Gotowanie kukurydzy

Ile gotuje się kukurydzę

Dlaczego warto jeść kukurydzę?  Kukurydza zawiera dużą ilość witamin (A, C, B1, B2, PP, B6, B9, B5), bezcennych dla układu nerwowego i minerałów (potas, mangan, magnez, fosfor, sód, selen). Dobrym powodem jedzenia ziaren kukurydzy jest jej naturalny barwnik- zeaksantyna, która jest korzystna dla osób mających problemy nowotworowe. Osoby spożywające kukurydzę są mniej narażone na choroby […]

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy – zdrowy, tradycyjny przepis

Kilka słów o potrawie          Chlebek bananowy to bardzo popularne ciasto amerykańskie. Jedna z tez o początkach tego ciasta, mówi, że był promowany, aby powszechnie wykorzystywać proszek do pieczenia. Druga z kolei tłumaczy pochodzenie chlebka bananowego Wielkim Kryzysem. Panie domu nie chcąc wyrzucać przejrzałych bananów (które, jak większość produktów, były wówczas bardzo […]

pizza margherita

Przepis na ciasto do pizzy

Kto nie kocha pizzy? Miejsc, gdzie możemy ją zjeść są miliony, jeśli nie miliardy na całym świecie. Wiadomo jednak, że ta najlepsza jest we Włoszech lub ta zrobiona własnoręcznie w domu. Jeśli właśnie masz ochotę na pizzę i nie możesz akurat teraz odwiedzić Włoch, to spróbuj zrobić ją w domu. To proste i przyjemne zajęcie, […]

Jak uratować przypalony garnek?

Jak uratować przypalony garnek?

Eksperci od przypalania garnków… Ile razy, zdarzyło Ci się przypalić garnek podczas gotowania? Nawet jeżeli tylko raz, to nauczka pozostaje na całe życie. Dlaczego? Bo wyczyścić taki garnek to nie lada wyzwanie, nawet dla doświadczonych w kuchni osób. Dlaczego w ogóle zdarza nam się coś przypalić? Nie jest to taka trudna sprawa. Wystarczy na przykład […]

Strona: 8 z 8
  • 1
  • 7
  • 8