Kasztany jadalne znalazły wykorzystanie przede wszystkim w kuchni. Szczególnie popularne się wypiekane kasztany, jakie można zakupić na ulicach francuskich lub włoskich miasteczek. Kasztan jadalny należy do grupy bukowatych. Jest jednym spośród wyjątkowych drzew pochodzących z terenu śródziemnomorskiego, mogących w naszym klimacie rosnąć w gruncie.
Spis treści artykułu
Kasztany jadalne – dane ogólne
Kasztany jadalne to owoce kasztanowca jadalnego, drzewa z grupy bukowatych. Jego średnia wysokość to blisko 30 metrów. Od standardowego kasztanowca wyróżnia go pomiędzy innymi wydłużony kształt liści, jakie są ząbkowane oraz mocno zakończone.
Kasztany kryją się w zielonych skorupkach, jakie na przestrzeni mają niezliczone kolce. W całej Europie obszary uprawne drzewa kasztanowego obejmuję 2,5 miliona hektarów, z czego 89% przysługuje na Francję, Włochy, Hiszpanię, Portugalię oraz Szwajcarię. Drzewa owe najlepiej znoszą regiony ciepłe, gdzie przeciętna jednoroczna temperatura kryje się w rozdziale od 8 do 15°C.
W związku z tym, że nie w każdym obszarze globu ich rozwój jest realny. Kasztany jadalne mogą stanowić ważny element doskonale zbilansowanej diety. Można wprost pokusić się o określenie, iż są artykułami o charakterze prozdrowotnym – możnym nie jedynie w witaminy oraz minerały, lecz również pozostałe związki działające profilaktycznie w stosunku do częstych zaburzeń.
Kasztany jadalne: gdzie kupić oraz jakie wybierać?
Kasztany jadalne powszechnie są w regionie Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej oraz na Kaukazie. Uwaga: polskie kasztanowce (Aesculus L.) nie nadają się do jedzenia, są szkodliwe! Można jednakże u nas w ogrodach napotkać pojedyncze okazy kasztana jadalnego (Castanea sativa), lecz bezpieczniej w kasztany zaopatrzyć się w sklepie. Mnóstwo naszych marketów w czasie jesiennym prowadzi sprzedaż kasztanów jadalnych. Za kilogram owego specjału damy ok. 18-25 zł. Owoc kasztana jadalnego ma lśniący, ciemnobrązowy odcień. Smak miąższu jest delikatny, nieco mączysty oraz przyjemny. Coś pomiędzy słodkim kartoflem natomiast orzechem laskowym. Jedni zakochują się w kasztanach od razu, pozostali potrzebują czasu, aby zachęcić się to owego niezwykłego rarytasu.
Jadalne kasztany – wykorzystanie
Wykorzystanie kasztanów jadalnych jest rzeczywiście ogromne. Jest stosowany pomiędzy innymi w medycynie. Dzięki własnym wartościom pobudza naczynia krwionośne, zmniejsza zakłócenia wchłaniania, leczy krwiaki oraz odmrożenia.
Dodatkowo działa przeciwko obrzękom oraz żylakom natomiast do owego usuwa cellulit. Kasztany tego typu mają mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Stosuje się je do produkcji preparatów medycznych oraz kosmetycznych. Zarówno białe kwiaty kasztanowca, jak również jego kora, liście, owoce oraz nasiona, zawierają mnóstwo ważnych elementów, natomiast pośród nich flawonoidy, fenolokwasy, saponiny triterpenowe, cukry, skrobię oraz związki mineralne, jakie są zarzewiem zdrowia oraz urody. Kasztan jadalny oddziałuje korzystnie na przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co powoduje, iż znajduje wykorzystanie w leczeniu zakrzepowego zapalenia krwi, hemoroidów, zastojów żylnych i pozostałych zaburzeń powodujących dyskomfort, kurcze mięśni lub mrowienie ciała.
Kto winien spożywać kasztany?
Z kasztanów jadalnych wytwarza się również kasztanową mąkę, niezwykle specyficzną w smaku, jaką z przeznaczeniem mogą stosować we własnej kuchni np. osoby chorujące na celiakię. Kasztany niezwykle dobrze służą również osobom z niedokrwistością oraz cierpiącym na zaparcia (są bogate w błonnik). Winni ich unikać tymczasem cierpiący na zapalenie jelita grubego oraz żołądka.
Wartości zdrowotne
Kasztany jadalne już poprzez Rzymian były stosowane jako afrodyzjak wzmacniający potencję oraz popęd seksualny. Uznawali oni je za jedzenie oddziałujące pozytywnie na formę ruchową. Dzięki dużej ilości potasu kasztany poprawiają działanie naszego organizmu, natomiast w tymże regulują przemianę materii. Systematyczne ich jedzenie pozwoli dostarczyć witamin z grupy B, natomiast również witamin A oraz C, dzięki czemu możliwe jest pobudzenie organizmu oraz uchronienie się przed negatywnym wpływem patogenów.
Ze względu na wartości zdrowotne kasztanów jadalnych należałoby zatem po nie sięgać jesienią oraz zimą, gdy to nasz organizm jest szczególnie narażony na choroby oraz zarazki. W kasztanach jadalnych odnajdziemy także lecytynę usprawniającą pamięć oraz formę umysłową i escytynę zmniejszającą obrzęki. Jako, iż kasztany nie zawierają glutenu, to mogą je swobodnie spożywać osoby cierpiące na celiakię oraz mające nadwrażliwość na gluten. Kasztany poleca się również osobom borykającym się z chorobami trzustki.
Jak przygotować kasztany gotowane?
Umyte kasztany wkładamy do garnka oraz zalewamy szczodrze wodą. Dodajemy 1-2 łyżki soli oraz liść laurowy (ewentualnie). Gotujemy blisko 30-40 minut, czasem dłużej, gdy mamy wiele kasztanów lub są mniej świeże.
Podczas gotowania można sprawdzić jednego, czy już jest odpowiednio miękki oraz dobry. Po przygotowaniu pozostawiamy kasztany w wodzie, aby nieco ostygły. Zajadamy bezpośrednio z wody, oddzielając palcami łupinkę oraz ściągając gorzkawą błonkę.
Jak przygotować kasztany wypiekane?
Kasztany należy oczyścić, wysuszyć i ponacinać skórę z wypukłej strony, żeby łatwiej się obierały. Ułożyć na blaszce płaską stroną oraz piec w piecu w temperaturze 200 st. C. poprzez blisko 20-30 min. Podawać nieco przestudzone – aby się nie poparzyć, lecz jeść jeszcze ciepłe – takie są najlepsze. Gdy owoce przestygną, zdejmujemy łupinkę, natomiast cienką błonę ściągamy nożem.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
coraz szerzej można kasztany wykorzystywać, nie tylko do deserów ale i do mięs. Sprawdźcie sobie np. pierś z kurczaka z kasztnami czy orzechami, super połączenie
uwielbiam zapach prażonych kasztanów 😀