Kategoria: Zdrowie
Jak żyć zdrowo?
Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.
Co to za warzywo i jakie ma właściwości?
Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.
Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.
Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.
Dla kogo jest niewskazany?
Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.
Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.
Jak smakuje i z czym go łączyć?
Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.
Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.
Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?
Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.
Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.
Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.
Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.
Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:
Składniki:
- jarmuż,
- papryka w proszku,
- sól,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.
Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 1 jabłko,
- 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
- 1/2 banana,
- Łyżka soku z cytryny,
- 300 ml wody.
Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.
10 sposobów na zdrowie w ciąży
Jak dbać o siebie w czasie ciąży Ciąża to wyjątkowy stan, więc wymaga wyjątkowego podejścia. Ciało ciężarnej kobiety i tworzące się w niej nowe życie to silnie zazębiona zależność. Rozwój płodu jest ściśle powiązany ze zdrowiem i samopoczuciem matki. A z kolei prawidłowy przebieg ciąży i ogólny stan kobiety w ciąży rzutuje podwójnie pozytywnie na […]
Co robić, gdy noworodek ma katar?
Uciążliwy katar u niemowlaka Niemowlęta oddychają przez nos do 50 razy na minutę. Pojawienie się kataru u tak małych dzieci staje się bardzo uciążliwe. Jak poradzić sobie z zapchanym noskiem u nas tak małego dziecka? Jak można mu ulżyć, aby i dziecko i rodzice mogli cieszyć się spokojem? Kanaliki nosowe u noworodków są bardzo wąskie, […]
Domowe sposoby na siniaki i stłuczenia
Skuteczne sposoby radzenia sobie z siniakami i obtarciami Siniaki i stłuczenia to nie tylko wyjątkowo niekomfortowe ślady upadków, które w bolesny sposób przypominają nam o swojej genezie. Niestety, są także wyjątkowo nieestetyczne i mogą znacząco popsuć nasz wizurunek – szczególnie latem, kiedy wystawiamy na słońce ręce i nogi (czyli obszary najbardziej narażone na stłuczenia). Jak […]
Jak zadbać o jelita? Zdrowe nawyki
Sposoby dbania o jelita Twierdzi się, że jelita to nasz drugi mózg, w związku z tym bardzo ważne jest, by odpowiednio o nie zadbać. Co prawda w obecnych czasach, nie jest to proste, ponieważ jedzenie, które spożywamy często jest wypełnione substancjami, które negatywnie wpływają na nasze jelita. Jednak mimo to, możemy wprowadzić zdrowe nawyki, które […]
Witamina D – właściwości, suplementacja
Niedobory witaminy D O niedoborach witaminy D mówi się w ostatnim czasie dużo i nie ma co się dziwić – według badań nawet dziewięćdziesiąt procent naszych rodaków może cierpieć na jej, mniejsze lub większe, niedobory. Te z kolei pociągają za sobą wiele konsekwencji bardzo niekorzystnych dla naszego zdrowia – zarówno tego fizycznego, jak i psychicznego. […]
Zgaga – czym jest i jak się jej pozbyć?
Objawy zgagi Objawy zgagi są dla nas niezwykle nieprzyjemne i to bez względu na to, w jakim wieku jest osoba, na nią cierpiąca. Możemy się z nią spotkać nawet i u niemowląt. W takim wypadku jej przyczyną może być obecny u niemowląt refluks, niemniej jednak w większości przypadków będzie to czysto fizjologiczne zjawisko, które nie […]
Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?
Wrzody. Przyczyny powstawania W obecnych czasach choroba wrzodowa to jedna z najpopularniejszych chorób układu pokarmowego człowieka. Wrzody to nic innego, jak ubytki błony śluzowej, która wyścieła żołądek bądź dwunastnicę; często dosięgając aż do mięśni. Jest to schorzenie przewlekłe, zatem okresy bezobjawowe pojawiają się na zmianę ze wzmożonym odczuwaniem dolegliwości. Wśród najczęstszych przyczyn powstawania wrzodów żołądka […]
Reumatologia – na czym polega, metody leczenia
Reumatologia należy do bardzo istotnych dziedzin medycyny. Znacząco wpływa na komfort życia, jeśli chodzi o korzystanie przez nas z układu motorycznego. Po co nam reumatologia? Reumatologia to dziedzina medycyny, która para się diagnozowaniem oraz leczeniem chorób o podłożu reumatycznym, a także działaniami o charakterze profilaktycznym, mającymi za zadanie zapobiegać występowaniu stanów chorobowych. Schorzenia te dotyczą […]
Dieta dla dzieci cierpiących na refluks
Refluks u dzieci Refluks to choroba bardzo często dopadająca najmłodszych. Dzieje się tak głównie ze względu na ich bardzo delikatne żołądki. Dla dziecka taka choroba to prawdziwa udręka i każdy maluch znosi ją znacznie gorzej niż osoba dorosła. Cofanie się pokarmu z żołądka do przełyku nie jest jedynie nieprzyjemne, ale często prowadzi do groźnych powikłań. […]
Odbijanie po jedzeniu – przyczyny i leczenie
Nadmierne odbijanie po posiłku Odbijanie po posiłku lub spożytym napoju nie jest niczym nienaturalnym w codziennym życiu. Efekt odbijania następuje w wyniku wydalania przez usta nagromadzonego powietrza w żołądku lub górnej części przełyku. Nasilenie objawów lub występowanie nadmiernego odbijania po posiłku może świadczyć o dolegliwościach zdrowotnych, m.in. nietolerancji pokarmowej lub chorobie refluksowej. Odbijanie – charakterystyka […]