Kulinaria
10 sposobów na wykorzystanie cytryny w domu
Zastosowanie cytryny w domu Cytryna to niezwykle ciekawy owoc, przydatny nie tylko w kuchni, ale i całym gospodarstwie domowym. Posiada dosłownie tysiące zastosowań, a niektóre z nich potrafią być bardzo zaskakujące. Cytryna to nie tylko dodatek do herbaty czy składnik lemoniady, ale bardzo skuteczny środek czyszczący, wybielający a nawet odkażający. Jest niezastąpiona przy czyszczeniu, zmywaniu […]
Wypieki bez drożdży
Ochota na coś słodkiego Sytuacje, które wymagają upieczenia ciasta w 30 minut zdarzają mi się często. To nagła ochota na coś słodkiego po obiedzie, urodziny przyjaciółek lub nieoczekiwane spotkanie towarzyskie. W tych sytuacjach nie mamy czasu na przygotowanie zaczynu lub kilkukrotne wyrastanie ciasta. Receptą na to są ciasta bez użycia drożdży. Przedstawione niżej wypieki z […]
Przepis na dobrą kawę
Podróż przez krainę kawy – przepisy na dobrą kawę Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawowego naparu. Dla niejednego kawosza jest ona przyjemnym zastrzykiem energii, który oprócz korzyści zdrowotnych zawiera wiele walorów smakowych. Naukowcy udowodnili, że zawarte w kawie substancje, w tym antyoksydanty obniżają stres, zmniejszają ryzyko chorób, m.in. cukrzycy i […]
Czy warto używać patelni ceramicznej?
Patelnie ceramiczne Warstwy ceramiczne to nieożywione, niemetaliczne powłoki folii, którymi kryje się naczynia kuchenne, by były one wytrzymałe na zarysowania. Naczynia ceramiczne są wygodniejszą opcją dla klasycznych naczyń kuchennych. Wielu klientów wybiera powłoki ceramiczne ze względu na dodatkowe właściwości: naczynia ceramiczne pokrywane są warstwą niereaktywną oraz niewiążącą toksycznych substancji sztucznych z żywnością, ceramiczne patelnie mogą […]
Przepis na kiszone jabłka
Kiszone jabłka W czasie jesiennych oraz zimowych mrozów ciężko o dobre oraz świeże warzywa. W tymże czasie z pomocą idą nam kiszonki. Każdy chyba zna owe artykuły. Kiszona kapusta czy ogórki są niezwykle popularne w naszej kuchni. W pewnych domach jada się kiszone buraki. Jeszcze bardziej modna staje się kimchi – warzywa kwaszone na sposób […]
Ogórki małosolne – przepis, właściwości
Przepis na chrupiące i smakowite ogórki małosolne Składniki: ogórki gruntowe (najlepiej świeżo zebrane i średniej wielkości), 2 – 3 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, surowy korzeń chrzanu, 3 duże łodygi kopru z kwiatostanem, woda i sól (1 łyżka soli na 1,5 litra wody), liść dębu, liść czerwonej porzeczki, liść wiśni. Uwagi:W niektórych regionach Polski zamiast […]
Najlepszy farsz do pierogów
Pierogi, ach pierogi… Pierogi to znana i lubiana na całym świecie potrawa kuchni polskiej, z którą kojarzą się w sposób szczególny. Popularne są także wśród bratnich narodów słowiańskich, a ich przeróżne wariacje i rodzaje występują od czasów najdawniejszych w kuchni tradycyjnej bliskiej i dalekiej Azji. Powszechnie wiadomo, iż ilu Polaków, tyle gustów i smaków. Jedni […]
Właściwości jaj przepiórczych
Jaja przepiórcze – czy warto je jeść? Jajko posiada w swoim składzie wszystkie niezbędne składniki do życia. Jest stworzone do tego, aby zagnieżdżony w jego wnętrzu organizm wzrastał i intensywnie się rozwijał. Musi więc dostarczyć nowemu organizmowi wszystkiego, czego tylko potrzebuje w ciągu tych kilkunastu lub kilkudziesięciu dni do przyjścia na świat. Ze względu na […]
Jak nakryć stół na święta?
Dekoracje na świąteczny stół Każda dobra gospodyni domowa wie, że estetycznie nakryty stół na święta, to ukoronowanie całodziennych starań o smak i wygląd przygotowanych potraw. Jakich dekoracji użyć? Wybrać biały tradycyjny obrus, czy zaszaleć z kolorami? Gdzie posadzić gości? I wreszcie: jak nakryć stół na święta? Przede wszystkim musimy zdecydować, jakie przyjęcie urządzamy. Niezwykle ważne […]
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Mole spożywcze w kuchni Mole spożywcze stanowią jeden z poważniejszych problemów jaki wiąże się z utrzymaniem kuchni w czystości. Mole mogą zalęgnąć się w szafce kuchennej lub też w pojemniku na kaszę gdzie znajdują się nieduże larwy. Mole spożywcze stanowią jeden z najczęściej spotykanych w kuchennej codzienności rodzaj szkodników oraz te, z którymi najtrudniej jest […]