Spis treści artykułu
- 1 Własny ogródek ziołowy od podstaw
- 2 Odpowiednie doniczki dla ziół
- 3 Wybór ziół
- 4 Nasiona czy sadzonki?
- 5 Odpowiednia ziemia
- 6 Pielęgnacja i zbiór ziół
- 7 Kiedy zbierać zioła
- 8 Przygotowanie ziół do suszenia
- 9 Metody suszenia ziół
- 10 Czy w ziołach są jaja owadów?
- 11 Przechowywanie suszonych ziół
- 12 Zastępowanie suszonych ziół świeżymi
Własny ogródek ziołowy od podstaw
Nadawanie potrawom smaku polega na używaniu świeżych ziół. A czy jest lepszy sposób, aby dodać świeży smak potrawom (i zaoszczędzić pieniądze) niż swój własny ogródek ziołowy?
To nie jest tak trudne, jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujesz to odpowiednie doniczki, materiały i plan. Niezależnie od tego, czy jesteś kucharzem domowym, czy poważnym smakoszem – jeśli wątpisz w swoje zielone kciuki, weź serce. Uprawa aromatycznych ziół w domu jest w twoim zasięgu.
Odpowiednie doniczki dla ziół
Ogromnym atutem domowego ogrodu ziołowego jest to, że jest zawsze gotowy do działania. Chcesz urozmaicić ten makaron lub pieczeń z kurczaka? Wystarczy złapać kilka liści bazylii, szałwii lub gałązki tymianku. Wychodzenie z domu po każdy listek może być jednak kłopotliwe, dlatego polecam uprawę domową. Kiedy zioła są w doniczkach można je umieścić w dogodnych miejscach, na przykład na balkonie, na parapecie lub w blacie kuchennym.
Doniczki są zrobione z najróżniejszych materiałów.. Glina, drewno, tkanina i metal to wszystkie opcje. Najważniejsze jest to, że zapewnia wystarczający drenaż. Każda doniczka, której używasz, musi pozwalać na ucieczkę nadmiaru wody, dlatego większość z nich ma dziury w dnie.
Tak więc, chociaż słoiki z kamykami są ładne, nie tworzą najlepszych ogrodów ziołowych. Bez odpowiedniego drenażu twoje zioła w końcu doświadczą zgnilizny korzeni.
Wybierz pojemnik pasujący do wielkości ziół, które wyhodujesz. Jeśli będzie to coś zbyt dużego to twoje rośliny spożytkują nadmiar energii na wydłużanie swoich korzeni. Ciasna doniczka sprawi, że ich korzenie się splączą a one same przestaną rosnąć.
Wybór ziół
Jeśli po raz pierwszy próbujesz uprawiać zioła, zacznij od tych prostych w „obsłudze”. Pietruszka, mięta, a nawet bazylia to dobre opcje na początek. Wszystkie mają tendencję do wzrostu płodnego i nie mają nic przeciwko częstym zbiorom. Oto kilka przykładów podstawowych odmian ziół i ich cech
- Bazylia, stosunkowo łatwa w uprawie, preferuje miejsca słoneczne. Najlepiej radzi sobie również na bogatej glebie, która jest dobrze nawodniona.
- Mięta dzięki agresywnemu wzrostowi najlepiej sprawdza się we własnym pojemniku i nad ziemią. Nieźle radzi sobie w cieniu, ale lepiej nadaje się do miejsc silnie nasłonecznionych.
- Oregano, zioło, którego nie należy mylić z majerankiem, ma małe i aromatyczne liście. Wymaga pełnego nasłonecznienia i dużej ilości drenażu. Greckie oregano jest również delikatną byliną, którą będziesz musiał zabrać ze sobą w miesiącach zimowych
- Pietruszka najlepiej radzi sobie w wilgotnej, dobrze przepuszczalnej glebie i może rosnąć w częściowo zacienionych obszarach.
- Tymianek to zioło o silnie pachnących liście, które woli mniej wody. Musisz wystawić tymianek na pełne światło słoneczne i dobrze przepuszczalną glebę.
- Rozmaryn, którego żywiczne liście są bardzo aromatyczne. Zioło wymaga chłodnego klimatu z dużą ilością słońca i wilgotnej (nie mokrej) gleby. Najlepiej jest również przynieść rozmaryn do domu na zimę.
Nasiona czy sadzonki?
Jeśli nie jesteś doświadczonym ogrodnikiem za pierwszym razem użyj sadzonek. Pozwoli ci to zaoszczędzić od dwóch do trzech tygodni czasu uprawy i zwiększy twoje szanse na udane zbiory. Z drugiej strony, jeśli wyhodujesz roślinę od ziarenka, masz pewność że nie była nawożona sztucznie i kontrolujesz wszystko, co miało na nią wpływ. Decyzja należy do ciebie. Pamiętaj, aby sadzonki przesadzić do własnych doniczek!
Odpowiednia ziemia
Kiedy nadchodzi czas sadzenia, używaj ziemi doniczkowej – nie ziemi ogrodowej. Ziemia doniczkowa dobrze odprowadza wodę, podczas gdy gleba ogrodowa nie. Doniczkowa jest lżejsza i porowata, a ogrodowa gęsta i zatrzymuje wilgoć (lub blokuje) wilgoć wewnątrz pojemników.
Pielęgnacja i zbiór ziół
Zioła wymagają stałej, regularnej opieki aby zaczęły kwitnąć. Oznacza to, że musisz je podlewać zgodnie ze stałym harmonogramem. Trzeba będzie je często zbierać, ponieważ przygotowuje je to do nowego wzrostu. Pamiętaj tylko, aby dopasować obróbkę swoich ziół do ich konkretnej odmiany.
Kiedy zbierać zioła
Większość ziół najlepiej nadaje się do suszenia tuż przed pierwszym otwarciem kwiatów. Nowe liście na końcu rośliny będą miały najbardziej skoncentrowany smak. Zioła kwitnące są zwykle gorzkie. Zioła będą miały więcej olejków eterycznych, jeśli zostaną zebrane w słoneczny dzień, w środku dnia, po odparowaniu rosy. Za pomocą nożyczek odetnij łodygi tuż nad liściem lub parą liści. Pozostaw 8 do 12 cm łodygi do późniejszego wzrostu. Zbierz nasiona, gdy są dojrzałe.
Przygotowanie ziół do suszenia
Usuń wszelkie zniszczone, zabrudzone lub niedoskonałe liście i łodygi. Sprawdź rośliny, zwłaszcza nasiona, pod kątem owadów.
Opłucz łodygi zimną wodą i delikatnie potrząśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Inną opcją jest usunięcie wilgoci za pomocą suszarki do sałaty. Usuń jak najwięcej wilgoci.
Metody suszenia ziół
Mniej delikatne zioła, takie jak szałwia, tymianek i cząber zimowy, są najłatwiejsze do suszenia. Można je związać w małe wiązki i wysuszyć na powietrzu. Zioła delikatnych liści, takie jak bazylia, estragon, melisa i mięta, mają wysoką zawartość wilgoci i będą się zwijać, jeśli nie zostaną szybko wysuszone.
- Suszenie na powietrzu – Aby suszenie było skuteczne, wilgotność musi być niska i musi być zapewniona dobra cyrkulacja powietrza. Pędy ziół, takie jak mięta, szałwia lub tymianek, można związać w małym gronie i zawiesić w suchym miejscu o dobrej cyrkulacji powietrza. Jeśli użyjesz gumki, aby je związać, napręży się, gdy łodygi wyschną, a łodygi nie wypadną z gromady. Kępy suszonych ziół mogą wyglądać atrakcyjnie, dekorując kuchnię lub kominek, ale należy zachować ostrożność, aby uniknąć wilgoci i kurzu. Zawieś zioła z dala od zlewu, kuchenki lub zmywarki, gdzie jest dużo wilgoci. Chroń zioła przed kurzem, przykrywając je papierową torbą z dziurkami. Otwory pozwolą na cyrkulację powietrza. W przypadku suszenia ziół o dużej ilości nasion, włóż je do torby, aby worek mógł złapać spadające nasiona. Podczas suszenia liściastych ziół, umieść torbę na ziołach jako osłonę przeciwpyłową. Zioła o małych liściach można układać na cienkim arkuszu stali nierdzewnej lub bezpiecznym dla żywności plastiku lub papierowych ręcznikach, aby wyschły. Po wysuszeniu po prostu zdejmij liście z łodygi, aby je przechowywać. W przypadku ziół z większymi liśćmi usuń liście z łodyg i połóż je na ręcznikach papierowych, nie dopuszczając do dotykania się liści. Metodą tą można suszyć do pięciu warstw ziół i ręczników papierowych. Konieczna może być zmiana ręczników papierowych, ponieważ pochłaniają one wilgoć z ziół.
- Suszenie w kuchence mikrofalowej – Pietruszka, bazylia i seler dobrze wysychają w niektórych kuchenkach mikrofalowych. Kuchenka mikrofalowa o mocy znamionowej 1000 lub wyższej może nagrzewać się zbyt szybko, aby użyć tej metody. Przeczytaj wskazówki producenta, aby sprawdzić, czy możesz to zrobić w mikrofalówce. Ułóż jedną warstwę umytych i wysuszonych ziół między papierowymi ręcznikami bezpiecznymi dla mikrofalówki. Długość czasu będzie zależeć od ilości ziół i poziomu mocy kuchenki mikrofalowej. Mikrofale na wysokim poziomie przez 2–3 minuty na filiżankę. Zacznij od 1 minuty, mieszaj co 30 sekund i kontynuuj sprawdzanie suchości. Po wyjęciu poczekaj aż zioła ostygną. Pocieraj między ręcznikami papierowymi, aby się rozpadły lub poczekaj, aż same się rozpadną. Powtórz z pozostałymi ziołami. Uwaga: papierowe ręczniki mogą się zapalić!
- Zbiór nasion – Nasiona kopru, kminku i kopru włoskiego można pozostawić na roślinie aż do dojrzałości. Odetnij łodygi kwiatowe lub wyciągnij całą roślinę z ziemi, powieś do góry nogami i wytrząśnij nasiona po wyschnięciu. Zbadaj nasiona na obecność owadów. Łuski można usunąć pocierając nasiona między dłońmi i zdmuchując plewy.
- Suszarka do warzyw/grzybów/owoców – Zioła można suszyć w suszarce, jeśli temperaturę można ustawić między 35 a 43 ° C. Umieść łodygi na tacach do suszenia, aby się nie dotykały. Większe liście można suszyć osobno. Nie susz suszonych ziół owocami lub warzywami, ponieważ smaki mogą się mieszać, a wilgotność jest inna.
- Suszenie w piekarniku – Suszenie w piekarniku zasadniczo nie jest zalecane, ponieważ nawet najniższa temperatura niszczy znaczną część smaku, olejków i koloru ziół. Aby wysuszyć w piekarniku, ustaw piekarnik na najniższą temperaturę (nie wyższą niż 80 ° C) na 3 do 4 godzin i susz przy otwartych drzwiach piekarnika. Oświetlenie piekarnika w niektórych piekarnikach może zapewnić wystarczającą ilość ciepła do suszenia ziół.
- Testowanie suchości – Upewnij się, że zioła są całkowicie suche, aby zapobiec rozwojowi pleśni podczas przechowywania. Zioła są wystarczająco suche, gdy liście łatwo kruszą się między palcami.
Czy w ziołach są jaja owadów?
Zioła, które zostały wysuszone na powietrzu i nasiona należy poddać obróbce w celu zniszczenia wszelkich owadów lub jaj owadów przez ogrzewanie ziół lub nasion w temperaturze 70 ° C przez 30 minut lub zamrażanie w temperaturze -17 ° C lub niższej przez co najmniej 48 godzin. (Metoda podgrzewania zmniejszy smak i nie nadaje się do nasion, które chcesz sadzić.)
Przechowywanie suszonych ziół
Unikaj wystawiania suszonych ziół na działanie powietrza, ciepła i światła. Szczelne i paroszczelne pojemniki zapobiegną wchłanianiu przez zioła wilgoci z powietrza, a innym produktom spożywczym wchłanianiu zapachu ziół.
Przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu, takim jak szafki lub szuflady, z dala od piekarników i zlewów. Nie umieszczaj ich w pobliżu kuchenki lub na parapecie.
Przechowywanie suszonych ziół w lodówce lub zamrażarce zachowa ich świeżość, ale stwarza inne problemy. Jeśli zabierzesz pojemnik z zimnego miejsca do ciepłej kuchni, może dojść do kondensacji, powodując, że suszone zioła wchłoną wystarczającą ilość wilgoci ze słoika, aby spowodować zepsucie. Unikaj rozprzestrzeniania się zapachów ziołowych na inne produkty w lodówce lub zamrażarce. Użyj naczyń przystosowanych do zamrażania lub wytrzymałej folii aluminiowej, aby uniknąć przenoszenia zapachów.
Większość suszonych ziół utrzymuje się dobrze nawet przez rok. Oceniaj ich siłę po aromacie. Przechowuj całe lub zmiażdżone, ale preferowane są całe zioła, ponieważ utrzymują one swoje oleje i dłużej zachowują swój smak.
Zastępowanie suszonych ziół świeżymi
Użyj tych kwot jako wskazówek do zastąpienia jednej formy zioła inną:
- 1 łyżka świeżego zioła
- 1 łyżeczka suszonego zioła
- ¼ łyżeczki sproszkowanego zioła
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
zawsze mam w domu świeżą bazylię i oregano, warto w ten sposób doprawiać potrawy
bardzo często doprawiałam potrawy kupionymi przyprawami w doniczkach np. w Biedronce ale teraz czas zacząć uprawiać je w domu 🙂
Mam w swojej kuchni zioła na parapecie, bardzo przyjemnie pachną te zioła.