Opary kuchenne w kuchni

Okap odprowadza opary kuchenne, które powstają, gdy gotujemy. Zasysa on powietrze, a następnie wyprowadza je na zewnątrz. Wiadomo jednak, że podczas pobierania powietrza, do okapu dostaje się dużo kurzu, tłuszczu oraz wilgoci. Zanieczyszczenia osadzają się na wszystkich częściach wyciągu- kratkach, obudowie oraz filtrach.

Okap wygląda wtedy nieestetycznie, a jego działanie jest dużo mniej efektywne. Zaniedbując urządzenie, może dojść do jego zapchania i całkowitej dysfunkcyjności. W takiej sytuacji, będziemy zmuszeni do konkretnego oczyszczania okapu, a w gorszym przypadku, do jego naprawy lub wymiany.

Jeśli pragniemy tego uniknąć, musimy czyścić go systematycznie, czyli raz na tydzień, ewentualnie raz na dwa tygodnie. Zatem, jak tego dokonać w domowych warunkach? Przeczytaj poniższy artykuł, a dbanie o czystość okapu, nie przysporzy Ci problemu. 

Najprostszy sposób na wyczyszczenie okapu 

Najbardziej znanym sposobem, na pozbycie się zanieczyszczeń z okapu oraz filtra, jest użycie płynu do mycia naczyń oraz ciepłej wody. Ten detergentowy środek, dobrze rozpuszcza tłuszcze i bez problemowo może być stosowany do wszelkich urządzeń kuchennych.

W przypadku, gdy filtr jest mocno zanieczyszczony, należy namoczyć go w roztworze gorącej wody wraz z płynem, godzinę przed gruntownym czyszczeniem. Dzięki temu, przed sprzątaniem, tłuszcz w znacznej części będzie już rozpuszczony. Warto pamiętać jednak, żeby przed myciem wyłączyć okap z prądu!

Dodatkowo, należy wziąć po uwagę materiał, z jakiego zostało wykonane nasze urządzenie i dobrać do niego odpowiednie środki czystości oraz metody czyszczenia. 

Ocet pomoże wyczyścić kratki

Czyszczenie okapu

Jeśli pragniemy pozbyć się silnych zabrudzeń, znajdujących się wewnątrz okapu, świetnym rozwiązaniem jest użycie spreju, zrobionego z wody i octu. Dlatego przed sprzątaniem, należy zaopatrzyć się w opryskiwacz, który pozwoli na równomierne rozproszenie cieczy na kratce okapu.

Po odpowiednim spryskaniu, środek trzeba pozostawić na około 10-15 minut. Następnie, należy dokładnie wyczyścić kratę twardszą stroną myjki/gąbki, całość wycierając do suchości.

Oliwka w walce z dużą ilością tłuszczu na okapie

Gdy na okapie pojawi się spora warstwa tłuszczu, warto sięgnąć po oliwkę, która doskonale rozpuści taki brud. Należy czyścić nią sprzęt, używając gąbki. Można również nałożyć ją na ściereczkę, którą wcześniej delikatnie zwilżyliśmy w gorącej wodzie, dzięki temu jeszcze łatwiej pozbędziemy się wszelkich plam. Na końcu warto użyć twardej części gąbki, którą usuniemy resztki zabrudzeń i pozostałości po oliwie. 

Rozpuszczalnik usunie brud z ciężko dostępnych miejsc okapu 

Kolejnym sposobem na pozbycie się uciążliwego brudu z okapu, jest zastosowanie standardowego rozpuszczalnika do farb. Jest on używany głównie do miejsc trudno dostępnych. Należy wlać go do słoiczka lub pojemnika, a następnie zamaczać w nim pędzelek.

Pędzlem intensywnie przecieramy brud, a po pozbyciu się ich, wycieramy okap ciepłą wodą, najlepiej z płynem do naczyń. Gdy zdecydujemy się na to rozwiązanie, powinniśmy porządnie przewietrzyć kuchnię. Jest to efektowny sposób, jednak przed konkretnym czyszczeniem, powinniśmy sprawdzić, czy rozpuszczalnik nie niszczy materiału, z jakiego wykonany jest nasz okap. 

Usuń mocne zabrudzenia okapu 

Czyszczenie okapu kuchennego

Niezawodny sposobem na wyczyszczenie silnie zabrudzonych miejsc okapu jest pasta kwasku cytrynowego, sody oczyszczonej i niewielkiej ilości wody. Nanosimy ją gąbką lub ścierką na zanieczyszczoną część, a następnie przemywamy czystą, ciepłą wodą i wycieramy ręcznikiem do sucha.

Efekt jest natychmiastowy, a brud znika całkowicie. Jest do doskonałe rozwiązanie, jednak także zaleca się sprawdzenie, czy pasta nie zaszkodzi materiałowi, z jakiego zrobiony jest okap

Dbaj o czystość okapu na co dzień 

Istnieją pewne zasady, dzięki którym nie będziemy musieli borykać się z problematycznym czyszczeniem okapu. Nie doprowadzając go do złego stanu, mamy szansę uporać się z brudem w kilka minut. Niestety, gdy jest on mocno zanieczyszczony, sprzątanie może być czasochłonne. Dlatego, żeby uniknąć problematycznego szorowania, warto stosować się do kilku rad: 

  • Zawsze przed rozpoczęciem gotowania, włącz okap na minutę. Pozwoli to na powstanie ciągu powietrza, który nakieruje wszelkie opary w stronę otworów zasysających. 

  • Gdy gotujesz lub smażysz, staraj się używać pokrywki. Dotyczy to zarówno patelni, jaki i garnków. Nie tylko przyrządzanie potrawy będzie efektywniejsze, ale przyczynisz się do ograniczenia emitowanych oparów. 

  • Najniższa prędkość jest odpowiednia, gdy gotujemy potrawy o nikłym zapachu, np. ziemniaki czy makaron. 

  • Najwyższa prędkość powinna być stosowana, gdy gotujemy lub smażymy dania o intensywnym zapachu, a także gdy przyrządzamy wiele potraw jednocześnie. 

  • Gdy zakończysz gotowanie, okap zostaw włączony przez kilka minut, aby usunąć wszystkie powstałe zapachy i opary. 
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by darfek on Porady J8.pl

Sprawdź w niewidocznym miejscu czy rozpuszczalnik nie rozpuszcza farby na okapie.

by nana on Porady J8.pl

Czyszczenie okapu kuchennego rozpuszczalnikiem może rozpuścić farbę na okapie?