Fasolka szparagowa sezonowe danie

Fasolka szparagowa to z pewnością gratka dla smakoszy sezonowych potraw. Obok kukurydzy czy bobu jest to warzywo na które zawsze czekają Polacy, kiedy zbliża się lato.

Gotowanie fasolki szparagowej nie należy do zadań najtrudniejszych. Trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby nasze danie miało, jak najlepszy smak i aromat. 

Odmiany fasolki szparagowej

Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej. Pierwsze kryterium, które należy brać pod uwagę to czy jest młoda czy bardziej wyrośnięta. W zależności od tego jej czas przyrządzania będzie się różnił. Odmiana młodsza gotuje się szybciej. Drugie kryterium to kolor. Wyróżniamy żółtą oraz zieloną, a w tym wypadku krócej gotuje się ta pierwsza. Omówimy sobie przyrządzanie na każdy sposób.

Gotowanie fasolki szparagowej

Gotowanie fasolki szparagowej

Na samym początku fasolkę trzeba obrać z włókien (odciąć końcówki z obu stron) i oczyścić. Następnie wrzucić warzywo do zimnej wody oraz dodać jedną łyżkę soli i jedną łyżeczkę cukru. Na 500 g fasolki trzeba przygotować ok. 2 litry wody.

Od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć należy odmierzyć czas gotowania od 4 do 10 minut. Jak zostało wspomniane powyżej młodsze fasolki zazwyczaj gotują się szybciej. W miarę upływu czasu gotowania można spróbować pojedynczych sztuk w celu sprawdzenia stanu warzywa. 

Jeżeli stan fasolki jest już odpowiedni należy całość przelać przez sito, polać zimną wodą oraz nałożyć na talerz.

Gotowanie fasolki szparagowej na parze

Wiele osób twierdzi, że fasolka szparagowa gotowana na parze jest o wiele smaczniejsza. Omówmy więc i ten schemat : 

Podobnie jak w powyższym sposobie fasolkę należy oczyścić oraz obciąć końcówki. Następnie ułożyć w odpowiednim naczyniu, w którym można gotować na parze. Pod fasolką zagotować wodę w dolnym garnku i gotować na średnim gazie. Czas trwanie powinien wynieść od 10 do 20 minut. Jest to jednak uzależnione od wielkości, rodzaju oraz grubości fasoli.

Jest sposób, aby uzyskać jeszcze bardziej satysfakcjonujący efekt. Należy rozgrzać masło na patelni i wymieszać je z bułką tartą lub pieprzem i solą morską. Na taką kompozycję włożyć fasolkę i wymieszać z przyprawami, aby zaczęły stanowić jedność.

Jak zamrozić fasolkę szparagową?

Sezon na te wspaniałe warzywo niestety trwa bardzo krótko. Co prawda można zjeść na zapas, ale napełnienie żołądka tym warzywem nie spowoduje niczego dobrego. A najgorsze jest to, że parę godzin później się o niej zapomni. Jest jednak sposób, żeby móc się nią cieszyć w późniejszym okresie – zamrożenie!

Makaron z fasolka szparagowa

Niezależnie od rodzaju fasolki można ją zamrozić na późniejszy okres. Proces przebiega następująco: na samym początku fasolę należy dokładnie umyć i obciąć końce. W przypadku dłuższych strączków nic nie stoi na przeszkodzie, aby je pokroić na połówki.

Następne zadanie to podgotowanie we wrzątku (od trzech do pięciu minut). Jeszcze gorące warzywo należy wrzucić dosłownie na sekundę do zimnej wody. Po wykonaniu tego zabiegu należy osuszyć papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się zbyt dużej ilości wody.

Finalnie wrzucić do woreczków, zawiązać i włożyć do zamrażalnika. Voila!

Sposób na makaron z fasolką szparagową :

Jeżeli już sprawa ugotowania warzywa jest jasna, warto zastanowić się w jaki sposób można wykorzystać tę wspaniałą roślinę. Poniżej przedstawię bardzo prosty sposób na przygotowanie makaronu z fasolką szparagową.

Składniki:

  1. 400 g fasolki szparagowej,

  2. 500 g ulubionego makaronu,

  3. Paczka orzechów/słonecznika/pestek z dyni,

  4. Jogurt naturalny/mleko roślinne,

  5. Cebula,

  6. Czosnek,

  7. Przyprawy wedle uznania.

  • Ugotować fasolkę szparagową. Na samym początku oczyścić i usunąć końcówki z obu stron. Fasolkę wrzucić do zimnej wody oraz wykonać wszystkie polecenia zgodne z powyższymi wskazówkami. Jeżeli fasolka jest już gotowa należy włożyć ją do zimnej wody i przekroić na pół.

  • Wybrać swój ulubiony makaron i ugotować go według własnego gustu.

  • Do blendera wrzucić orzechy/słonecznik/pestki z dyni i jogurt naturalny lub mleko roślinne. Wykonać proces blenderowania. W przypadku, kiedy masa jest zbyt gęsta warto dodać trochę wody.

  • Na oliwie z oliwek podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek, po czym dodać zblenderowaną masę. Do całej kompozycji dorzucić fasolkę i chwile mieszać.

  • W sytuacji, kiedy makaron jest już ugotowany należy go odlać i połączyć z sosem. Dodać przyprawy i jeszcze gorące podawać gościom.

Powyższe wskazówki i przepis to najprostsze sposoby na wykonanie i zastosowanie fasolki szparagowej. Mam nadzieję, że ich przygotowanie okaże się pomocne!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Justyna on Porady J8.pl

Fasolka szparagowa z bułką tartą coś pysznego:)