Przepis na chrupiące i smakowite ogórki małosolne

Składniki:
ogórki gruntowe (najlepiej świeżo zebrane i średniej wielkości), 2 – 3 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, surowy korzeń chrzanu, 3 duże łodygi kopru z kwiatostanem, woda i sól (1 łyżka soli na 1,5 litra wody), liść dębu, liść czerwonej porzeczki, liść wiśni.  


Uwagi:
W niektórych regionach Polski zamiast liści porzeczki, wiśni i dębu dodaje się liść winorośli. Bez liści także można zrobić dobre ogórki.

Warto wypróbować ogórki małosolne w dwóch wariantach: z dodatkiem liści dębu, porzeczki i wiśni, albo minimalistycznie – bez nich. Najlepiej wykorzystać te liście, które są dostępne. Nie wszyscy preferują smak, jaki wydobywa się z liści w procesie kiszenia.

Nie należy więc trzymać się sztywno przepisu. Solić można również wedle swojego uznania, dlatego dobrze czasem zmodyfikować recepturę. Jeśli ktoś w ogóle nie używa soli w kuchni, może wyeliminować ją z przepisu – ogórki i tak się ukiszą.  Potrzebny jest kamionkowy garnek, ewentualnie szklane naczynie. 

Jakie ogórki będą najlepsze?

Ogórki muszą być koniecznie młode, świeże i gruntowe (zwiędnięte się nie nadają). Jeśli są trochę wyschnięte, zaleca się, by je moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Muszą napęcznieć. Trzeba zalać je wodą tak, by były nią pokryte. Ogórki należy umyć dokładnie w zimnej wodzie, oczyścić z szypułek i osączyć. Koper, chrzan i liście opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek obrać, opłukać. Następnie zagotować wodę i wsypać sól. Sól musi się rozpuścić.

Posoloną wodę przestudzić. Potrzebna będzie ciepła woda – jest to ważny element przepisu, ponieważ dzięki niej ogórki małosolne robią się znacznie szybciej. Chrzan pokroić na cztery cząstki, łodygi kopru zgnieść, aby ich aromaty prędzej się wyzwoliły.

Ząbki czosnku koniecznie przeciąć na pół – pokrojone momentalnie zaczynają pachnieć. Na dno kamionkowego naczynia położyć dużą ilość pogniecionego kopru. Im bardziej pognieciony, tym więcej aromatu przechodzi od razu do wody i do ogórków. Dołożyć czosnek, korzeń chrzanu i liść laurowy. Przyprawy spowodują, że ogórek będzie twardy. Koper i czosnek dodadzą ogórkom charakteru. 

Jak układać ogórki w słoiku?

Ogórki małosolne

Techniki układania ogórków są różne. W słoiku układa się je zazwyczaj pionowo, jeden obok drugiego, a w przypadku kamionkowego garnka poziomo. Gdy kładzie się środkową warstwę, można grubsze końcówki przeciąć nożem na krzyż. Umożliwi to szybsze ich kiszenie i zapewni twardość. Najważniejsze jest, żeby ogórki były przełożone wszystkimi elementami (każda warstwa) – wtedy każda warstwa będzie intensywniej pachniała.

Na wierzchu musi znaleźć się koper, czosnek, liście i korzeń chrzanu. Należy tak ułożyć ogórki w słoju czy garnku, aby znalazły się całkowicie pod wodą (woda musi się zmieścić). Na koniec wlać przestudzoną, ale wciąż ciepłą wodę. Kamionkowy garnek trzeba starannie przykryć, szklane naczynie mocno zakręcić. Najlepiej odstawić je do ciemnego i chłodnego miejsca np. do piwnicy. Jeśli zależy nam na tym, by ogórki były gotowe do spożycia jak najszybciej, trzeba zostawić je w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Można też dodać pół szklanki zakwasu żytniego, który przyspieszy proces kiszenia i poprawi walory smakowe kiszeniaka. Tak przyrządzone ogórki bardzo szybko nabiorą smaku i charakteru i po upływie czterech dni będzie można ich skosztować.  

Właściwości ogórków kiszonych 

Ogórki poddane kiszeniu można podawać na wiele sposobów: jako dodatek do dania głównego, do sałatek i zup. Stanowić mogą znakomitą przystawkę. Kiszenie powoduje, że wzrastają ich walory smakowe, a jeszcze wyraźniej odżywcze. Ogórki kiszone polecane są w diecie redukującej masę ciała, gdyż są lekkostrawne i bogate w składniki zbawcze dla organizmu. Wspomagają pracę układu odpornościowego i trawiennego, korzystnie wpływają na kondycję całego organizmu, są przydatne dla diabetyków. 

Właściwości ogórków kiszonych

Warto je zjadać w okresie zimowym, ponieważ zawierają mnóstwo witaminy C i chronią przed przeziębieniami. Ponadto wspierają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Opłaca się uwzględnić je w codziennej diecie ze względu na składniki, którą mogą pozytywnie wpływać także na pracę wątroby. Następną dobroczynną ich właściwością jest zmniejszanie obrzęków ciała i usuwanie nagromadzonej wody z organizmu. Oprócz witaminy C, zawierają także witaminy z grupy B (B2, B3, B6 i B12), witaminę E odpowiadającą za spowalnianie procesów starzenia i witaminę K niezbędną dla procesu krzepnięcia krwi.

Nie sposób pominąć sporych korzyści, jakich dostarczają urodzie: spożywanie kiszonek poprawi stan cery i ujędrni skórę (wypryski skórne mogą rzadziej się pojawiać). Ponieważ zawierają antyoksydanty, pomagają organizmowi usuwać również wolne rodniki. Ogórki kiszone są pożyteczne też dla pracy żołądka i jelit za sprawą zawartych w nich bakterii probiotycznych. I wreszcie – podobno wykazują działanie antydepresyjne. Ogórki kiszone są świetnym wyborem dla naszego zdrowia!

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 3 reviews
by Paulinka on Porady J8.pl

fajne przepisy

by Helenka on Porady J8.pl

Na kaca lepsza jest woda z ogórków niż ogórki. Pomaga jak eliksir i łagodzi pragnienie. Ogórki czy kapusta? Trudno stwierdzić. Ja wolę wodę z ogórków.

by Lucek on Porady J8.pl

Sok z ogórków jest dobry na kaca? czy lepiej kiszona kapusta?