Streszczenie
Bezpieczne korzystanie z kuchenki mikrofalowej: Poradnik krok po kroku
Jakie naczynia nadają się do kuchenki mikrofalowej?
Do kuchenki mikrofalowej najlepiej nadają się naczynia szklane, porcelanowe, a także fajansowe (bez metalicznych dodatków w polewie) i gliniane bez glazury. Naczynia fajansowe nagrzewają się bardziej, więc należy je wyjmować w rękawicach. zobacz szczegóły →
Czy trzeba przykrywać potrawy w mikrofalówce?
Tak, przykrywanie potraw jest ważne, ponieważ para wodna wpływa na proces gotowania. Można użyć talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki lub specjalnej folii do mikrofalówek. Unikaj podgrzewania żywności w hermetycznych pojemnikach. zobacz szczegóły →
Czego nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Nie należy wkładać do mikrofalówki szczelnie zamkniętych pojemników, metalowych przedmiotów ani niektórych rodzajów plastiku. Należy zachować ostrożność przy podgrzewaniu płynów, aby uniknąć przegrzania i poparzenia. Jajka na miękko lub twardo gotuj tylko w specjalnych naczyniach, a wypieki lepiej przygotowywać w tradycyjnym piekarniku. zobacz szczegóły →
Jak dbać o czystość kuchenki mikrofalowej?
Regularne czyszczenie kuchenki mikrofalowej jest ważne dla jej prawidłowego działania i bezpieczeństwa. Zalegający tłuszcz i resztki jedzenia mogą obniżyć wydajność urządzenia, a nawet stwarzać zagrożenie pożarowe. zobacz szczegóły →
Data aktualizacji: 24 września, 2025
Wyposażenie kuchni
Dzisiaj w większości domów oraz mieszkań jest kuchenka mikrofalowa. Mikrofalówki stały się jednym spośród najpopularniejszych sprzętów domowych. Większość ludzi nie może się wprost obyć bez kuchenki mikrofalowej, są natomiast również tacy, jacy nie znajdują dla niej żadnego wykorzystania.
Kuchenka mikrofalowa potrzebuje na ogrzanie potrawy tylko ułamka czasu żądanego do owego celu poprzez tradycyjne płyty kuchenne. Z owego względu jest to urządzenie w obecnych czasach niezwykle modne, szczególnie pośród osób aktywnych, ceniących własny czas. W normalnym pędzie oraz zabieganiu należałoby natomiast pamiętać o ważnych zasadach bezpieczeństwa podczas gotowania posiłków w owego rodzaju narzędziach.
Jak odpowiednio podgrzewać w kuchence mikrofalowej
Przykrywanie potraw podczas gotowania jest niezwykle ważne, bo unosząca się para hydrologiczna oddziałuje na mechanizm gotowania. Do tego celu można zastosować talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki czy specjalistycznej folii przeznaczonej do użytkowania w kuchenkach mikrofalowych. Pamiętajmy natomiast, aby nie podgrzewać artykułów pokarmowych w hermetycznie szczelnych zbiornikach, ponieważ mogą one pękać. Najdoskonalszym wyjściem są opakowania z pokrywami dedykowane do mikrofalówek.
Wybierz naczynie
Do prostych kuchenek mikrofalowych doskonale nadają się wszelkie naczynia szklane oraz porcelanowe, ponieważ jedynie w małym stopniu opalają się od ciepłej potrawy. Sprawdzają się również naczynia fajansowe, pod warunkiem iż polewa, którą są obłożone, nie ma domieszki związków metali, i gliniane bez glazury.
Bo naczynia fajansowe pochłaniają pewną ilość wilgotności, podczas gotowania opalają się, więc należy pamiętać, aby wyjmować je w rękawiczkach. W naczyniach z fajansu potrawy należy ogrzewać 2–3 minuty dłużej aniżeli w pozostałych, jednak jedzenie będzie stopniowo stygnąć.
Przykrywanie potraw w mikrofalówce
Przykrywanie potraw podczas gotowania jest bardzo ważne bo poruszająca się para hydrologiczna oddziałuje na mechanizm gotowania. Do tego celu można zastosować talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki czy specjalistycznej folii przeznaczonej do użytkowania w kuchenkach mikrofalowych.
Pamiętajmy natomiast, aby nie rozgrzewać artykułów żywnościowych w dokładnie wodoszczelnych zbiornikach, ponieważ mogą one pękać. Podczas opalania poleca się mieszać czy odwracać potrawę.
Czego nie można robić z mikrofalówką?
Do niedawna w kuchenkach mikrofalowych nie można było przygotowywać jajek na miękko czy na twardo (dzisiaj robimy to w określonych naczyniach) oraz piec ciast. Współczesne, innowacyjne typy z wyższej półki, wzbogacone na przykład o prace termoobiegu czy grilla mogą już upichcić biszkopt czy chleb, natomiast nadal lepsze oraz pewniejsze są wypieki wychodzące ze standardowego pieca.
Nie nadaje się także do ciast ptysiowych, bez czy sufletów. Podobnie jest z ciastami francuskimi i tychże z wypełnieniem. Odpadają także drobne artykuły suche – jak makarony, ryże, kasze- takie produkty owszem, jednak jedynie we właściwej dawce wody.
Na wybuchy musimy również uważać przy ogrzewaniu cieczy – mleka, herbatki czy chociażby prostej wody. Ułożenie zbyt dużej mocy sprzętu może spowodować do tzw. przegrzania się mieszanki, tzn. uzyskania w szybkim czasie temperatury większej aniżeli temperatura wrzenia. Taka ciecz nie wygląda kłopotliwie, natomiast mały impuls może spowodować do reakcji przypominającej wybuch mieszanki. To niezwykle ważne, ponieważ możemy sparzyć sobie ręce czy twarz.
Na szczęście wytwórcy innowacyjnych sprzętów AGD szkolą, jak korzystać z narzędzia, by było w pełni pewne oraz tylko usprawniało normalne obowiązki bez jakiegoś niebezpieczeństwa.
Brak czystości we wnętrzu kuchenki
Zazwyczaj w ferworze normalnych zajęć zapomina się o systematycznym oczyszczaniu wnętrza mikrofalówki. To wielki błąd. Kuchenka, jaka nie jest utrzymana w odpowiedniej czystości, może zostać zniszczona, natomiast osadzający się na jej ściankach tłuszcz oraz pozostałe zabrudzenia mogą wywołać zmniejszenie odporności narzędzia i zmniejszenie jego użyteczności. W najnieszczęśliwszym przypadku urządzenie, jakie nie było oczyszczane miesiącami, natomiast chociażby latami, może spowodować niebezpieczeństwo pożarowe.

Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.






