Spis treści artykułu
Domowe chipsy – chrupiąca przekąska
Chipsy to najchętniej wybierana słona przekąska. Chrupiące plasterki ziemniaka idealnie sprawdzają się podczas wszelkiego rodzaju imprez. Są one stosunkowo tanie, smaczne i lubiane przez większość osób.
Wiele supermarketów spożywczych oferuje naprawdę szeroki wybór w tym asortymencie, proponując nam chipsy o przeróżnych smakach – zaczynając od tych podstawowych, klasycznych takich jak papryka, zielona cebulka czy formage, aż do tych bardziej egzotycznych, które coraz częściej pojawiają się na naszych półkach.
Chipsy uchodzą za niezbyt zdrową przekąskę, dlatego, że producenci często decydują się na umieszczanie w składzie tej przekąski dodatkowych wzmacniaczy smaku i innych substancji, które sprawiają, że w całości produktu znajduje się spora ilość tłuszczu i soli. Istnieje oczywiście alternatywa, która pozwala na samodzielne przygotowanie chipsów w domu, co oczywiście jest o wiele lepszym wyborem.
Dzięki temu jesteśmy w stanie ograniczyć skład przygotowywanych chipsów do minimum. Czego tak naprawdę potrzebujemy? Warzywa – najczęściej będą to po prostu ziemniaki, olej (najlepiej rzepakowy) oraz przyprawy. Domowe chipsy możemy więc przyrządzić jedynie z 3 składników, a dodatkowo możemy śmiało eksperymentować z przyprawami nadając im unikalny smak, którego być może nie bylibyśmy w stanie znaleźć na sklepowych półkach.
Jak samemu przygotować chipsy krok po kroku?
Chipsy możemy samodzielnie wykonać w domu nie tylko z ziemniaków, ale również z przeróżnych warzyw, co pozwala nam na przygotowanie zdrowszej wersji tej słonej przekąski. Oprócz ziemniaków do tego celu idealnie nadają się buraki, bataty czy marchewki – czyli wszystkie te warzywa, które możemy z powodzeniem pokroić w cienkie plasterki, a które swoją strukturą przypominają w pewien sposób tradycyjne ziemniaki.
Aby przygotować chipsy w domu należy przygotować odpowiednią ilość wybranych warzyw i dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Kolejno warzywa obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry – idealne będą takie, które niemalże prześwitują. Przygotowane plasterki warzyw musimy bardzo dokładnie osuszyć – w tym celu możemy użyć np. ręcznika papierowego, który pochłonie nadmiar wody i sprawi, że chipsy będą idealnie chrupiące tuż po upieczeniu czy usmażeniu.
Osuszone plasterki warzyw układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Kolejno, w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać odpowiednio przyprawiamy plasterki – w tym celu możemy użyć sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej dla smaku paprykowego, soli morskiej dla smaku słonego, czyli roztopionego masła z dodatkiem ziół prowansalskich, jeśli chcemy uzyskać ziołowy posmak.
Jak zrobić domowe chipsy na patelni?
Przygotowane i odpowiednio doprawione plasterki warzyw możemy przygotować smażąc je na patelni. Aby to zrobić do głębokiej patelni wlewamy sporą ilość oleju tak, aby po wrzuceniu kawałki warzyw były w pełni zanurzone i pokryte olejem. Dzięki temu usmażą się równomiernie z obydwu stron.
Olej na patelni musi osiągnąć odpowiednią temperaturę, dlatego powinniśmy odczekać około 5 min, aby tłuszcz odpowiednio się rozgrzał. Aby sprawdzić, czy olej jest już gotowy możemy wrzucić plasterek ziemniaka na patelnię i sprawdzić, czy rozpoczął się proces smażenia. Jeśli taki test wyjdzie pomyślnie możemy kłaść kolejne plasterki na rozgrzany olej, uważając tym samym, aby się nie poparzyć.
W tym celu możemy skorzystać z metalowej łopatki, na której możemy umieścić plasterki i szybkim ruchem wrzucić je na patelnię. Cienkie plasterki warzyw nie wymagają długiego procesu smażenia. Wystarczy kilka minut (około 5-6 minut) smażenia na każdej stronie.
Gdy plasterki warzyw będą już gotowe wykładamy je za pomocą metalowej łopatki na rozłożony wcześniej ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu, dzięki czemu plasterki pozostaną chrupkie i nie będą pozostawiały tłustych śladów na rękach.
Jak samemu zrobić chipsy z ziemniaków?
Aby przygotować tradycyjne chipsy z ziemniaków możemy postąpić w taki sam sposób, jak ten opisany wyżej. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – ten zabieg pozwala nam zachować najbardziej zbliżoną formę do standardowych chipsów.
Jeżeli jednak mamy ochotę na grubsze plasterki nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie przygotować. Czas pieczenia lub smażenia musimy dostosować do grubości plastrów. Dokładnie osuszone plastry należy doprawić – mieszankę przypraw przygotowujemy według własnego uznania i preferencji, w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać.
Chipsy ziemniaczane możemy z powodzeniem smażyć na rozgrzanym oleju na patelni lub upiec w piekarniku.
Jak zrobić chipsy ziemniaczane w piekarniku?
Przygotowane i doprawione plasterki chipsów można upiec w piekarniku – jest to zdecydowanie lżejsza i zdrowsza alternatywa dla tych smażonych na patelni. Aby chipsy w piekarniku wyszły idealnie należy doprawione plasterki ziemniaków ułożyć na blaszce, na którą uprzednio warto nałożyć papier do pieczenia, a kolejno plasterki lekko skropić niewielką ilością oleju. Dzięki temu aromat ziół i przypraw wzmocni się, a chipsy nabiorą wyrazistego smaku.
Chipsy pieczemy w temperaturze 220 stopni, ustawiając tryb piekarnika na grzałkę góra – dół. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów. Standardowo dla cienkich plasterków ziemniaka czas ten wynosi około 7-10 min, a im grubsze są plastry, tym bardziej wydłużamy czas potrzebny na przygotowanie przekąski.
Gdy chipsy są już zarumienione wyłączamy piekarnik i wyciągamy blaszkę, którą pozostawiamy do ostygnięcia. Chipsy wyciągamy z blaszki pojedynczo, aby zachować ich kształt i przekładamy do miski – warto na sam koniec doprawić całość solą, aby jeszcze mocniej wydobyć smak pieczonych ziemniaków.
Przygotowanie domowych chipsów to idealny sposób na to, aby zaskoczyć swoich gości czy domowników zdrowszą formą tej znanej przekąski. Dodatkowo mamy naprawdę sporo możliwości w zakresie wyboru odpowiedniego smaku – dzięki czemu możemy tworzyć różne warianty i dostosować smak do konkretnych preferencji danej osoby.
Domowe chipsy mogą zagościć na każdej imprezie, dlatego, że długo zachowują swoją świeżość i chrupkość. Można więc przygotować je jeszcze przed imprezą i postawić na stole, aby goście tuż po przyjściu mogli delektować się ich smakiem.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
Domowe chipsy to znakomita przekąska gdy przychodzą znajomi.