Spis treści artykułu
Kawa po turecku – historia
Kawa po turecku na całym świecie słynie ze swojego silnego, wyrazistego smaku a także specjalnego sposobu przygotowania i podawania. Pierwszy raz kawa została przywieziona do Istambułu w 1555 roku przez dwóch handlarzy z Syrii. W XVII wieku na dobre zagościła w Imperium Ottomańskim, serwowana podczas wyszukanych ceremonii.
Czym charakteryzuje się kawa po turecku?
Kawa po turecku różni się znacznie od znanej nam kawy z ekspresu, parzonej lub rozpuszczalnej. Gotowana w specjalnym naczyniu, jest dużo bardziej aromatyczna i gęsta. Podawana jest w małych filiżankach, podobnie jak espresso, jednak w przeciwieństwie do niego nie jest bazą do przygotowania cappuccino, latte lub americano. Do tego rodzaju kawy nie dodajemy mleka – jedynym dodatkiem może być cukier.
Kawę tę przygotowuje się z bardzo drobno zmielonych ziaren arabiki. Efekt takiego rozdrobnienia jest ciężki do uzyskania w domu. Nie kupimy jej również w znanych sieciowych kawiarniach. W Turcji zazwyczaj pije się kawę Kurukahveci Mehmet Efendi, którą bez problemu można kupić w internecie.
Co jest potrzebne do przygotowania kawy po turecku?
Lista składników do przygotowania kawy jest krótka: wystarczy kawa i woda (najlepiej filtrowana), ewentualnie cukier. Należy pamiętać, że kawa zmielona w domu lub sieciowej kawiarni nie da takiego efektu, jak bardzo drobno zmielona gotowa kawa z Turcji.
Tradycyjnie kawę gotuje się w specjalnym stożkowym tyglu zrobionym z miedzi (po turecku cezve, w Polsce można się spotkać ze spolszczoną nazwą dżezwa). Poza Turcją można spotkać dżezwę zrobioną z emaliowanej stali. Kształt stożka pozwala na uzyskanie grubej warstwy piany podczas gotowania. Oczywiście można przygotować kawę również w zwykłym małym rondlu – stracimy wtedy jednak większość piany.
Jak przygotować kawę po turecku?
Tradycyjnie w Turcji podczas przyjmowania gości nie zadaje się pytania czy piją kawę – tylko jaką kawę piją. Pytanie „jaką” dotyczy ilości cukru, jaką gość sobie życzy. Jest to o tyle ważna informacja, że cukier dodaje się do wody na tym samym etapie co kawę.
Przygotowując napój należy odmierzyć 1,5 filiżanki wody. Do odmierzenia ilości wody używa się tej samej filiżanki, w której będzie serwowana kawa. Po wlaniu wody do dżezwy dodaje się kawę (czubatą łyżeczkę) i cukier, w takiej ilości, jakiej gość sobie zażyczył. Ponieważ w trakcie gotowania wszystkie składniki będą się same mieszać, wystarczy zamieszać na samym początku. Nie zaleca się mieszania kawy w trakcie gotowania.
Dżezwę stawia się na małym ogniu i doprowadza kawę do wrzenia. Podczas podgrzewania na wierzchu kawy zacznie się tworzyć gruba, ciemna piana. Tradycyjnie piana musi znaleźć się w filiżance, dlatego gdy mieszanina jest już na granicy wrzenia, za pomocą łyżeczki przenosi się ją do filiżanek. Gdy kawa się zagotuje, połowę zawartości dżezwy wlewa się do filiżanki (na przełożoną wcześniej pianę). Pozostałą kawę gotuje się jeszcze około 10-15 sekund, a następnie dolewa do filiżanki wypełniając ją po krawędź.
Jak podać kawę po turecku?
Kawę podaje się w małych, wąskich filiżankach o pojemności nieco większej niż 50ml. Można również użyć filiżanek do espresso – są nieco szersze, nie są tradycyjne, ale na pewno dobrze się sprawdzą.
Co podać do kawy po turecku?
Obowiązkowym dodatkiem do kawy po turecku jest mała szklanka wody. Łyk wody pomaga oczyścić podniebienie aby móc w pełni cieszyć się smakiem. Do kawy można również dodać słodycze (tradycyjnie lokum) lub ciasto.
Kilka ciekawostek o kawie po turecku
W tureckich domach tradycyjnie przygotowanie kawy dla gości i domowników jest obowiązkiem najmłodszej córki. Od momentu zadomowienia się tego napoju w Turcji, to kobiety zajmowały się gotowaniem tego napoju – dużą wagę przykładano do tego, aby każda dziewczyna umiała przygotować dobrą kawę, ponieważ często według tego kryterium była oceniana jako kandydatka na żonę.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
Gdzieś czytałam, że ludzie którzy piją kawę częściej tj. 3-4 razy dziennie żyją ileś tam dłużej 🙂
Nie wyobrażam sobie życia bez kawy 🙂 a po turecku lubię najbardziej 🙂
Wróciłem z Turcji tam ta kawa inaczej smakuje. Duży wpływ na smak kawy ma woda.