Spis treści artykułu
Czym są koktajle?
Koktajle odchudzające z warzyw do napoje zdrowe, odżywcze, i łatwe w przyrządzaniu. Nie potrzeba wysokich nakładów finansowych by przygotować je codziennie. Wystarczy nabyć dobry blender, a składniki potrzebne do wykonania koktajli dostępne są w sklepach, osiedlowych warzywniakach albo w przydomowych ogródkach.
Koktajle mają różne odmiany dlatego możemy śmiało podawać je jako drugie śniadanie, lekką przekąskę w pracy lub orzeźwiający drink w upalne dni. Koktajle różnią się od soku tym, że zawierają całe warzywo – sok i miąższ, dzięki temu są bardzo sycące. I przede wszystkich bardzo dobrze wpływają na proces utraty wagi, czyli odchudzanie.
Składniku koktajlu odchudzającego
Koktajle przygotowujemy w warzyw i owoców. Można dodać także przyprawy , np. imbir czy miód. Mogą być one przyrządzane na bazie wody lub soku owocowego z lodem i innymi dodatkami, np. orzechami czy nasionami.
Ogórek – warzywo to jest bogate w przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, czyli substancje, które nadają gorzki smak, ale także chronią przed rozwojem nowotworów. Ogórek zawiera dużo wody, więc łatwo ugasi pragnienie, a dzięki zawartości potasu wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi.
Seler naciowy – bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kruche łodygi zawierają bardzo mało kalorii, natomiast mają sporo beta-karotenu i witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Szpinak – liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawierają żelazo i chlorofil działające krwiotwórczo oraz beta-karoten, witaminę C oraz luteinę – znane przeciwutleniacze. Poza tym szpinak bogaty jest w potas i kwas foliowy. Powinny jadać go osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu, mającego właściwości uspokajające.
Burak – szklanka soku z buraków może uchronić przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda siły chorym na anemię. To cudowne działanie zawdzięcza betalainom – barwnikom, które należą do silnych przeciwutleniaczy. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. Buraki powinni spożywać nadciśnieniowcy i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Marchew – jest bogata w katotenoidy, czyli barwniki, które są przeciwutleniaczami. Beta-karoten, czyli prowitamina A, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także opóźnia pojawienie się zmarszczek. Osobom w podeszłym wieku marchew podaje się jako środek zwiększający odporność.
Dynia – dynia jest źródeł wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera takie pierwiastki jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Występują w niej także selen, miedź i cynk. Charakteryzuje ją wysoka zawartość karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dynia jest jedną z najlepszych odżywek dla skóry i jest niskokaloryczna.
Przepisy na koktajle odchudzające
Zielony koktajl z chia
Składniki:
- 1 szklanka szpinaku
- 1 szklanka wody mineralnej
- kilka listków mięty
- 1 łyżeczka nasion chia
Opłukany szpinak, miętę i wodę zmiksować na gładko. Następnie wrzucić nasiona chia i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby nasiona napęczniały. Po tym czasie dokładnie przemieszać i przelać do szklanek. Koktajl można udekorować plasterkami truskawek lub miętą.
Koktajl ze szpinaku, kiwi i jabłek
Składniki:
- 1 szklanka szpinaku
- 2 kiwi
- 2 jabłka
- 150 ml wody mineralnej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
Kiwi obrać ze skórki, umieścić w blenderze, wlać wodę i zmiksować. Jabłka pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd niesiennych. Owoce razem z opłukanymi szpinakiem i pietruszką dorzucić do blendera. Dodać miód i sok z limonki, zblendować. Podawać schłodzone.
Koktajl dyniowy z pomarańczą
Składniki:
- 75 dag dyni
- 2 pomarańcze
- 1 banan
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- listki melisy do dekoracji
- 5 kostek lodu
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wyszorować, miąższ oczyścić z białych błonek i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w plasterki. Owoce wrzucić do blendera, dodać cynamon, imbir, sok z cytryny, miód, wodę oraz kostki lodu i miksować do połączenia składników. Koktajl rozlać do szklanek, udekorować listkami melisy. Najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu,
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
więcej ruchu i będą efekty odchudzania i kg zlecą 🙂
idzie lato więc warto sprawdzić koktajle odchudzające 🙂 sporo fajnych przepisów i przede wszystkim smacznie! 🙂