Kategoria: Zdrowie
Jak żyć zdrowo?
Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.
Co to za warzywo i jakie ma właściwości?
Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.
Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.
Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.
Dla kogo jest niewskazany?
Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.
Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.
Jak smakuje i z czym go łączyć?
Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.
Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.
Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?
Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.
Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.
Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.
Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.
Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:
Składniki:
- jarmuż,
- papryka w proszku,
- sól,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.
Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 1 jabłko,
- 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
- 1/2 banana,
- Łyżka soku z cytryny,
- 300 ml wody.
Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.
Leczenie zębów w ciąży
Fakty i mity na temat leczenia zębów w ciąży Kobiety bombardowane są zewsząd informacjami na temat tego, co wolno, a czego nie wolno im robić w ciąży. W tym poradniku rozprawimy się z niektórymi mitami na temat leczenia zębów u kobiet ciężarnych. Mit: W ciąży nie wolno leczyć zębów. Jest to kompletna nieprawda! Ciąża nie […]
10 sposobów by wyglądać młodziej
Co zrobić żeby wyglądać młodo Nie ukrywajmy – każdy z nas chce pozostać młody jak najdłużej. I nie ma w tym nic dziwnego! Gładka cera, jędrna skóra, podniesione mięśnie brzucha czy pośladków cieszą zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Taki widok w lustrze czy na zdjęciach sprawia, że czujemy się swobodniej, jesteśmy pogodniejsi i pewniejsi siebie. […]
Ból głowy w ciąży
Ciąża piękny stan Ciąża to jedna z najpiękniejszych chwil w życiu kobiety. Powoli staje się ona matką, zmienia się jej postrzeganie świata, priorytety. Większość kobiet w ciągu tych 9 miesięcy promienieje, emanuje urokiem i czarem osobistym. Pomimo kilku, a czasem kilkunastu kilogramów więcej, wzrasta też seksapil. Niestety, czasem zdarza się, że ciąża ma też skutki […]
Syrop z cebuli – przepis, właściwości
(Nie)zwykłe leczenie syropem cebulowym Dzięki właściwościom wielu różnych ziół czy warzyw od wielu wieków nasi przodkowie radzą sobie z różnymi schorzeniami oraz chorobami. Jest to wiedza, która niegdyś była bardzo rozpowszechniona, ale wraz z rozwojem nowoczesnych metod leczniczych bardzo zaniedbana. Czasem najprostsze środki wystarcza, aby zrealizować zamierzony cel. Będąc chorym wcale nie trzeba narażać się […]
10 sposobów na szybki relaks
Skuteczne sposoby na relaks Zdolność do szybkiego i skutecznego relaksu odgrywa kluczową rolę w naszym codziennym, pełnym stresu i pośpiechu życiu. Poprawia humor, ładuje akumulatory, pozwala zdystansować się do problemów oraz efektywnie funkcjonować w stanie podwyższonego napięcia. Czasami wystarczy tylko poświęcić sobie kilka minut, aby poczuć się z powrotem dobrze i rześko. Poznaj 10 najskuteczniejszych […]
10 sposobów na szybkie odstresowanie
Jak radzić sobie ze stresem Nie od dziś wiadomo, że stres jest jednym z największych wrogów ludzkości, a jego nadmiar w ciągu naszego życia może powodować negatywne konsekwencje zdrowotne. Co zrobić i jak postępować, aby pozytywnie i efektywnie móc poradzić sobie z męczącym nas stresem? Przeczytaj nasz artykuł, aby poznać 10 skutecznych sposobów na szybkie […]
Sposoby na chrapanie
Sposoby radzenia sobie z chrapaniem Niewiele jest objawów i problemów zdrowotnych tak niezrozumianych i traktowanych w sposób żartobliwy jak chrapanie. Co ciekawe ten laryngologiczny problem w sposób okazjonalny dotykać może aż 45% populacji. Abstrahując od poważnych problemów do jakich może prowadzić chrapanie – jest to także jeden z najczęstszych problemów z jakimi muszą zmagać się małżeństwa. […]
Jaki sport uprawiać przy problemach z kolanami?
Problemy z kolanami Kolano jest jednym ze stawów ludzkiego ciała, które podlega największemu obciążeniu. Odpowiedzialne za utrzymanie całej masy ciała, jest szczególnie narażone na przeciążenia i urazy. Mogą być one spowodowane wypadkami lub nadmiernym wysiłkiem, a także chorobą. Niemniej jednak warto pamiętać, że ćwiczenia fizyczne nie są zabronione tym, którzy mają tego rodzaju problemy, o […]
Wpływ wody na nasz wygląd i zdrowie
Zdrowa woda Woda jest najważniejszym związkiem chemicznym na naszej planecie a jednocześnie najbardziej rozpowszechnionym. Jest głównym składnikiem wszystkich żyjących na naszej planecie organizmów. Za jej przyczyną zachodzi niemal każdy procesy życiowy w ludzkim organizmie. Woda- dlaczego jest tak ważna? Woda w stanie ciekłym i pod postacią lodu zajmuje 70% powierzchni Ziemi a w stanie gazowym jest […]
Przepuklina kręgosłupa
Obciążony kręgosłup Często poddajemy nasz organizm przeróżnym obciążeniom, niekiedy przekraczają one nasze fizyczne możliwości. Nie zdajemy sobie sprawy na jakie niebezpieczeństwo narażamy siebie, a przede wszystkim swój kręgosłup. Oprócz tego brak ruchu i siedzący tryb życia również niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Sprzyja to powstawaniu przepuklin, a jedną z najczęstszych przypadłości jest przepuklina kręgosłupa. Jest […]