Pieczemy i dekorujemy domowy tort

Domowy tort cieszy się wielkim uznaniem oraz podziwem dla każdej gospodyni domowej podczas rodzinnych uroczystości. Dzięki temu każdy ma pewność, że do wykonania tego deseru nie użyto przesadnej ilości chemii. Zapewne każdy, kto lubi piec w domowym zaciszu ma swój sprawdzony przepis nie tylko na biszkopt, ale również na kilka smacznych kremów, które służą do jego przełożenia.

Tort, aby wyglądał jeszcze piękniej warto przyozdobić. Można to zrobić w domowych warunkach w prosty sposób. Zapewne każdy sobie poradzi z tym, ponieważ do ozdobienia tortów w domowych warunkach nie trzeba stosować specjalistycznych cukierniczych narzędzi, gdyż nie każdy je posiada.

Wystarczy użyć kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym spożywczym sklepie. Nie zawsze dodanie świeczek i wykonanie napisu wystarczy. Warto zastosować kilka sprawdzonych i przede wszystkim wpływających efektywnie na wykonanie metody.

Ozdabianie za pomocą kremu

Krem, który został wykorzystany do przełożenia biszkoptów można jednocześnie zastosować do ozdobienia zarówno wierzchu jak i boków tortu, szczególnie, kiedy zostało go jeszcze trochę i szkoda wyrzucić.

Dekoracja tortu urodzinowego

Sprawdzi się on nie tylko do tynku, ale także do wykonania za pomocą szprycy ciekawych wzorków, ozdób. Jeśli ktoś nie posiada nawet plastikowej szprycy to można jako alternatywę użyć worek, który na co dzień jest przeznaczony do mrożenia żywności. Tuż po włożeniu do niego kremu, trzeba wyciąć mały otwór w rogu, aby wyciskać z niego krem do dekoracji tortu.

Ozdabianie za pomocą czekolady

Dzięki szprycy można dowolnie dekorować tort i niekoniecznie tylko stosując do tego masę. Ciekawym zamiennikiem może być czekolada czy też kuwertura.

Wystarczy ją bowiem rozpuścić w kąpieli wodnej, a za pomocą szprycy, wyciskać ją na wcześniej rozłożony papier do pieczenia. Kształty mogą być dowolne, w zależności od wyobraźni, upodobania i przeznaczenia tortu na daną uroczystość. Do realizacji tego pomysłu można również kupić za kilka złotych specjalne szablony ułatwiające równe tworzenie ozdób, ich konturów.

Na koniec wystarczy przygotowane ozdoby czekoladowe odłożyć w chłodniejsze miejsce, aby mogły stwardnieć. Po upływie tego czasu, można już dekorować tort nakładając na jego wierzch własnoręcznie przygotowane ozdoby.

Ozdabianie za pomocą posypek

Zwykłe posypki, które są dostępne w każdym sklepie zachwycą szczególnie dzieci, a zwłaszcza decydując się na kolorową ozdobę. Ożywią one każdą masę, niezależnie czy jest ona biała jak np. ze śmietany czy też czekoladowa. Na ich zakup wystarczy przeznaczyć zaledwie kilka złotych. Decydując się na udekorowanie deseru takim sposobem, zapewne każdy najmniejszy pomocnik będzie zadowolony chętnie jeszcze pomagając.

Ozdabianie za pomocą draży lub innych cukierków

Ozdabianie tortu za pomocą draży albo podobnych do nich cukierków ułatwi wykonanie pracy każdemu, nawet największemu amatorowi domowych wypieków. Tego typu słodycze można nakładać na grubszą warstwę kremu, żeby dokładnie do siebie przylegały. Można wybierać spośród wielu kolorowych draży, cukierków itp. Dzięki nim można stworzyć nawet unikatowy i oryginalny w sposobie wykonania napis.

Ozdabianie domowego tortu używając kolorowe barwniki

Obecnie można samemu wykonać kolorowy tort, stosując do jego wykonania barwniki spożywcze, które są łatwo dostępne. Można również wybierać ich formę – w żelu albo w proszku.

To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają jeszcze sprawdzonego własnego przepisu na polewę, bowiem można barwnikami barwić biszkopt. Tort po przekrojeniu będzie prezentował się zjawiskowo. Ponadto, barwnikami można także zabarwić masę, którą tynkuje się tort.

Ozdabianie tortu za pomocą owoców i kwiatów

Tort pięknie prezentuje się, kiedy jest udekorowany świeżymi i sezonowymi owocami i/lub świeżymi kwiatami. W internecie można znaleźć listę, które kwiaty są bezpieczne, a w celu zwiększenia ochrony zaleca się, żeby łodygę, którą wbija się do masy, zabezpieczyć owijając np. folią spożywczą. 

Ozdabianie za pomocą łyżki

Ozdabianie tortu za pomocą łyżki – może wydawać się niemożliwe, a jednak! Po nałożeniu kremu za pomocą rękawa cukierniczego wystarczy wyciskać krem na boki tortu, aby kształtem przypominały małe kółka, równo w pionowych rzędach. Po tym jak nałoży się jeden rząd, wypukłą stroną łyżeczki można lekko rozmazywać przygotowane kółka poziomymi ruchami, żeby wyglądały one niczym płatki. Tak kolejno można robić wypełniając cały bok tortu.

Podsumowanie

Jak widać, nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby potrafić wykonać proste dekoracje tortu. Wystarczy zastosować kilka podstawowych o przede wszystkim łatwych metod, aby uzyskać piękny efekt. Domowy tort zdecydowanie jest lepszy od kupionego, co jest oczywiste. Nie liczy się głównie wygląd, ale przede wszystkim smak i chęci włożone w wykonanie go.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by Paula on Porady J8.pl

bardzo ciekawe sposoby, takich sposobów na dekorowanie tortu nie znałam

by Martuśka on Porady J8.pl

Najlepiej smakuje mi tort ozdobiony świeżymi owocami.