych majonezów:

  • stabilizatory,

  • zagęstniki,

  • barwniki,

  • syntetyczne aromaty,

  • woda (po co ona komu w majonezie?)

  • konserwanty.

Na rynku dostępne są trzy główne rodzaje majonezu:

  • majonez stołowy,

  • majonez sałatkowy,

  • majonez dekoracyjny.

Różnią się one głównie gęstością. Najrzadszy z nich to majonez sałatkowy, a najgęstszy- dekoracyjny.

Domowy majonez- jakie składniki wybrać?

Podstawą domowego majonezu są tak naprawdę, 4 główne składniki:

  • jajka- najlepiej wykorzystać jajka z chowu wolno wybiegowego lub ekologicznego,

  • olej roślinny- warto postawić na, dobrej jakości, olej rzepakowy,

  • musztarda- tutaj panuje pełna dowolność, co do rodzaju musztardy (najlepszy efekt daje musztarda Dijon lub francuska gruboziarnista)

  • ocet- można użyć octu winnego lub spirytusowego, wedle uznania. Jeśli ktoś nie jest fanem octowego posmaku, można wykorzystać sok z cytryny.

oraz szczypta przypraw do smaku: pieprz, sól, ewentualnie cukier.

Ilość wykorzystanych składników, uzależniona jest od ilości i konsystencji majonezu, który chcemy otrzymać. Wyjściowo możemy przyjąć, że na jedno jajko potrzeba łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki octu oraz 300 ml oleju.

Jajko- całe czy tylko żółtko?

Istnieją dwie szkoły przygotowywania majonezu. Wykorzystując całe jajko uzyskamy lżejszą konsystencję i jaśniejszą barwę, natomiast bazując na samych żółtkach, nasz majonez będzie miał intensywniejszy kolor oraz zwartą strukturę.

Jak wykonać majonez?

W czasie wykonywania domowego majonezu, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej będziemy mieć problem z ich połączeniem w jednolitą masę.

  2. Jajko musi być dokładnie umyte- najlepiej przetrzeć jego skórkę watą z octem.

  3. Miska oraz wszelkie przybory, których używamy do przygotowania majonezu, muszą być najpierw dokładnie sparzone wrzątkiem.

Przestrzeganie zasad higieny ma duże znaczenie w przypadku przygotowywania majonezu, ponieważ zabrudzenie naszego majonezu jakimikolwiek drobnoustrojami, może prowadzić do jego szybkiego zepsucia oraz narażenia naszego zdrowia.

Majonez domowy skladniki

Wykonanie majonezu rozpoczynamy od wbicia do miski jajka, dodania octu, musztardy oraz oraz przypraw. Miksujemy na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy olej, nie przerywając mieszania. Mieszanie należy wykonywać w jednym kierunku. Dolewanie oleju przerywamy w momencie uzyskania zakładanej gęstości. Im więcej oleju dolejemy, tym gęstszy będzie majonez.

Dodatki smakowe do majonezu

Domowy majonez, dzięki zastosowaniu dodatków, może mieć różne smaki. Do podstawowej wersji domowego majonezu możemy dodać:

  • świeży czosnek,

  • tymianek,

  • kolendrę,

  • czarnuszkę,

  • szałwię,

  • pieprz ziołowy,

  • kurkumę (majonez zyska piękny, złoty kolor)

Jak przechowywać domowy majonez?

Domowy majonez

Domowy majonez należy przechowywać lodówce, w szklanym słoiczku, lub na miseczce. Z uwagi na brak konserwantów, domowy majonez ma krótki termin przydatności do spożycia. Przechowywany w odpowiednich warunkach, jest zdatny do spożycia przez około tydzień. Najlepiej przygotowywać go na bieżąco.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by Klaudia on Porady J8.pl

warto się pomęczyć i zrobić ręcznie majonez, bo to całkowicie inna jakość i smak

by Marlena on Porady J8.pl

Majonez Kielecki jest najlepszy