Patelnia – wyposażenie kuchni

Patelnia jest niezwykle istotnym elementem wyposażenia w kuchni. Nie może jej zabraknąć na kuchennej półce. Patelnie wykonane są z różnego rodzaju tworzywa i mają różne przeznaczenie. Niektóre służą do smażenia naleśników, inne lepiej sprawdzają się przy smażeniu kurczaka.

Szeroki wybór czasem wprawia nas w zakłopotanie – nie wiemy, jak dokonać wyboru spośród tylu możliwych opcji. A przecież dobra patelnia nierzadko jest kluczem do przyrządzenia zdrowej i smacznej potrawy. 

Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię?

Wybór różnego rodzaju patelni jest bardzo szeroki. Dlatego musimy dobrze zastanowić się nad naszymi priorytetami oraz tym, jakiego rodzaju potrawy zamierzamy przyrządzać. 

Musimy również zwrócić uwagę na materiał, z którego produkt jest wykonany – jest to kwestia bezpieczeństwa oraz komfortu użytkowania. Powłoka powinna być przede wszystkim nieprzywierająca, lecz również jak najbardziej trwała.

Co więcej, warto zastanowić się nad kwestią czyszczenia patelni. Najlepiej wybrać taką, która nie będzie wymagała poświęcenia dużej ilości naszego czasu. Jak wybrać patelnię, aby była dostosowana do naszych potrzeb?

Patelnia teflonowa, czyli najpopularniejsze rozwiązanie

Bardzo często decydujemy się na wybór patelni teflonowej. Jest wiele wariantów, m. in. możemy spotkać się z teflonowymi patelniami do naleśników, azjatyckich dań bądź jajek. A skąd się wzięła tak dobra renoma patelni teflonowej? Przede wszystkim jest to opcja dość tania.

Co więcej, charakteryzuje się wysoką odpornością na temperatury, a także nieprzywierającą powłoką. To sprawia, że smażenie jest możliwe na bardzo małej ilości tłuszczu. Nie poleca się jednak smażyć potraw, zupełnie go nie używając – zwiększa to ryzyko przypalenia, co jest bardzo niezdrowe oraz może zaszkodzić patelni.

Trzeba pamiętać, że mimo trwałości teflonu, jest on niestety podatny na wszelkiego rodzaju zarysowania. Nie można więc mieszać czy zdejmować potraw z takiej patelni metalowym widelcem. Zamiast tego, należy postawić na sztućce drewniane, które nie zrobią patelni krzywdy.

Dodatkowo patelnie teflonowe mają tę zaletę, że są higieniczne – jedzenie zazwyczaj do nich nie przywiera, a to oznacza, że po smażeniu wystarczy przetrzeć powierzchnię ściereczką.

Patelnia ceramiczna – ekologiczna i bezpieczna

Powłoka patelni ceramicznej to efekt połączenia minerałów i gliny. Mają wyższą odporność na wysokie temperatury niż patelnie teflonowe oraz posiadają zdolność równomiernego nagrzewania się. Dłużej również utrzymują ciepło, więc potrawy będą wolniej stygnąć.

Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna jest jednak wrażliwa na zmiany temperatury – jeśli ją na nie narazimy, to może zostać uszkodzona. Dużą zaletą jest ekologiczność tego rozwiązania. Tego typu patelnia jest zdrowa nie tylko dla nas, ale i dla środowiska. Smażąc na niej potrawy, możemy mieć pewność, że nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje.

Co za tym idzie, nie zmienia również smaku potraw oraz nie wchodzi w reakcje ze składnikami. Powłoka tego rodzaju patelni jest gładka i nieprzywierająca. Nie zarysuje się tak łatwo, jak patelnia teflonowa. Dużym atutem jest również niezaprzeczalnie gustowny wygląd, który wpasuje się w każdą kuchnię.

Patelnia granitowa – funkcjonalność i elegancja w jednym

Patelnia granitowa przyciąga uwagę ciekawym designem. Kojarzy się z zamierzchłymi czasami gotowania na kamieniu. Wygląd idzie tu w parze z funkcjonalnością. Patelnia tego typu ma chropowatą powierzchnię za sprawą drobinek granitu. Ten dodatek sprawia, że jest bardziej trwała i odporna na uszkodzenia.

Można jej używać często i intensywnie, ponieważ ciężko ją zniszczyć. Na takiej patelni można usmażyć lub udusić potrawę, używając jedynie paru kropelek tłuszczu. Mimo swojego starodawnego wyglądu, niektóre modele mogą być używane także na kuchence indukcyjnej. Wyglądają na ciężkie, ale niekoniecznie muszą takie być.

Co więcej, posiadają powłokę, która zabezpiecza przed przywieraniem. Nie są jednak przeznaczone do mycia w zmywarce, dlatego należy o tym pamiętać, dokonując wyboru.

Nie powinno to jednak stanowić wielkiego problemu, ponieważ łatwo je umyć. Patelnie granitowe nie stanowią również zagrożenia dla zdrowia. Mogą za to być świetnym uzupełnieniem wystroju kuchni.

Patelnia emaliowana, czyli bezpieczny wybór dla alergików

Tego typu patelnie wykonywane są z aluminium, żeliwa bądź stali. Nie trzeba ich impregnować tłuszczem. Charakteryzuje je wysoka odporność na rdzewienie, a także to, że po krótkim czasie użytkowania na powierzchni pojawia się patyna, która zabezpiecza patelnię.

Patelnia emaliowana

Sama emalia to bardzo dobry wybór dla alergików czy też dzieci lub osób starszych, ponieważ nie uwalnia szkodliwych związków. Powłoka emaliowana jest bardzo higieniczna, nie wchłania też zapachów. Można znaleźć pięknie prezentujące się patelnie emaliowane – wybór jest bardzo szeroki. Te patelnie są również odporne na korozję oraz ścieranie.

Wadą emalii jest jednak to, że łatwo może się zarysować. Dlatego nie należy używać przy smażeniu potraw ostrych narzędzi. Już drobne zarysowanie może sprawić, że emalia nie będzie szczelna oraz higieniczna. Co więcej, jeśli jest wykonana z aluminium, to stwarza ryzyko dla naszego zdrowia.

Jakie przeznaczenie mogą mieć patelnie?

Rodzaj materiału, z jakiego jest wykonana patelnia, to nie wszystko. Mogą mieć one również odmienne zastosowania, o czym decyduje kształt. Na sklepowych półkach najczęściej możemy zobaczyć standardowe patelnie z płaskim dnem. Są one idealne do większych dań. Poza tym możemy natrafić na produkty do grillowania, jajek, naleśników czy też patelnie z kominem.

Nie wiesz, jaki model wybrać? Większość potraw da się usmażyć na patelni uniwersalnej, o niskich brzegach i płaskim dnie. Taki produkt koniecznie musi się znajdować w każdej kuchni. Wybór innego rodzaju patelni powinien być podyktowany naszymi upodobaniami kulinarnymi.

Jeśli jesteśmy smakoszami kuchni azjatyckiej, przyda się wok – głęboka patelnia z wysokimi ściankami. W wypadku, gdy codziennie rano marzą nam się naleśniki, to może warto zainwestować w profesjonalną patelnię do tego typu placków, aby zwiększyć komfort smażenia. 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 3 reviews
by Oksa on Porady J8.pl

ja tylko we woku smażę ;(

by Inka on Porady J8.pl

mam ceramiczną z Tefala i chwalę sobie powiem szczerze. Miałam wcześniej gesslerowej i nie była już taka super

by damian on Porady J8.pl

Ja zakupiłem patelnie granitową zobaczymy jak się spisze.