Zdrowie
Jak żyć zdrowo?
Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.
Co to za warzywo i jakie ma właściwości?
Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.
Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.
Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.
Dla kogo jest niewskazany?
Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.
Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.
Jak smakuje i z czym go łączyć?
Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.
Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.
Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?
Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.
Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.
Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.
Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.
Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:
Składniki:
- jarmuż,
- papryka w proszku,
- sól,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.
Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 1 jabłko,
- 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
- 1/2 banana,
- Łyżka soku z cytryny,
- 300 ml wody.
Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.
Szałwia – czym jest i jakie ma zastosowania?
Zielona Szałwia lecznicza – krótka charakterystyka Szałwia jest jednym z najbardziej popularnych ziół, a jej nieprzeciętne właściwości zawsze budziły zainteresowanie. Wiemy, że szałwia jest zielona, ale co jest dokładnym składnikiem szałwiowej zieleni? Czy zawiera zwielokrotnione właściwości, o których słyszeliśmy, czy też jej skład jest skromniejszy? Sprawdźmy to! O szałwii Szałwia jest nieprzeciętnym i wyjątkowo popularnym […]
Jak przygotować się do gastroskopii?
Co to jest gastroskopia Gastroskopia jest badaniem endoskopowym górnego odcinka przewodu pokarmowego. Pozwala na jego dokładną ocenę. Gastroskopia wykonywana jest w celu diagnostycznym lub terapeutycznym. Może być wykonywana bez znieczulenia lub w znieczuleniu dożylnym. Wskazania do wykonania gastroskopii w celu diagnostycznym: bóle w nadbrzuszu, uciążliwe objawy dyspeptyczne, podejrzenie choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, trudności w […]
Jak przygotować się do badania USG jamy brzusznej?
Badanie USG jamy brzusznej – wszystkie potrzebne informacje USG jamy brzusznej jest badaniem obrazowym. Wykonujemy je po to, by ocenić stan narządów w obrębie jamy brzusznej. Sprawdzić możemy m.in. drogi żółciowe, nerki, trzustkę i wątrobę. Dzięki temu badaniu jesteśmy w stanie wykryć rozmaite schorzenia takie jak: złogi w układzie moczowym, stany zapalne otrzewnej, guzy, torbiele, […]
Yerba mate – jak przygotować?
Yerba mate – wszystko, co musisz wiedzieć! Yerba mate to południowoamerykańska mieszanka liści i patyków ostrokrzewu. Zawiera między innymi kofeinę, dlatego jest coraz częściej stosowana jako zdrowy zamiennik zwykłej kawy. Poza tym, że wpływa stymulująco na układ nerwowy, to jej stosowanie jest dobre dla krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Generalnie lista zalet jakie niesie za […]
Perły Księżniczki – zastosowanie w bolesnych miesiączkach
Bolesne miesiączki to problem dotyczący bardzo wielu kobiet. Niektóre borykają się z nim przez wiele lat, u innych mają one charakter przejściowy. Skąd się biorą bolesne miesiączki i jak sobie z nimi radzić naturalnymi metodami? Bolesne miesiączki – skąd się biorą? Literatura przedmiotu wskazuje bardzo wiele przyczyn bolesnych miesiączek. Mogą być one wynikiem nieprawidłowości anatomicznych, […]
Jakie szczoteczki soniczne – sprawdź nasze propozycje!
Szczoteczki soniczne są coraz popularniejsze. Trudno się temu dziwić, łatwa, a jednocześnie skuteczna pielęgnacja zębów jest bowiem bardzo ważna. Jak wybrać urządzenie, które spełni najważniejsze oczekiwania? Poniżej znajdziesz ważne wskazówki. Szczoteczka soniczna – na to zwróć uwagę Każde urządzenie do czyszczenia zębów powinno spełniać indywidualne oczekiwania. Chociaż każdy ma inne potrzeby, jest kilka aspektów, na […]
Co to jest odpoczynek bierny?
Odpoczynek — prawidłowe funkcjonowanie organizmu Odpoczynek jest to niezbędna czynność do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Podczas wypoczynku ciało i umysł regeneruje się i przygotowuje na kolejny dzień. Odpoczynek powinien nieść za sobą relaks i wytchnienie, jednak dla każdego będzie wyglądał inaczej. Warto jednak zainteresować się odpoczynkiem biernym i sprawdzić czym różni się od odpoczynku aktywnego. […]
Kiedy zbijać gorączkę u dziecka?
Gorączka u dziecka Gorączka u dziecka zawsze budzi niepokój rodziców. Dodatkowo, lęk wzbudza brak znajomości dokładnej przyczyny wystąpienia takiego stanu. Najczęściej, gorączka może występować z powodu infekcji wirusowej bądź bakteryjnej, ale istnieją również inne czynniki, które mogą ją wywołać. Zaliczyć do nich można ząbkowanie, odczyn poszczepienny, przegrzanie bądź nadmierny wysiłek fizyczny. Nie należy od razu […]
Jak czyścić uszy?
Jak w prawidłowy i bezpieczny sposób czyścić uszy Większość z nas zadaje sobie zapewne pytanie jak w prawidłowy i bezpieczny sposób czyścić uszy, aby nie podrażnić ani ucha zewnętrznego, ani ucha środkowego? Gromadząca się w uszach woskowina kojarzy się na ogół z wątpliwą higieną i koniecznością jej usuwania. Ważne, aby wiedzieć, że powstawanie tej żółtawej […]
Objawy zawału u kobiety
Objawy zawału u kobiet i mężczyzn Mnóstwo osób obawia się zawału mięśnia sercowego. Nie ma się temu co dziwić, bo jest to bezpośredni stan zagrożenia życia. Nie wszyscy wiedzą jednak, że objawy zawału u kobiet mogą być inne niż u mężczyzn. Wszystkie przedstawicielki płci pięknej powinny zatem nauczyć się rozpoznawać symptomy, które powinny wzbudzić ich […]