Grzybobranie i co dalej?

Gdy zbliża się jesień, ludzie myślą już o grzybobraniu. Przygotowują się, żeby wziąć udział, albo myślą o tym, jak szybko i efektywnie zorganizować sobie suszenie zebranych grzybów. Ostatecznie suszone grzyby to świetny dodatek do makaronu, sałatki, zup i wielu innych potraw. Suszenie grzybów nie jest też jakoś specjalnie trudne, wystarczy zapamiętać kilka porad i wybrać dla siebie najwygodniejszą metodę suszenia, wbrew pozorom suszarka do grzybów nie jest jedyną opcją.

Przygotowanie grzybów do suszenia

Zanim przejdziemy do suszenia trzeba odpowiednio przygotować grzyby. Jeśli nie chcemy, żeby straciły aromat i smak nie możemy dopuścić, żeby zostały zamoczone przed suszeniem. Zamiast mycia wystarczy dokładnie oczyścić je nożykiem i jakąś szczoteczką. Poza tym należy przyjrzeć się grzybom, każdemu z osobna, aby uniknąć sytuacji, w której zaczniemy suszyć zarobaczone grzyby. Dodatkowo tuż przed suszeniem powinno się je pokroić, dzięki temu proces przebiegnie znacznie szybciej. Należy też przywiązywać dużą wagę do świeżości grzybów.

Wybierając grzyby do suszenia powinniśmy się kierować ich rozmiarem. Małe grzybki lepiej odłożyć i zamarynować, w przypadku suszenia interesują nas raczej większe okazy, ponieważ po wysuszeniu i tak wszystkie zmniejszą nieco swoje rozmiary. Istnieją grzyby, które z racji swojej wilgotnej skórki mogą znacznie utrudniać suszenie, przykład takich grzybów to choćby maślaki. Znacznie lepiej do wysuszenia nadadzą się borowiki, koźlarze, smardze, kurki czy podgrzybki.

Suszenie grzybów na słońcu

Grzyby jak suszyć

Prosty i darmowy sposób. Niestety będziemy potrzebować kilku dni z bardzo dobrą pogodą. Jeśli tak się przydarzy, że prognoza pogody będzie sugerować dobry czas na suszenie, grzyby musimy ułożyć na sicie i wystawić na wpływ słońca. Jeśli martwimy się, że grzyby mogą przyciągnąć owady można użyć gazy do ich przykrycia. Grzyby suszymy cały dzień, kilka razy przewracając je na drugą stronę. Nie ma sensu wystawianie grzybów na słońce zaraz po deszczu, albo przy dużej wilgoci na zewnątrz. Suszenie na słońcu może trwać kilka dni, kończymy je, gdy zobaczymy, że grzyby zrobiły się giętkie i twarde.

Suszarka do grzybów

Najprostsza metoda, potrzebujemy tylko odpowiedniej suszarki. Przygotowane grzyby wystarczy włożyć do środka i postępować zgodnie z zaleceniami w instrukcji urządzenia. Jest to proces szybki i prosty, ale musimy wykosztować się na odpowiedni sprzęt. Z pewnością znajdziemy na rynku coś dopasowanego cenowo i rozmiarowo do naszych potrzeb.

Suszenie w suszarce to raczej mało opłacalna metoda, jeśli mielibyśmy używać suszarki tylko okazyjnie, taniej skorzystać ze starych, domowych metod. Nie zmienia to jednak faktu, że ta metoda jest naprawdę szybka w porównaniu z pozostałymi.

Suszenie grzybów w piekarniku

Tania i nieuzależniona od pogody metoda na suszenie grzybów w domu. Trzeba tylko pamiętać o kilku prostych zaleceniach. Przede wszystkich musimy włączyć termoobieg, a suszenie musi się odbywać w temperaturze około 50oC. Grzyby należy ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem to pieczenia, aby uniknąć przyklejania się grzybów do niej. Ponadto grzyby nie powinny być zbyt blisko siebie, aby powietrze mogło równomiernie owiać wszystkie zakamarki każdego z nich. Drzwiczki w piekarniku zostawiamy lekko uchylone, w przeciwnym razie wilgoć odparowująca z grzybów będzie gromadzić się wewnątrz. Suszenie można też powtórzyć w kolejnych dniach, jeśli nie było skuteczne.

Kaloryfer, albo jakiś grzejnik

Suszenie grzybów

Potrzebujemy jakiegoś źródła ciepła, może to być nawet kaloryfer. Grzyby możemy ułożyć przy źródle ciepła, albo najlepiej nawlec je na linkę i zawiesić nad nim, wtedy ciepłe powietrze wędrując w górę pokoju będzie wysuszało grzyby. Takie suszenie może bardzo długo potrwać, ale jest to dobry sposób, gdy pogoda na zewnątrz nie pozwala suszyć grzybów na słońcu.

Przy metodzie suszenia z udziałem kaloryfera trzeba pamiętać, aby nie umieszczać grzybów pod nim, ponieważ taki sposób jest stanowczo zbyt nieefektywny. Grzyby powinny znajdować się gdzieś nad, ewentualnie obok źródła ciepła. Poza tym grzyby nie powinny wisieć zbyt blisko siebie, ponieważ mogą się łatwo ze sobą posklejać.

Co zrobić z grzybami po wysuszeniu?

Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, jakimś słoju, pudełku, albo puszce i trzymać w ciemnym miejscu. Dzięki temu zachowają swój smak i będą świetnym dodatkiem do wielu potraw.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by Okin on Porady J8.pl

a ja mam pro suszarkę 🙂

by Daro on Porady J8.pl

Powoli zaczyna się sezon grzybiarski już nie mogę się doczekać.